Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă metodologică din 10.feb.2011
Monitorul Oficial, Partea I 153 2.mar.2011
Intrare în vigoare la 2.mar.2011
privind întocmirea situatiilor financiare consolidate conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, solicitate institutiilor de credit în scopuri de supraveghere prudentiala

   CAPITOLUL I
  STRUCTURA, REGULI GENERALE DE ÎNTOCMIRE ŞI TERMENE DE
DEPUNERE/TRANSMITERE A SITUAŢIILOR FINANCIARE CONSOLIDATE FINREP

   Secţiunea 1
  Structura situaţiilor financiare consolidate FINREP

   1. Situaţiile financiare consolidate conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) solicitate instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţială, denumite în continuare situaţii financiare consolidate FINREP, cuprind un set de formulare împărţite în două categorii de informaţii:
   a) Informaţii de bază:
   a1) FIN 1 - Bilanţul consolidat
   a2) FIN 2 - Contul de profit sau pierdere consolidat
   b) Informaţii, altele decât cele de bază, care furnizează informaţii suplimentare şi detalieri ale indicatorilor din informaţiile de bază:
   b1) FIN 3 - Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării
   b2) FIN 5 - Clasificarea activelor financiare, având următoarea structură:
   A - Clasificarea depozitelor la vedere şi a echivalentelor de numerar
   B - Active financiare deţinute în vederea tranzacţionării
   C - Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
   D - Active financiare disponibile în vederea vânzării
   E - Împrumuturi şi creanţe, precum şi investiţii păstrate până la scadenţă
   b3) FIN 6 - Clasificarea creditelor şi creanţelor, având următoarea structură:
   A - Clasificarea creditelor şi creanţelor pe tipuri de produs
   B - Clasificarea creditelor şi creanţelor după colaterale şi garanţii
   b4) FIN 7 - Informaţii referitoare la active depreciate şi restante
   b5) FIN 8 - Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere: informaţii privind riscul de credit
   b6) FIN 9 - Informaţii privind riscul de credit şi deprecierile, având următoarea structură:
   A - Informaţii generale referitoare la depreciere
   B - Variaţia ajustărilor pentru depreciere şi deprecierea instrumentelor de capitaluri proprii
   C - Colaterale deţinute care pot fi vândute sau redate în garanţie
   D - Active obţinute în cursul perioadei prin intrarea în posesia garanţiilor reale deţinute
   E - Executări de garanţii - valoarea cumulată [imobilizări corporale]
   b7) FIN 10 - Datorii financiare, având următoarea structură:
   A - Datorii financiare: clasificare pe tipuri de produse şi în funcţie de contrapartidă
   B - Datorii subordonate
   b8) FIN 11 - Informaţii privind valoarea justă, având următoarea structură:
   A - Informaţii privind valoarea justă a instrumentelor financiare
   B - Informaţii privind valoarea justă a instrumentelor financiare: Împrumuturi şi creanţe, precum şi datorii financiare la cost amortizat
   C - Utilizarea opţiunii de evaluare la valoarea justă
   D - Instrumente hibride care nu au fost desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
   b9) FIN 12 - Transferul activelor financiare, având următoarea structură:
   A - Derecunoaştere şi datorii financiare asociate aferente activelor financiare transferate
   B - Garanţii date
   b10) FIN 13 - Imobilizări corporale şi necorporale, având următoarea structură:
   A - Imobilizări corporale şi necorporale: valoarea contabilă
   B - Imobilizări corporale şi necorporale: active care fac obiectul leasing-ului operaţional
   b11) FIN 14 - Provizioane
   b12) FIN 15 - Repartizarea geografică a activelor şi a datoriilor în funcţie de locul de rezidenţă al contrapartidei, având următoarea structură:
   A - Repartizarea geografică a activelor
   B - Repartizarea geografică a datoriilor
   b13) FIN 17 - Angajamente de creditare, garanţii financiare şi alte angajamente
   b14) FIN 21 - Situaţia rezultatului global
   b15) FIN 22 - Situaţia modificărilor în capitalurile proprii
   b16) FIN 24 - Prezentarea informaţiilor privind părţile afiliate, având următoarea structură:
   A - Sume de plată către părţile afiliate şi sume de încasat de la acestea
   B - Cheltuieli şi venituri rezultate din tranzacţiile cu părţile afiliate
   C - Remunerarea personalului-cheie din conducere
   b17) FIN 25 - Perimetrul de consolidare

