Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 8 din 19.aug.1994
Monitorul Oficial, Partea I 119 bis 1 14.iun.1995
Intrare în vigoare la 14.iun.1995
privind ordinul de plată

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   ARTICOLUL 1
Obiectul regulamentului

   În aplicarea art. 2, alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, Banca Naţională a României adoptă prezentul regulament al cărui obiect îl constituie ordinul de plată irevocabil pentru plăţile efectuate în lei pe teritoriul României.

   ARTICOLUL 2
Definiţii

   În scopul prezentului regulament:
   2.1. ORDIN DE PLATĂ este o dispoziţie necondiţionată, dată de către emitentul acesteia unei societăţi bancare receptoare de a pune la dispoziţia unui beneficiar o anumită sumă de bani.
   A pune la dispoziţia unui beneficiar, pe baza unui ordin de plată, o anumită sumă de bani înseamnă a plăti sau a face să se plătească acestuia respectiva sumă de bani.
   O astfel de dispoziţie este considerată ordin de plată numai dacă:
   a. societatea bancară receptoare dispune de fondurile reprezentate prin respectiva sumă de bani - denumite în continuare fonduri băneşti - fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin încasarea acesteia de la emitent
   şi
   b. nu prevede că plata trebuie să fie făcută la cererea beneficiarului.
   În textul prezentului regulament pentru ORDIN DE PLATĂ se va folosi prescurtarea OP.
   2.2. TRANSFER-CREDIT este o serie de operaţiuni care începe prin emiterea de către plătitor a unui OP dat unei societăţi bancare de a pune la dispoziţia unui beneficiar o anumită sumă de bani şi care se finalizează prin acceptarea respectivului OP de către societatea bancară destinatară.
   2.3. EMITENT este persoana care emite un OP pe cont propriu.
   2.4. PLĂTITOR este prima persoană care emite, în nume şi pe cont propriu, OP în cadrul unui transfer-credit.
   Plătitorul poate fi:
   a. un client al societăţii bancare iniţiatoare, sau
   b. societatea bancară iniţiatoare.
   2.5. BENEFICIAR este persoana desemnată prin OP de către plătitor să primească o anumită sumă de bani.
   Beneficiarul poate fi:
   a. un client al societăţii bancare destinatare, sau
   b. societatea bancară destinatară.
   2.6. SOCIETATE BANCARĂ INIŢIATOARE este prima societate bancară care emite OP în cadrul unui transfer-credit.
   2.7. SOCIETATE BANCARĂ DESTINATARĂ este societatea bancară care recepţionează şi acceptă un OP, fie în numele său, fie pentru a pune la dispoziţia beneficiarului o anumită sumă de bani, în cadrul unui transfer-credit.
   2.8. SOCIETATE BANCARĂ EMIŢĂTOARE este orice societate bancară, cu excepţia unităţii bancare destinatare, care emite un OP, inclusiv societatea bancară iniţiatoare.
   2.9. SOCIETATE BANCARĂ RECEPTOARE este societatea bancară care recepţionează un OP în vederea executării acestuia, inclusiv societatea bancară destinatară.
   2.10. SOCIETATE BANCARĂ INTERMEDIARĂ este orice societate bancară emiţătoare sau receptoare, alta decât societatea bancară iniţiatoare sau destinatară.
   2.11. RECEPŢIA este procedura prin care o societate bancară recunoaşte că a primit spre autentificare, acceptare şi executare un OP.
   2.12. AUTENTIFICAREA este procedura prin care societatea bancară determină dacă un OP a fost emis de persoana indicată pe OP ca emitent în această calitate.
   2.13. ACCEPTAREA este procedura prin care o societate bancară recunoaşte ca valabil un OP recepţionat, în vederea executării, obligându-se să execute serviciul de a transfera fondurile băneşti la termenele şi în condiţiile dispuse de emitent prin OP.
   2.14. EXECUTAREA este o procedură de emitere de către o societate bancară emiţătoare a unui OP cu scopul de a pune în aplicare un OP acceptat anterior.
   2.15. ZIUA BANCARĂ este acea parte a unei zile lucrătoare pe parcursul căreia o societate bancară recepţionează şi emite OP cu data acelei zile.
   2.16. PERIOADA DE EXECUTARE este o perioadă de o zi sau două zile bancare consecutive, care începe cu prima zi şi care se sfârşeşte cu ultima zi în care o plată poate fi executată cf. art. 10.
   2.17. DOBÂNDA DE ÎNTÂRZIERE în executarea unui OP este o sumă de bani care reprezintă valoarea ce se asociază la un moment dat sumei prevăzute de emitent în OP, calculată la o rată a dobânzii comunicată public şi prin metode de calcul acceptate de către societăţile bancare.

