Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 31 din 21.aug.2002
Monitorul Oficial, Partea I 683 16.sep.2002
Intrare în vigoare la 16.sep.2002
pentru modificarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 1/2002 privind sistemul de transfer de fonduri de mare valoare

   Având în vedere dispoziţiile art. 2 alin. (2) şi ale art. 23 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 160 şi 161 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobată şi modificată prin Legea nr. 200/2002,
   în temeiul art. 50 din Legea nr. 101/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 285 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, aprobată şi modificată prin Legea nr. 200/2002,

   Banca Naţională a României emite prezenta circulară.

   Articol unic. - Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2002 privind sistemul de transfer de fonduri de mare valoare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 din 22 ianuarie 2002, se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. Articolul 2 se modifică după cum urmează:
   1.1. Literele a) şi f) ale articolului 2 vor avea următorul cuprins:
   "a) participant *) - orice bancă persoană juridică română, sucursală din România a unei bănci persoană juridică străină, denumită în continuare bancă, orice casă centrală a cooperativelor de credit sau Banca Naţională a României, care are acces la sistemul de transfer de fonduri de mare valoare prin intermediul unui unic punct de acces;
   _____________
   *) În această categorie este inclusă şi orice bancă aflată în regim special de decontare.
   
...............................................................................................

   f) sistem intrabancar - totalitatea unităţilor teritoriale ale unei bănci şi a relaţiilor dintre acestea privind transferurile de fonduri;"
   1.2. După litera k) a articolului 2 se introduc literele l) şi m) cu următorul cuprins:
   "l) sistem intrareţea - totalitatea organizaţiilor cooperatiste de credit din cadrul unei reţele cooperatiste de credit şi a relaţiilor dintre acestea privind transferurile de fonduri;
   m) unitate teritorială a participantului - orice unitate a unei bănci sau sediu secundar al unei case centrale a cooperativelor de credit."
   2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
   "Art. 3. - (1) Orice bancă şi orice casă centrală a cooperativelor de credit autorizată de Banca Naţională a României cu cont curent deschis în evidenţele acesteia vor participa în cadrul sistemului de transfer de fonduri de mare valoare.
   (2) Accesul participanţilor în sistemul de transfer de fonduri de mare valoare se efectuează centralizat, prin intermediul unui unic punct de acces, situat la centrala TransFonD."
   3. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
   "Art. 4. - Băncile şi casele centrale ale cooperativelor de credit care au sediul central situat în altă localitate decât în Bucureşti au posibilitatea ca, în baza unei notificări oficiale, transmisă în prealabil la TransFonD, să delege în calitate de participant propria unitate teritorială din Bucureşti."
   4. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
   "Art. 5. - Participanţii au obligaţia să colecteze şi să difuzeze în propriul sistem intrabancar sau, după caz, intrareţea informaţia privind iniţierea şi, respectiv, acceptarea plăţilor de mare valoare în cadrul intervalelor maximale precizate în anexa nr. 1."
   5. La articolul 6 alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:
   "a) plăţi între participanţi efectuate în nume propriu, în numele clienţilor lor, în numele unităţilor lor teritoriale sau al clienţilor unităţilor lor teritoriale, în numele clienţilor cooperativelor de credit afiliate la un participant, în sumă de minimum 500 milioane lei sau indiferent de valoare, în cazul în care iniţiatorul acesteia decide să utilizeze sistemul de transfer de fonduri de mare valoare;"
   6. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
   "Art. 8. - Participanţii-plătitori au obligaţia ca la plăţile de mare valoare iniţiate pe suport hârtie să anexeze, dacă este necesar, unul dintre următoarele documente:
   a) exemplarul roz al ordinului de plată întocmit de clientul participantului-plătitor, de clientul cooperativei de credit iniţiatoare afiliate la un participant-plătitor sau de participantul-plătitor şi acceptat în original de către acesta;
   b) exemplarul roz al ordinului de plată sau transmisia telex/modem a acestuia (acceptată de către participantul-plătitor) aparţinând unităţii iniţiatoare a participantului, clientului acesteia sau clientului cooperativei de credit iniţiatoare afiliate la un participant-plătitor;
   c) comunicarea de refuz la executare, emisă în conformitate cu reglementările în vigoare în domeniu, în situaţia refuzului la încasare al unei plăţi de mare valoare;
   d) documentele prevăzute la lit. a) sau b) întocmite de participantul-plătitor, de o unitate iniţiatoare a sa sau de o cooperativă de credit iniţiatoare afiliată la participantul-plătitor şi aferente instrumentelor de plată de debit, acceptate total sau parţial, în situaţia excluderii temporare din calculul compensării fie a participantului-plătitor, fie a participantului-beneficiar."