   Secţiunea 2
  Reguli generale de întocmire

   2. (1) La întocmirea situaţiilor financiare consolidate FINREP, instituţiile de credit vor avea în vedere cerinţele Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară adoptate potrivit procedurii prevăzute la articolul 6, paragraful 2 din Regulamentul nr. 1606/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaţionale de contabilitate, denumite în continuare IFRS, în vigoare la data raportării.
   (2) Situaţiile financiare consolidate FINREP sunt întocmite în monedă naţională - leu.
   (3) Elementele exprimate în valută sunt convertite în monedă naţională conform prevederilor IFRS, în vigoare la data raportării.
   3. Perimetrul de consolidare şi metodele de consolidare utilizate pentru întocmirea situaţiilor financiare consolidate FINREP sunt cele prevăzute în reglementările emise de Banca Naţională a României privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit, în vigoare la data raportării.
   4. Formularele situaţiilor financiare consolidate FINREP conţin referinţe la prevederile IFRS, la practica comună (CP) sau la prevederile Directivei 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit, transpuse în reglementările emise de Banca Naţională a României privind supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit (denumită în continuare CRD), după caz. Aceste referinţe nu sunt limitate la cerinţele de prezentare specifice; ele definesc, de asemenea, conţinutul elementelor prezentate pe linii, oferind îndrumări cu privire la recunoaşterea, derecunoaşterea sau regulile de evaluare aplicabile datelor solicitate.
   5. (1) Prezentarea situaţiilor financiare consolidate FINREP este standardizată, iar informaţiile pe care acestea le furnizează sunt sintetizate în antet, pe linii şi pe coloane.
   (2) În antetul situaţiilor figurează următoarele informaţii:
   a) denumirea instituţiei de credit;
   b) data raportării, respectiv data pentru care se întocmesc situaţiile;
   c) identificarea formularului sau, după caz, a formularelor, întrucât o situaţie poate avea unul sau mai multe formulare.
   (3) În cadrul formularelor, textul inclus între paranteze drepte reprezintă clarificări ale elementului respectiv.
   (4) În general, indicatorii sunt prezentaţi în formulare ca valori pozitive, cu excepţia indicatorilor încadraţi între paranteze rotunde, care trebuie prezentaţi ca valori negative (cu semnul "-").
   6. În scopul întocmirii situaţiilor financiare consolidate FINREP, instituţiile de credit vor utiliza o singură metodă în ceea ce priveşte data recunoaşterii în bilanţ a activelor financiare, respectiv data decontării (data la care activul este efectiv livrat).
   7. Pentru raportarea instrumentelor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi a instrumentelor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, în bilanţ şi în contul de profit sau pierdere, se va utiliza convenţia "preţului murdar", respectiv veniturile din dobânzi şi din dividende, precum şi cheltuielile cu dobânzile aferente instrumentelor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi instrumentelor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere se raportează în cadrul postului de câştiguri/pierderi din aceste categorii de instrumente.
   8. (1) Informaţiile raportate în cadrul situaţiilor financiare consolidate FINREP: FIN 3 - "Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării", FIN 5 - "Clasificarea activelor financiare", FIN 6 - "Clasificarea creditelor şi creanţelor", FIN 7 - "Informaţii referitoare la active depreciate şi restante", FIN 9 - "Informaţii privind riscul de credit şi deprecierile", FIN 10 - "Datorii financiare" şi FIN 17 - "Angajamente de creditare, garanţii financiare şi alte angajamente" sunt defalcate, după tipul contrapartidei, pe următoarele clase de sectoare economice:
   a) bănci centrale;
   b) administraţii generale: administraţii centrale, administraţii de stat sau regionale şi administraţii locale, inclusiv organisme administrative şi entităţi fără scop lucrativ, dar excluzând societăţile publice şi societăţile private deţinute de aceste administraţii care au activitate comercială (care trebuie prezentate la "societăţi nefinanciare"); fonduri de asigurări sociale; şi organizaţii internaţionale, precum Comunităţile Europene, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Reglementelor Internaţionale;
   c) instituţii de credit: bănci şi bănci multilaterale;