   CAPITOLUL II
 Conţinutul OP

   ARTICOLUL 3
Menţiuni obligatorii

   3.1. Este ordin de plată şi se supune prezentului regulament orice dispoziţie necondiţionată dată unei societăţi bancare de a plăti o anumită sumă de bani, unui beneficiar, care conţine următoarele menţiuni obligatorii:
   a. ordinul necondiţionat de a plăti o anumită sumă de bani;
   b. numele sau denumirea beneficiarului şi, după caz, numărul contului acestuia deschis la societatea bancară destinatară;
   c. numele sau denumirea plătitorului, numărul contului acestuia deschis Ia societatea bancară iniţiatoare;
   d. denumirea societăţii bancare iniţiatoare;
   e. denumirea societăţii bancare receptoare;
   f. elementul sau elementele care să permită autentificarea emitentului de către societatea bancară iniţiatoare.
   3.2. Banca Naţională a României şi societăţile bancare vor avea şi dezvolta în operaţiile lor metode de decodificare (relevare) cu performanţe minime acceptate în comun care să permită evitarea riscului de a opera cu menţiuni obligatorii insuficient definite şi nesatisfăcătoare pentru cel care se constituie obligat printr-un OP.

   ARTICOLUL 4
Menţiuni suplimentare

   Societatea bancară va putea conveni cu emitentul menţiuni suplimentare prevăzute în OP, în interesul finalizării transferului-credit.

   CAPITOLUL III
 Obligaţiile părţilor şi principii de procedură

   ARTICOLUL 5
Obligaţiile emitentului

   5.1. Un emitent este obligat printr-un OP numai dacă acesta a fost emis de el sau de către o altă persoană care are mandatul de a-l reprezenta.
   5.2. În cazul în care un OP constituie obiect al operaţiunii de autentificare, alta decât cea efectuată prin simpla comparare a semnăturilor, un prezumat emitent care nu se află în situaţia de la art. 5.1 este totuşi considerat obligat dacă societatea bancară receptoare a acceptat ca fiind autentic OP şi această operaţiune a fost efectuată printr-o metodă de protecţie împotriva plăţilor neautorizate, rezonabil acceptată de societăţile bancare.
   5.3. Un prezumat emitent nu este totuşi obligat cf. art. 5.2, dacă dovedeşte că OP acceptat de către societatea bancară receptoare a fost rezultatul acţiunii unei persoane, alta decât:
   a. un actual sau un fost angajat al său, sau
   b. o persoană a cărei relaţie cu prezumatul emitent îi dădea dreptul acesteia să aibă acces la autentificare.
   5.4. Art. 5.3 nu se aplică în cazul în care societatea bancară receptoare dovedeşte că OP a fost rezultatul acţiunii unei persoane care a avut acces la autentificare din vina prezumatului emitent.
   5.5. Un emitent este obligat printr-un OP, în termenii în care s-a făcut recepţia la societatea bancară receptoare. Emitentul nu este obligat printr-un duplicat greşit, o eroare sau o neconcordanţă a OP, dacă:
   a. emitentul şi societatea bancară receptoare au consimţit asupra unei proceduri de detectare a duplicatelor greşite, erorilor sau neconcordanţelor unui OP, şi
   b. folosirea respectivei proceduri de către societatea bancară receptoare a arătat sau ar fi arătat duplicatul greşit, eroarea sau neconcordanţa din conţinutul OP.
   5.6. Un emitent este obligat să plătească societăţii bancare receptoare pentru OP emis atunci când societatea bancară receptoare îl acceptă, dar această plată nu se face până la începutul perioadei de executare a respectivului OP.
   În cazul în care plata se face înaintea perioadei de executare a OP, se consideră efectuată pe riscul emitentului.
   5.7. Prevederile art. 5.1-5.6 se aplică şi în cazul modificării unui OP cf. procedurilor convenite între societatea bancară şi emitent.
   5.8. Plata obligaţiei emitentului faţă de societatea bancară receptoare, cf. art. 5.6, se consideră a fi făcută:
   a. în momentul în care s-a făcut debitarea contului emitentului, în cazul în care acesta are un cont deschis la societatea bancară receptoare, sau
   b. în momentul în care societatea bancară emiţătoare creditează un cont al societăţii bancare receptoare deschis la ea şi aceasta din urmă foloseşte fondurile desemnate de suma respectivă sau, dacă nu foloseşte fondurile, în ziua bancară următoare zilei în care fondurile au fost făcute disponibile şi societatea bancară receptoare cunoaşte acest lucru, sau
   c. în momentul în care societatea bancară emiţătoare creditează contul societăţii bancare receptoare deschis la o altă societate bancară şi aceasta foloseşte fondurile respective sau, dacă nu foloseşte fondurile, în ziua bancară următoare zilei în care fondurile au fost făcute disponibile şi societatea bancară receptoare cunoaşte acest lucru, sau
   d. în momentul în care decontarea finală este făcută prin creditarea contului societăţii bancare receptoare deschis la Banca Naţională a României, sau
   e. în momentul în care decontarea finală este făcută în favoarea societăţii bancare receptoare în conformitate cu:
   -regulile unui sistem de transfer de fonduri în vigoare la începutul perioadei de executare a OP, recunoscut de părţi şi care se referă la decontarea obligaţiilor dintre participanţi, sau
   -un acord de compensare bilaterală cu societatea bancară emiţătoare, recunoscut de părţi şi în vigoare la începutul perioadei de executare a OP;
   f. printr-un alt mod prevăzut de lege, dacă punctele a, b, c, d şi e nu sunt aplicabile.

