Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 3 din 23.dec.1997
Monitorul Oficial, Partea I 395 31.dec.1997
Intrare în vigoare la 30.ian.1998
privind efectuarea operaţiunilor valutare

   În temeiul Legii nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi al Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancară, Banca Naţională a României emite Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, numit în continuare regulament.

   Definiţii

   Art. 1. - În sensul regulamentului, principalii termeni se definesc după cum urmează:
   1.1. Rezidenţi
   a) persoane juridice:
   a1) - instituţiile publice, regiile autonome, societăţile comerciale, asociaţiile, cluburile, ligile şi orice alte persoane juridice cu caracter lucrativ sau nonprofit, înregistrate sau autorizate să desfăşoare activităţi în România;
   a2) - persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificările ulterioare;
   a3) - filialele, sucursalele, reprezentanţele, agenţiile şi birourile firmelor străine înregistrate şi/sau autorizate să desfăşoare activităţi în România;
   a4) - ambasadele, consulatele sau alte reprezentanţe ale României în străinătate;
   a5) - sucursalele, filialele, reprezentanţele, agenţiile şi birourile firmelor româneşti care desfăşoară activităţi şi nu sunt înregistrate în străinătate ca persoane juridice;
   b) persoane fizice:
   b1) - persoanele fizice, cetăţeni români cu domiciliul în România atestat cu act de identitate emis de organele abilitate prin lege;
   b2) - persoanele fizice, cetăţeni străini, şi persoanele fără cetăţenie (apatrizi) cu drept de şedere în România, atestat cu act de identitate emis de organele abilitate prin lege, care depăşeşte în total 183 de zile pe parcursul unui an calendaristic;
   b3) - persoanele fizice, cetăţeni români, cu domiciliul în străinătate şi al căror timp de şedere în România depăşeşte în total 183 de zile pe parcursul unui an calendaristic.
   1.2. Nerezidenţi
   a) persoane juridice:
   a1) - persoanele juridice cu sediul în străinătate, care nu sunt înregistrate şi/sau autorizate să desfăşoare activităţi în România;
   a2) - ambasadele, consulatele sau alte reprezentanţe ale altor ţări în România, precum şi organizaţiile internaţionale sau reprezentanţe ale unor astfel de organizaţii care funcţionează în România;
   a3) - sucursalele, filialele, reprezentanţele, agenţiile şi birourile persoanelor juridice româneşti care desfăşoară activităţi şi sunt înregistrate în străinătate ca persoane juridice;
   b) persoane fizice:
   b1) - persoanele fizice, cetăţeni străini, care lucrează în cadrul ambasadelor, consulatelor şi reprezentanţelor altor ţări în România sau în cadrul unor organizaţii internaţionale sau reprezentanţe ale acestora care funcţionează în România;
   b2) - persoanele fizice, cetăţeni străini, precum şi persoanele fără cetăţenie (apatrizi), cu domiciliul în străinătate şi care se află în România pe o perioadă mai mică de 183 de zile, în total, pe parcursul unui an calendaristic, cu paşaport sau cu legitimaţie de şedere temporară pentru cetăţeni străini, vizată la zi de organele abilitate prin lege în acest sens;
   b3) - persoanele fizice, cetăţeni români cu domiciliul în străinătate şi care se află în România pe o perioadă mai mică de 183 de zile, în total, pe parcursul unui an calendaristic.
   1.3. Valută - moneda naţională a unui stat utilizată în tranzacţii internaţionale, precum şi monedele compuse, cum ar fi DST (Drepturi Speciale de Tragere), ECU (Unitate Europeană de Cont).
   1.4. Valute convertibile - valutele agreate şi menţionate în lista cursurilor pieţei valutare, comunicată de Banca Naţională a României.
   1.5. Credite de comerţ internaţional - creanţele sau angajamentele derivând din acordarea unui credit de către furnizor cumpărătorului sau de către cumpărător furnizorului în cursul operaţiunilor de comerţ internaţional, inclusiv servicii; astfel de credite pot fi acordate şi de terţi, alţii decât partenerii contractului de comerţ internaţional.
   1.6. Credite financiare - creanţele sau angajamentele derivând din acordarea directă (şi nu prin emisiune de obligaţiuni ori alte titluri de credit) de fonduri financiare de către un creditor către un debitor.
   1.7. Leasing financiar - operaţiunea de închiriere de bunuri, al cărei termen este mai mare de un an şi valoarea de achiziţie a bunurilor urmează a fi recuperată în proporţie de cel puţin 75% de locator; celelalte operaţiuni de leasing se încadrează în categoria de leasing operaţional.