   d) alte instituţii financiare: toate instituţiile şi cvasi-instituţiile financiare, altele decât instituţiile de credit, precum firme de investiţii, fonduri de investiţii, societăţi de asigurări, fonduri de pensii, organisme de plasament colectiv şi case de compensaţie;
   e) societăţi nefinanciare. Societăţi: societăţi şi cvasi-societăţi care nu sunt angajate în intermedierea financiară ci, în principal, în producţia de bunuri comerciale şi prestarea de servicii nefinanciare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 25/2009 al Băncii Centrale Europene din 19 decembrie 2008 privind bilanţul sectorului instituţii financiare monetare (Reformare) (BCE/2008/32), denumit în continuare Regulamentul BCE, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru încadrarea ca "societăţi", conform CRD;
   f) societăţi nefinanciare. Retail: societăţi şi cvasi-societăţi care nu sunt angajate în intermedierea financiară ci, în principal, în producţia de bunuri comerciale şi prestarea de servicii nefinanciare, în conformitate cu Regulamentul BCE, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru încadrarea ca "retail", conform CRD;
   g) gospodăriile populaţiei. Societăţi: persoane fizice sau grupuri de persoane fizice în calitate de consumatori, producători de bunuri şi prestatori de servicii nefinanciare exclusiv pentru consumul final propriu, precum şi în calitate de producători de bunuri comerciale şi prestatori de servicii nefinanciare şi financiare, cu condiţia ca activităţile lor să nu fie aceleaşi cu cele ale cvasisociet ăţilor. Sunt incluse instituţiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei care sunt angajate, în principal, în producţia de bunuri şi prestarea de servicii fără caracter comercial, destinate anumitor grupuri de gospodării ale populaţiei. Această definiţie este în conformitate cu Regulamentul BCE. În plus, pentru includerea în acest sector trebuie să fie îndeplinite criteriile de eligibilitate pentru încadrarea ca "societăţi", conform CRD;
   h) gospodăriile populaţiei. Retail: persoane fizice sau grupuri de persoane fizice în calitate de consumatori, producători de bunuri şi prestatori de servicii nefinanciare exclusiv pentru consumul final propriu, precum şi în calitate de producători de bunuri comerciale şi prestatori de servicii nefinanciare şi financiare, cu condiţia ca activităţile lor să nu fie aceleaşi cu cele ale cvasisociet ăţilor. Sunt incluse instituţiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei care sunt angajate, în principal, în producţia de bunuri şi prestarea de servicii fără caracter comercial, destinate anumitor grupuri de gospodării ale populaţiei. Această definiţie este în conformitate cu Regulamentul BCE. În plus, pentru includerea în acest sector trebuie să fie îndeplinite criteriile de eligibilitate pentru încadrarea ca "retail", conform CRD.
   (2) Alocarea pe clase de sectoare economice este bazată exclusiv pe natura contrapartidei directe.
   (3) Pentru defalcarea în funcţie de contrapartidă a creditelor şi creanţelor din categoriile "deţinute în vederea tranzacţionării" şi "disponibile în vederea vânzării", a garanţiilor financiare (date şi primite), precum şi a angajamentelor de creditare (şi a altor angajamente) date, clasele "societăţi nefinanciare-societăţi" şi "Gospodăriile populaţiei-societăţi" sunt agregate în cadrul clasei "Societăţi" şi clasele "Societăţi nefinanciare-retail" şi "Gospodăriile populaţiei-retail" sunt agregate în cadrul clasei "Retail".
   (4) Pentru defalcarea în funcţie de contrapartidă a instrumentelor de datorie, clasa "Societăţi" include toate clasele, cu excepţia următoarelor: "Bănci centrale", "Administraţii generale", "Instituţii de credit" şi "Alte instituţii financiare".
   (5) Pentru defalcarea în funcţie de contrapartidă a instrumentelor de capitaluri proprii, clasele "Societăţi nefinanciare-societăţi" şi "Societăţi nefinanciare-retail" sunt agregate în cadrul clasei "Societăţi nefinanciare".
   (6) Pentru defalcarea în funcţie de contrapartidă a datoriilor financiare, precum şi a angajamentelor de creditare (şi a altor angajamente) primite, clasele "Societăţi nefinanciare-societăţi" şi "Societăţi nefinanciare-retail" şi clasele "Gospodăriile populaţiei-societăţi" şi "Gospodăriile populaţiei-retail" sunt agregate în cadrul următoarelor două clase: "Societăţi nefinanciare" şi "Gospodăriile populaţiei".
   (7) Legătura dintre clasele de expuneri prevăzute de reglementările prudenţiale emise de Banca Naţională a României şi clasele de sectoare economice prevăzute în cadrul situaţiilor financiare consolidate FINREP este prezentată în următoarele tabele:
    Abordarea Standardizată (AS)
   