   ARTICOLUL 6
Acceptarea sau refuzul unui OP de către societatea bancară receptoare,
alta decât societatea bancară destinatară
- principii generale -

   6.1. Se consideră că o societate bancară receptoare a acceptat OP emis de către emitent:
   a. la recepţionarea sa de la emitent, în cazul în care între emitent şi societatea bancară receptoare există un acord în acest sens, recunoscut de părţi şi în vigoare la începutul perioadei de executare a OP, sau
   b. în momentul în care l-a înştiinţat pe emitent privind acceptarea, sau
   c. în momentul în care procedează la executare, sau
   d. în momentul în care a debitat un cont al emitentului deschis la ea, ca plată pentru OP respectiv.
   6.2. O societate bancară receptoare care nu acceptă un OP este obligată să facă o comunicare cu privire la neexecutarea acestuia, nu mai târziu de ziua bancară următoare ultimei zile a perioadei de executare.
   Constituie excepţii de la această regulă următoarele cazuri:
   a. atunci când plata trebuie făcută prin debitarea unui cont al emitentului deschis la societatea bancară receptoare şi acesta nu are disponibil suficient în cont pentru onorarea OP;
   b. atunci când nu există suficientă informaţie pentru identificarea emitentului.
   6.3. Un OP îşi încetează efectele dacă nu este nici acceptat, nici refuzat, cf. art. 6.1 şi 6.2, înaintea încheierii celei de-a doua zile bancare, următoare momentului recepţiei inclusiv.

   ARTICOLUL 7
Obligaţiile societăţii bancare receptoare,
alta decât societatea bancară destinatară

   7.1. O societate bancară receptoare care acceptă un OP este obligată să-l execute, în intervalul de timp cerut de art. 10.
   7.2. Dacă o societate bancară receptoare decide că nu este posibil să execute un OP dat de un emitent sau că executarea unui OP dat de un emitent ar determina costuri excesive ori întârzieri în finalizarea transferului-credit, respectiva societate bancară receptoare trebuie să aducă acest fapt la cunoştinţa emitentului înainte de încheierea perioadei de executare şi să-i solicite instrucţiuni suplimentare.
   7.3. Dacă un OP nu poate fi executat deoarece nu conţine menţiunile obligatorii sau datorită insuficienţei ori inconsecvenţei datelor pe care le conţine, societatea bancară receptoare îl va înştiinţa pe emitent, dacă acesta poate fi identificat, în intervalul de timp cerut de art. 10.
   7.4. Societatea bancară receptoare datorează dobândă de întârziere emitentului cf. art. 13.4 pentru vina de a nu îl fi înştiinţat cf. art. 7.2 şi 7.3. Această dobândă va fi dedusă din dobânda plătibilă beneficiarului cf. art. 13.1.

