Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 31 din 20.dec.2004
Monitorul Oficial, Partea I 1253 24.dec.2004
Intrare în vigoare la 24.dec.2004
privind decontarea transferurilor de fonduri denominate în lei ale instituţiilor de credit, ale Băncii Naţionale a României şi ale Trezoreriei Statului în perioada de finalizare a exerciţiului financiar pe anul 2004

   Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) şi ale art. 22 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 şi ale art. 63 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, cu modificările şi completările ulterioare,
   în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi al art. 285 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobată şi modificată prin Legea nr. 200/2002,

   Banca Naţională a României emite prezenta circulară.

   ARTICOLUL 1
   Decontarea finală a transferurilor de fonduri denominate în lei între instituţiile de credit, între acestea şi Banca Naţională a României şi Trezoreria Statului, aferente exerciţiului financiar pe anul 2004, se va finaliza la data de 31 decembrie 2004.

   ARTICOLUL 2
   Orarul de procesare pentru fiecare tip de transfer de fonduri în perioada de închidere a exerciţiului financiar pe anul 2004 este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta circulară.

   ARTICOLUL 3
Compensarea multilaterală în perioada 24-31 decembrie 2004

   (1) În perioada 24-31 decembrie 2004, termenele şi intervalele de timp maximale stabilite prin Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 10/1994, republicat, cu modificările ulterioare, pentru compensarea şi decontarea plăţilor interbancare se modifică şi sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezenta circulară.
   (2) În cazul în care ziua compensării este data de 30 decembrie 2004, amânarea instrumentelor de plată de debit pe motiv că unitatea primitoare nu dispune de datele necesare acceptării sau refuzării instrumentelor de plată poate fi efectuată numai pentru o zi. În cazul în care ziua compensării este data de 31 decembrie 2004, amânarea instrumentelor de plată de debit nu mai poate fi efectuată. În ambele situaţii, dacă la data de 31 decembrie 2004 este necesară totuşi o amânare la compensare a instrumentelor de plată de debit, unitatea instituţiei de credit primitoare va refuza la plată respectivele instrumente de plată de debit compensabile, în şedinţa de compensare din data de 31 decembrie 2004. Refuzurile la plată efectuate în conformitate cu prevederile prezentului alineat nu se raportează la Centrala Incidentelor de Plăţi. Procedurile de compensare privind instrumentele de plată de debit aflate în această situaţie vor fi reluate la data de 3 ianuarie 2005, ca şi cum aceste instrumente ar fi fost primite de unitatea prezentatoare de la clientul beneficiar la data de 3 ianuarie 2005 şi prezentate unităţii primitoare în şedinţa de verificare din 3 ianuarie 2005, fără a li se mai putea aplica procedura de amânare la compensare.
   (3) În cazul aplicării alin. (2), refuzul va fi considerat amânare la compensare şi va constitui motiv de penalizare. Unitatea instituţiei de credit unde beneficiarul are cont deschis are obligaţia să îl informeze pe acesta că instrumentul de plată de debit nu poate fi procesat în cursul anului 2004, imediat ce aceasta este informată.
   (4) Instituţiile de credit care primesc la ghişeu instrumente de plată de debit în perioada 24-31 decembrie 2004, care nu mai pot fi compensate şi decontate în cursul anului 2004 utilizând termenele şi intervalele de timp maximale stabilite în anexa nr. 2 la prezenta circulară, au obligaţia să informeze clienţii beneficiari ai instrumentelor de plată respective despre imposibilitatea de a mai procesa aceste instrumente de plată în cursul anului 2004, imediat ce aceasta este constatată, existând posibilitatea fie a încasării lor direct de la plătitori, fie a compensării şi decontării acestora în prima decadă a lunii ianuarie 2005, cu riscul ca aceste instrumente să nu fie încasate sau să se întârzie încasarea sumei faţă de data scadenţei.
   (5) Programul şedinţei de compensare este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta circulară.

   ARTICOLUL 4
Transferuri de fonduri de mică valoare în relaţia cu
Trezoreria Statului în perioada 30-31 decembrie 2004

   (1) Data de 30 decembrie 2004 este ultima zi pentru acceptarea la ghişeele TransFonD - S.A. a ordinelor de plată pentru Trezoreria Statului pe suport hârtie pentru compensarea bilaterală a plăţilor de mică valoare în relaţia cu Trezoreria Statului, precum şi a plăţilor intertrezorerii.
   (2) Termenele şi intervalele maximale aferente sistemului de transfer de fonduri de mică valoare, în care instituţiile de credit, Banca Naţională a României şi Trezoreria Statului au obligaţia să se încadreze, în perioada de finalizare a exerciţiului financiar pe anul 2004, sunt cele prevăzute în Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2003 privind decontarea plăţilor de mică valoare în relaţia cu Trezoreria Statului.
   (3) Programul de ghişeu este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta circulară.

