Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 19 din 11.aug.1999
Monitorul Oficial, Partea I 388 16.aug.1999
Intrare în vigoare la 16.aug.1999
privind punerea în circulaţie, cu ocazia eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999, a monedei cu valoare nominală de 500 lei

   Cu ocazia eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999, eveniment astronomic de excepţie, Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, pune în circulaţie, începând cu data de 11 august 1999, o emisiune monetară din metal comun, dedicată acestui eveniment. Această emisiune va fi formată dintr-o monedă destinată circulaţiei curente, realizată prin tehnica de batere obişnuită, şi o monedă destinată colecţionarilor numismaţi, realizată prin tehnica de batere "like proof". Monedele din ambele variante vor avea valoarea nominală de 500 lei şi acelaşi design.
   Caracteristicile tehnice pentru monedele acestei emisiuni sunt următoarele:
   -formă: rotundă;
   -culoare: argintie;
   -compoziţie: aliaj de aluminiu şi magneziu;
   -diametru: 25 mm;
   -greutate: 3,75 g;
   -grosime la chenar: 3,10 mm.
   Aversul conţine în partea dreaptă superioară stema României, care intersectează imaginea stilizată a discului solar aflat în una dintre fazele minime de vizibilitate din timpul eclipsei. Sub stemă este amplasat, central, un cartuş compus din şapte linii paralele, în care este gravată cu majuscule inscripţia "ROMÂNIA". Litera "O" din inscripţie este prezentată sub forma unui spot luminos cu raze şi reprezintă una dintre imaginile frecvente ale Soarelui în timpul eclipsei totale. Dedesubtul cartuşului, în interiorul imaginii discului solar, este gravată valoarea nominală "500 LEI", dispusă pe un rând, iar sub aceasta este inscripţionat anul emisiunii "1999".
   Reversul conţine în centru o compoziţie grafică stilizată, sub forma a două figuri geometrice elipsoidale, simbolizând mecanismul producerii eclipsei de Soare.
   În interior compoziţia redă una dintre fazele minime de vizibilitate a discului solar din timpul eclipsei, cu puţin timp înainte ca Luna să acopere complet Soarele.
   Compoziţia grafică cuprinde în interior şi simbolul eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999, reprezentat prin sigla "E '99", redată stilizat.
   Deasupra compoziţiei grafice, într-un semicerc, este gravată cu majuscule inscripţia "ECLIPSA TOTALĂ DE SOARE", iar dedesubt, urmând circumferinţa monedei, este amplasată data producerii eclipsei totale de Soare "11 AUGUST 1999".
   Moneda destinată circulaţiei curente va avea un tiraj de 4 milioane de exemplare, iar cea destinată colecţionarilor numismaţi, un tiraj de maximum 3.000 exemplare,
   Monedele destinate circulaţiei curente, ambalate în saci de pânză, vor fi puse în circulaţie prin casieriile sucursalelor Băncii Naţionale a României, o dată cu numerarul ce se introduce în circulaţie.
   Piesele monetare de calitate "like proof", destinate colecţionarilor numismaţi, protejate prin ambalare în pungi din material plastic sau din hârtie, vor fi comercializate către colecţionari prin ghişeele specializate în vânzarea monedelor numismatice ale sucursalelor Băncii Naţionale a României.
   Monedele de 500 lei - emisiunea 1999, dedicate eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999, au putere circulatorie pe teritoriul României şi vor circula în paralel cu bancnota de 500 lei, emisiunea 1992, şi cu moneda de 500 lei, emisiunea 15 martie 1999. Grafica monedelor din această emisiune este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România.
   Falsificarea sau contrafacerea monedelor din emisiunea monetară dedicată eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999 constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
   Directorii sucursalelor Băncii Naţionale a României vor lua măsuri pentru informarea tuturor unităţilor bancare din judeţe şi a persoanelor interesate despre punerea în circulaţie a monedelor din emisiunea monetară dedicată, eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999 şi despre condiţiile de vânzare a acestora.

   p. GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI,
prim-viceguvernator

   Bucureşti, 11 august 1999.
   Nr. 19.