   ARTICOLUL 8
Acceptarea sau refuzul unui OP de către societatea bancară destinatară
- principii generale -

   8.1. Momentul acceptării unui OP de către o societate bancară destinatară este:
   a. la recepţia sa de la emitent, în cazul în care între emitent şi societatea bancară destinatară există un acord în acest sens, recunoscut de părţi şi în vigoare la începutul perioadei de executare a OP, sau
   b. în momentul în care l-a înştiinţat pe emitent privind acceptarea, sau
   c. în momentul în care a debitat un cont al emitentului deschis la ea ca plată pentru OP respectiv, sau
   d. în momentul în care a creditat contul beneficiarului sau a pus, în alt mod, fondurile băneşti la dispoziţia acestuia, sau
   e. în momentul în care a comunicat beneficiarului că are dreptul să retragă sau să utilizeze fondurile provenite în urma acceptării respectivului OP, sau
   f. în momentul în care societatea bancară destinatară a folosit fondurile pentru acoperirea unei datorii a beneficiarului faţă de ea însăşi sau le-a folosit în conformitate cu hotărârea unei instanţe judecătoreşti sau a unei alte autorităţi competente.
   8.2. O societate bancară destinatară care nu acceptă un OP este obligată să facă o comunicare cu privire la refuzul acestuia cel târziu în ziua bancară următoare ultimei zile a perioadei de executare.
   Constituie excepţie de la această regulă următoarele cazuri:
   a. atunci când plata trebuie făcută prin debitarea unui cont al emitentului deschis la societatea bancară destinatară şi acesta nu are disponibil suficient în cont pentru onorarea OP, sau
   b. atunci când nu există suficientă informaţie pentru identificarea emitentului.
   8.3. Un OP îşi încetează efectele dacă nu este nici acceptat, nici refuzat, cf. art. 8.1 şi 8.2, înaintea încheierii celei de-a doua zile bancare următoare sfârşitului perioadei de executare.

   ARTICOLUL 9
Obligaţiile societăţii destinatare

   9.1. Societatea bancară destinatară, după acceptarea unui OP, bancare este obligată să pună fondurile la dispoziţia beneficiarului în ziua acceptării sau cel mai târziu în ziua următoare, ori să le folosească în concordantă cu menţiunile conţinute de OP şi cu relaţiile contractuale existente între ea şi beneficiar.
   9.2. Dacă un OP nu poate fi executat deoarece nu conţine menţiunile obligatorii sau datorită inconsecvenţei datelor pe care le conţine, societatea bancară destinatară îl va înştiinţa pe emitent, dacă acesta poate fi identificat, în intervalul de timp cerut de art. 10.
   9.3. Dacă OP nu prevede altfel, societatea bancară destinatară îl va înştiinţa pe beneficiarul identificabil care nu avea cont deschis la ea, de faptul că deţine fonduri băneşti în favoarea sa, în intervalul de timp stabilit de art. 10.

   ARTICOLUL 10
Intervalul de timp în care societatea bancară
receptoare trebuie să execute OP

   10.1. O societate bancară receptoare este obligată să execute un OP în ziua bancară în care l-a acceptat.
   10.2. În situaţia în care, din motive obiective, nu poate îndeplini prevederile art. 10.1 societatea bancară receptoare are obligaţia să execute OP cel mai târziu în ziua bancară următoare.
   10.3. În cazul în care OP indică expres o anumită dată a plăţii mai îndepărtată, societatea bancară receptoare îl va executa în aşa fel încât acea dată să poată fi respectată.
   10.4. În cazul în care OP indică expres drept dată a plăţii o anumită zi viitoare când fondurile trebuie să fie puse la dispoziţia beneficiarului, iar societatea bancară destinatară a acceptat astfel OP, acesta va fi executat de societatea bancară destinatară la acea dată.
   10.5. O comunicare care trebuie să fie făcută cf. art. 7.4 sau art. 9.2 şi 9.3, va fi făcută cel mai târziu în ziua următoare ultimei zile a perioadei de executare.
   10.6. O societate bancară receptoare care recepţionează un OP după închiderea zilei sale bancare are dreptul să trateze respectivul OP ca şi cum ar fi fost primit în următoarea sa zi bancară.