   7. Articolul 18 va avea următorul cuprins:
   "Art. 18. - Dacă până în cea de-a doua zi bancară următoare datei debitării contului clientului plătitor care a iniţiat o plată de mare valoare banca-plătitoare sau casa centrală a cooperativelor de credit-plătitoare nu a fost în măsură să îşi asigure în contul său curent deschis la Banca Naţională a României disponibilităţile necesare efectuării acestei plăţi, aceasta are obligaţia ca până la sfârşitul intervalului precizat anterior să crediteze contul clientului plătitor, direct ori prin intermediul unităţii sale iniţiatoare sau prin intermediul cooperativei de credit iniţiatoare afiliate la respectiva casă centrală, cu suma de bani care nu poate fi transferată în contul participantului-beneficiar, inclusiv comisioanele, spezele şi orice alte taxe reţinute în vederea efectuării serviciului de transfer de fonduri."
   8. Articolul 25 va avea următorul cuprins:
   "Art. 25. - (1) Contractele încheiate de către bănci şi casele centrale ale cooperativelor de credit cu clienţii acestora, persoane fizice sau juridice, trebuie să conţină, fără a se limita la acestea, următoarele clauze:
   a) plata unei dobânzi de întârziere de minimum 0,05% din valoarea plăţii de mare valoare, pe fiecare zi de întârziere, suportată de către bănci şi, respectiv, de casele centrale ale cooperativelor de credit sau unităţile lor teritoriale în cazul în care acestea nu au respectat intervalele maximale stabilite în anexele nr. 1 şi 4;
   b) plata unei penalităţi de minimum 0,1% din valoarea plăţii de mare valoare, pe fiecare zi de întârziere, suportată de către bănci şi, respectiv, de casele centrale ale cooperativelor de credit sau unităţile lor teritoriale în cazul în care acestea nu au respectat prevederile art. 18.
   (2) Casele centrale ale cooperativelor de credit au obligaţia să impună încheierea unor contracte între cooperativele de credit afiliate şi clienţii acestora, care să cuprindă, fără a se limita la acestea, clauzele prevăzute la alin. (1)."
   9. La articolul 26 se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:
   "(2) Organizaţiile cooperatiste de credit din cadrul unei reţele, constituite sau rezultate prin reorganizarea organizaţiilor cooperaţiei de credit în conformitate cu prevederile cap. 1 secţiunea 1 de la titlul X - Dispoziţii tranzitorii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobată şi modificată prin Legea nr. 200/2002, au obligativitatea să includă clauzele prevăzute la art. 25 în contractele cu propriii clienţi în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la Banca Naţională a României."
   10. La articolul 29 se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:
   "(2) Activităţile de transfer de fonduri aferente pieţelor valutară şi monetară, inclusiv pieţei secundare a titlurilor de stat, între case centrale ale cooperativelor de credit şi Banca Naţională a României, precum şi decontarea acestor transferuri se vor efectua prin intermediul TransFonD, în calitate de agent al Băncii Naţionale a României, în baza prezentului regulament."
   11. La articolul 30 se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:
   "(2) Transferurile de fonduri aferente pieţelor valutară şi monetară, inclusiv pieţei primare a titlurilor de stat, între case centrale ale cooperativelor de credit şi Trezoreria statului se vor efectua direct de către Banca Naţională a României, sediul OIS 96150, decontarea finală şi irevocabilă a acestor transferuri de fonduri având loc la ora 16,30."
   12. La articolul 32 se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:
   "(2) Casele centrale ale cooperativelor de credit pot încheia contracte de prestări de servicii privind furnizarea prin fax, în regim de confidenţialitate, a extraselor de cont analitice aferente procesării plăţilor de mare valoare, în conformitate cu prevederile prezentului regulament."
   13. După articolul 34 se introduce articolul 341 cu următorul cuprins:
   "Art. 341. - Organizaţiile cooperatiste de credit din cadrul unei reţele, constituite sau rezultate prin reorganizarea organizaţiilor cooperaţiei de credit în conformitate cu prevederile cap. 1 secţiunea 1 de la titlul X - Dispoziţii tranzitorii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, aprobată şi modificată prin Legea nr. 200/2002, au obligaţia conformării la prevederile prezentului regulament în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, aprobată şi modificată prin Legea nr. 200/2002, şi ale Normei Băncii Naţionale a României nr. 7/2002 privind transferurile de fonduri în cadrul unei reţele cooperatiste de credit."
   14. Anexa nr. 1 se înlocuieşte cu anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta circulară.
   15. Anexa nr. 4 se înlocuieşte cu anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta circulară.
   16. Termenele prevăzute în circuitele plăţilor de mare valoare din anexele nr. 1 şi 2 sunt maximale.

   PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU

   Bucureşti, 21 august 2002.
   Nr. 31.

   ANEXA  Nr. 1