   1.8. Străinătate - teritoriile în afara frontierei de stat a României.
   1.9. Valori mobiliare româneşti - valorile mobiliare emise de un rezident.
   1.10. Valori mobiliare străine - valorile mobiliare emise de un nerezident.
   1.11. Instrumente de plată - numerar şi substitute de numerar, cum ar fi: cecurile de călătorie, cecurile personale, cărţile de credit, cărţile de debit, cecurile aferente cărţilor de credit.
   1.12. Investiţie directă - investiţia care se realizează prin aport de fonduri financiare, bunuri mobile şi imobile sau orice alte drepturi de proprietate ce pot fi evaluate în bani prin crearea sau extinderea unei societăţi comerciale integral deţinute, a unei filiale, sucursale, prin achiziţionarea integrală a unei societăţi existente ori participarea parţială într-o societate nouă sau existentă, în scopul stabilirii de relaţii economice durabile, cu sau fără posibilitatea de a exercita o influenţă directă asupra administrării societăţii.
   1.13. Investiţie de portofoliu - investiţia (alta decât aceea de la punctul anterior) care se realizează prin intermediul următoarelor categorii de instrumente: valori mobiliare specifice pieţei de capital, instrumente specifice pieţei monetare, instrumente de plasament colectiv, operaţiuni în conturi curente, operaţiuni în conturi de depozit.
   1.14. Intermediar autorizat -băncile, casele de schimb valutar, alte entităţi nebancare autorizate de Banca Naţională a României să funcţioneze pe piaţa valutară în calitate de broker sau dealer.
   1.15. Broker - intermediarul autorizat care funcţionează pe piaţa valutară în nume propriu, dar numai în contul clienţilor săi, pe baza ordinelor acestora, contra unui comision.
   1.16. Dealer - intermediarul autorizat care funcţionează pe piaţa valutară atât în nume şi în cont propriu, cât şi în nume propriu şi în contul clienţilor.
   1.17. Operaţiuni valutare - încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi orice alte tranzacţii exprimate în valute şi care se pot efectua prin transfer bancar, în numerar, cu instrumente de plată sau prin alte modalităţi de plată agreate sau acceptate de bănci.
   În aceste categorii se includ şi operaţiunile exprimate în moneda naţională (leu), atunci când sunt efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi.
   Operaţiunile valutare pot fi:
   1.17.1. Curente - operaţiunile efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi, care nu sunt de natura operaţiunilor de capital, aşa cum sunt ele definite la pct. 1.17.2. şi care decurg, fără a se limita, din:
   1.17.1.1. tranzacţii de comerţ internaţional, inclusiv servicii, alte tranzacţii curente, precum şi credite de comerţ internaţional şi alte facilităţi bancare aferente, cu termene iniţiale de rambursare mai mici de un an;
   1.17.1.2. repatrierea veniturilor nete sub formă de dividende, dobânzi etc. provenind din operaţiuni de capital;
   1.17.1.3. remiteri de sume moderatenr. 7(V/10.813)/1994 privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţională a României la data de 18 august 1994 şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 19 septembrie 1994, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

   PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU,
GUVERNATOR

   NORME
privind funcţionarea pieţei valutare - N.R.V.1

   NORME
privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar
şi substitute de numerar pentru persoane fizice
pe teritoriul României - N.R.V.2

   NORME
privind modul de autorizare şi de raportare a operaţiunilor
valutare de capital - N.R.V.3

   NORME
privind efectuarea plăţilor externe pentru importurile de mărfuri,
executarea de lucrări şi prestările de servicii - N.R.V.4

   NORME
privind autorizarea deschiderii şi funcţionării conturilor
în străinătate ale rezidenţilor - N.R.V.5

   NORME
privind modul de autorizare a operaţiunilor valutare pe
teritoriul României - N.R.V.6

   NORME
privind sumele în numerar în valută şi în moneda naţională (leu) care
pot fi introduse şi scoase în/din România - N.R.V.7

   NORME
privind circuitul formularelor "DISPOZIŢIE DE PLATĂ VALUTARĂ EXTERNĂ"
(DPVE) şi "CERERE DE DESCHIDERE ACREDITIV" (CDA) - N.R.V.8

   NORME
privind controlul valutar asupra încasărilor din exporturi şi din
celelalte operaţiuni cu străinătatea - N.R.V.9