   CAPITOLUL IV
 
   Soluţionarea transferurilor-credit nefinalizate, eronate sau întârziate

   ARTICOLUL 11
Returnarea sumelor (fondurilor băneşti)

   11.1. În cazul în care un transfer-credit nu este finalizat, societatea bancară iniţiatoare este obligată să returneze plătitorului suma primită de la acesta în baza OP.
   Dacă la restituirea sumei rezultând din OP neexecutat apar din partea plătitorului pretenţii de dobânzi de întârziere, acestea vor fi achitate plătitorului de către societatea bancară iniţiatoare, pentru perioada cuprinsă între începutul perioadei de executare şi data returnării sumei.
   11.2. Societatea bancară iniţiatoare şi fiecare societate bancară emiţătoare ulterioară au dreptul la recuperarea oricăror fonduri băneşti plătite unităţii bancare receptoare către care au emis OP, împreună cu dobânda de întârziere calculată în acelaşi mod ca cel prevăzut de art. 11.1.
   11.3. Prevederile art. 11.1 şi 11.2 nu pot fi schimbate printr-un acord intervenit între părţi.
   11.4. Dacă neexecutarea OP nu se datorează plătitorului, achitarea dobânzilor de întârziere datorate cf. art. 11.1 şi 11.2 se va face la cererea plătitorului sau la iniţiativa societăţii bancare.
   11.5. O societate bancară receptoare nu este obligată cf. art. 11.1 şi 11.2, să returneze fondurile băneşti care au făcut obiectul unui OP recepţionat dacă, la rândul său, societatea bancară nu poate obţine returnarea respectivelor fonduri deoarece societatea bancară intermediară care a primit ordin expres să execute transferul-credit a suspendat executarea respectivei plăţi sau este oprită de lege să efectueze returnarea respectivei sume.
   Într-un transfer-credit, o societate bancară receptoare nu este considerată a fi primit un ordin expres privind o societate bancară intermediară până când nu face dovada că nu cere în mod sistematic astfel de ordine exprese în cazuri similare. Emitentul care într-un OP a dat ordin expres unei societăţi bancare receptoare privind o societate bancară intermediară are dreptul de a obţine returnarea fondurilor băneşti de la societatea bancară intermediară respectivă.
   11.6. O societate bancară receptoare obligată să returneze o sumă pentru un transfer-credit nefinalizat este descărcată de această obligaţie faţă de emitentul OP respectiv atunci când face returnarea direct plătitorului. În aceste condiţii, societatea bancară iniţiatoare precum şi orice altă societate bancară obligată să returneze suma sunt descărcate de respectiva obligaţie de plată.
   11.7. Un plătitor care are dreptul să recupereze o sumă cf. prezentului articol poate recupera fondurile de la orice societate bancară obligată să returneze suma, în cazul în care acea societate bancară nu a făcut anterior acest lucru.
   11.8. Art. 11.6 şi 11.7 nu se aplică unei societăţi bancare dacă, prin aplicarea prevederilor acestora, ar fi afectate drepturile şi obligaţiile societăţii bancare respective decurgând dintr-un acord sau din reglementările privind un sistem de transfer de fonduri băneşti în vigoare şi la care ea participă.

   ARTICOLUL 12
Corecţii de sume

   12.1. În cazul în care suma înscrisă pe un OP de către o societate bancară receptoare este mai mică decât suma înscrisă în OP pe care l-a acceptat anterior în vederea executării şi aceasta nu se datorează deducerii spezelor care i se cuvin, respectiva societate bancară este obligată să emită un OP pentru diferenţă.
   12.2. În cazul în care transferul-credit a fost finalizat, dar suma înscrisă pe un OP emis de către o societate bancară emiţătoare este mai mare decât cea înscrisă în OP pe care l-a acceptat anterior în vederea executării, respectiva societate bancară are dreptul să recupereze diferenţa de la beneficiar, respectiv beneficiarul este obligat să restituie în această circumstanţă diferenţa respectivă către societatea bancară emiţătoare la prima cerere a acesteia.