   ARTICOLUL 5
Transferuri de fonduri de mare valoare în relaţia cu
Trezoreria Statului la data de 31 decembrie 2004

   (1) Data de 31 decembrie 2004 este ultima zi pentru acceptarea la ghişeele TransFonD - S.A. a ordinelor de plată pentru Trezoreria Statului pe suport hârtie pentru sistemul de transfer de fonduri de mare valoare.
   (2) Termenele şi intervalele maximale aferente sistemului de transfer de fonduri de mare valoare, în care instituţiile de credit, Banca Naţională a României şi Trezoreria Statului au obligaţia să se încadreze, în perioada de finalizare a exerciţiului financiar pe anul 2004, sunt cele prevăzute în Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2002 privind sistemul de transfer de fonduri de mare valoare, republicat.
   (3) La data de 31 decembrie 2004, instituţiile de credit care utilizează modulul informatic TEMP vor prezenta la ghişeele TransFonD - S.A. ordinele de plată aferente plăţilor de mare valoare în relaţia cu Trezoreria Statului, până la ora 11,00.
   (4) În cazul în care la data de 31 decembrie 2004 TransFonD- S.A. refuză instituţiilor de credit ordine de plată aferente plăţilor de mare valoare în relaţia cu Trezoreria Statului pe motivul insuficienţei disponibilităţilor din conturile acestora, instituţiile de credit în cauză au obligaţia să crediteze conturile clienţilor plătitori direct sau prin intermediul unităţilor subparticipante iniţiatoare, cu aceeaşi dată.
   (5) La data de 31 decembrie 2004, Trezoreria Statului nu va putea să amâne la plată plăţile de mare valoare pentru care nu există suficiente disponibilităţi în contul său curent general, astfel că TransFonD - S.A. va refuza plăţile de mare valoare în cauză. În acest caz Trezoreria Statului are obligaţia să crediteze conturile clienţilor plătitori direct sau prin intermediul unităţilor subparticipante iniţiatoare, cu aceeaşi dată.
   (6) La data de 31 decembrie 2004, pentru ordinele de plată pentru Trezoreria Statului pe suport hârtie, prezentate de instituţiile de credit la ghişeele TransFonD - S.A., şi pentru cele introduse în modulul informatic TEMP, aferente plăţilor de mare valoare în relaţia cu Trezoreria Statului, în ultima jumătate de oră a intervalului de recepţie prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta circulară, nu se va percepe comision de întârziere.
   (7) Programul de ghişeu este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta circulară.

   ARTICOLUL 6
Transferuri de fonduri de mare valoare între instituţiile de credit
şi între acestea şi Banca Naţională a României
la data de 31 decembrie 2004

   (1) Data de 31 decembrie 2004 este ultima zi pentru acceptarea la ghişeele centralei TransFonD - S.A. a ordinelor de plată aferente plăţilor de mare valoare între instituţiile de credit şi între acestea şi Banca Naţională a României pentru sistemul de transfer de fonduri de mare valoare.
   (2) Termenele şi intervalele maximale aferente sistemului de transfer de fonduri de mare valoare, în care instituţiile de credit şi Banca Naţională a României au obligaţia să se încadreze, în perioada de finalizare a exerciţiului financiar pe anul 2004, sunt cele prevăzute în Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2002, republicat.
   (3) În cazul în care la data de 31 decembrie 2004 TransFonD- S.A. refuză instituţiilor de credit ordine de plată aferente plăţilor de mare valoare ale clienţilor pe motivul insuficienţei disponibilităţilor din conturile acestora, instituţiile de credit în cauză au obligaţia să crediteze conturile clienţilor plătitori direct sau prin intermediul unităţilor subparticipante iniţiatoare, cu aceeaşi dată.
   (4) La data de 31 decembrie 2004, pentru ordinele de plată aferente plăţilor de mare valoare proprii sau ale clienţilor, precum şi cele aferente pieţelor valutară şi monetară între instituţii de credit şi între acestea şi Banca Naţională a României, prezentate de instituţiile de credit la ghişeele TransFonD - S.A. sau introduse în modulul informatic TEMP în ultima jumătate de oră a intervalului de recepţie prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta circulară, nu se va percepe comision de întârziere.
   (5) Programul de ghişeu este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta circulară.

   ARTICOLUL 7
   (1) Toate tipurile de transfer de fonduri pentru care nu se prevăd proceduri speciale în perioada de închidere a exerciţiului financiar pe anul 2004 se vor desfăşura în regim normal de lucru sau programul aferent acestora va fi în conformitate cu orarul prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta circulară.
   (2) Începând cu data de 3 ianuarie 2005, prin conturile curente deschise la Banca Naţională a României nu se vor mai efectua operaţiuni de decontare aferente exerciţiului financiar pe anul 2004, cu excepţia operaţiunilor cu carduri în lei sub siglă VISA şi MasterCard care au loc la data de 31 decembrie 2004.
   (3) Transferurile de fonduri decontate la data de 31 decembrie 2004 vor fi înregistrate de instituţiile de credit şi Trezoreria Statului în conturile clienţilor beneficiari cu aceeaşi dată.

   ARTICOLUL 8
   (1) Instituţiile de credit şi Trezoreria Statului vor lua măsurile necesare pentru ca operaţiunile de transfer de fonduri dispuse pentru conturile lor curente deschise la Banca Naţională a României şi aferente exerciţiului financiar pe anul 2004 să se încadreze în prevederile prezentei circulare.
   (2) Trezoreria Statului şi instituţiile de credit vor lua toate măsurile necesare pentru informarea corectă, completă şi la timp a tuturor clienţilor lor privind efectuarea operaţiunilor de transfer de fonduri în această perioadă şi vor afişa la loc vizibil, în toate unităţile proprii, extrase din prevederile prezentei circulare.

   ARTICOLUL 9
   Anexele nr. 1 şi 2
SPECIFIC PERIOADEI 29-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 29-31.12.2004

   
SPECIFIC 28-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 28-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 29-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 28-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 28-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 28-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 27-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 27-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 27-31.12.2004

   
SPECIFIC PERIOADEI 24-31.12.2004