   ARTICOLUL 13
Obligaţia privind plata dobânzii de întârziere

   13.1. În cazul în care un transfer-credit este finalizat şi o societate bancară receptoare nu şi-a respectat obligaţiile cf. art. 7.2, aceasta este obligată faţă de beneficiar pentru plata dobânzii de întârziere calculată la suma înscrisă pe OP pentru întârzierea cauzată de nerespectarea prevederilor art. 7.2, pentru această obligaţie fiind emise instrumente de plată distincte.
   13.2. Obligaţia unei societăţi bancare receptoare cf. art. 13.1 poate fi stinsă prin efectuarea plăţii către societatea bancară receptoare următoare sau direct către beneficiarul OP. În cazul în care o societate bancară receptoare, alta decât societatea bancară destinatară, primeşte o astfel de sumă, aceasta are obligaţia să transmită respectiva sumă următoarei unităţi bancare receptoare. În cazul în care societatea bancară receptoare este societatea bancară destinatară, aceasta va transmite respectiva sumă beneficiarului.
   13.3. Societatea bancară iniţiatoare şi orice societate bancară receptoare ulterioară care nu este societate bancară obligată cf. art. 13.1 are dreptul să-şi recupereze dobânda de întârziere plătită emitentului de la care a recepţionat un OP, fie de la societatea bancară receptoare căreia i-a transmis această sumă, fie de la societatea bancară obligată cf. aceluiaşi art. 13.1.
   13.4. O societate bancară receptoare care nu face o comunicare cf. art. 7.4 este obligată să plătească dobândă de întârziere emitentului OP pentru orice sumă pe care a primit-o de la acesta cf. art. 5.6, pentru perioada în care a reţinut suma respectivă peste perioada prevăzută de art. 10.5.
   13.5. O societate bancară destinatară care nu face o comunicare cf. art. 9.2 sau 9.3 este obligată să plătească dobândă de întârziere emitentului OP pentru orice sumă pe care a primit-o de la acesta cf. art. 5.6, calculată pentru perioada în care a reţinut suma respectivă.
   13.6. În cazul în care societatea bancară destinatară nu îşi îndeplineşte una din obligaţiile de la art. 9.1, aceasta este obligată faţă de beneficiar, în termenii înţelegerilor între cele două părţi.
   13.7. Dobânzile de întârziere datorate cf. art. 13.1-13.6 se achită, respectiv, la cererea celor îndreptăţiţi.
   13.8. Prevederile prezentului articol pot fi modificate printr-un acord, astfel:
   a. o societate bancară poate să-şi mărească obligaţia faţă de un plătitor non-bancar sau faţă de un beneficiar non-bancar;
   b. o societate bancară nu-şi poate reduce obligaţia pe care o are faţă de un plătitor non-bancar sau faţă de un beneficiar non-bancar, decât cu acordul scris al acestora;
   c. o societate bancară poate să-şi mărească sau să-şi micşoreze, pe bază de acord scris, obligaţia faţă de alte societăţi bancare.

   CAPITOLUL V
 Finalizarea transferului-credit

   ARTICOLUL 14
Cooperarea bancară

   Până la finalizarea unui transfer-credit, fiecare societate bancară are obligaţia de a sprijini pe plătitor sau pe oricare societate bancară emiţătoare anterioară şi dreptul de a cere sprijinul oricărei unităţi bancare receptoare ulterioare în vederea completării procedurilor bancare privind respectivul transfer-credit.

   ARTICOLUL 15
Finalizarea transferului

   15.1. În cazul în care un OP a fost emis în scopul stingerii unei obligaţii a plătitorului faţă de beneficiar, această obligaţie este stinsă în momentul în care societatea bancară destinatară acceptă OP în favoarea beneficiarului.
   15.2. Un transfer-credit este finalizat atunci când are loc acceptarea prevăzută la art. 15.1.
   În momentul în care transferul-credit este finalizat, societatea bancară destinatară devine obligată faţă de beneficiar pentru suma înscrisă pe OP acceptat.
   15.3. Un transfer-credit este finalizat fără a se ţine cont de faptul că suma înscrisă pe OP acceptat de către societatea bancară destinatară este mai mică decât suma înscrisă iniţial de către plătitor pe OP datorită faptului că una sau mai multe unităţi bancare receptoare au dedus speze bancare.
   Finalizarea transferului-credit nu împiedică exercitarea dreptului beneficiarului de a recupera ulterior totalul acestor speze bancare de la plătitor.

   CAPITOLUL VI
 Dispoziţii finale

   ARTICOLUL 16
Societăţi bancare

   În scopurile prezentului regulament, prin societăţi bancare se înţeleg persoanele juridice autorizate de Banca Naţională a României.

   ARTICOLUL 17
Arhivarea OP

   Banca Naţională a României şi societăţile bancare au obligaţia să arhiveze QP pe care le-au emis, pe o perioadă de la data executării egală cu perioada de prescripţie.

   ARTICOLUL 18
Conformare

   18.1. Prevederile contractuale referitoare la transferurile-credit efectuate de societăţile bancare se vor conforma prezentului regulament.
   18.2. Societăţile bancare pot dezvolta produse bancare care presupun utilizarea OP conformându-se prevederilor prezentului regulament.

   ARTICOLUL 19
Intrarea în vigoare

   Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la data de 28.02.1995.

   GUVERNATORUL
BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI
MUGUR ISĂRESCU