Clase de expunere
conform AS (CRD)
Clase de sectoare
economice conform
FINREP
Comentarii
(a) Administraţii centrale şi
bănci centrale
(1) Bănci centrale
(2) Administraţii generale
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice din
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
(b) Administraţii regionale
şi autorităţi locale
(2) Administraţii generale
(c) Organisme
administrative şi entităţi
fără scop lucrativ
(2) Administraţii generalePentru scopurile situaţiilor financiare
consolidate FINREP, organismele
administrative şi entităţile fără scop
lucrativ nu trebuie să fie alocate
sectorului instituţiilor de credit (deşi
acest lucru este permis conform
CRD).
(d) Bănci multilaterale de
dezvoltare
(3) Instituţii de credit
(e) Organizaţii
internaţionale
(2) Administraţii generale
(f) Instituţii (adică instituţii
de credit şi firme de
investiţii)
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
(g) Societăţi(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(h) Retail(4) Alte instituţii financiare
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
(i) Creanţe garantate cu
proprietăţi imobiliare
(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
(j) Elemente restante(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
(k) Categorii cu risc ridicatInstrumente de capitaluri
proprii
(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
În FINREP, instrumentele de
capitaluri proprii sunt prezentate
separat în cadrul diferitelor categorii
de active financiare.
Acestea includ, cel puţin, elementele
nerestante care primesc o pondere de
risc de 150%.
(l) Obligaţiuni garantate(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
(m) Poziţii din securitizare(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
riscul securitizării.
(n) Creanţe pe termen scurt
asupra instituţiilor şi
societăţilor
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
Aceste expuneri trebuie repartizate pe
clasele de sectoare economice în
cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie de
natura contrapartidei.
(o) Organisme de plasament
colectiv
Instrumente de capitaluri
proprii
(4) Alte instituţii financiare
Investiţiile în OPC trebuie să fie
clasificate ca instrumente de capitaluri
proprii în cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP, indiferent dacă
CRD permite luarea în considerare în
mod direct.
(p) Alte elementeInstrumente de capitaluri
proprii
Alte elemente
În cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP, postul "Alte
elemente" poate fi inclus în diferite
categorii de active.
    Abordarea bazată pe Modele Interne de Rating (AMIR)
   
Clase de expunere
conform AMIR (CRD)
Clase de sectoare
economice conform
FINREP
Comentarii
(a) Administraţii centrale şi
bănci centrale
(1) Bănci centrale
(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
Aceste expuneri trebuie
repartizate pe clasele de
sectoare economice în cadrul
situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie
de natura contrapartidei.
(b) Instituţii (adică instituţii
de credit şi firme de
investiţii, precum şi unele
administraţii generale şi
bănci multilaterale)
(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
Aceste expuneri trebuie
repartizate pe clasele de
sectoare economice în cadrul
situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie
de natura contrapartidei.
(c) Societăţi(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
Aceste expuneri trebuie
repartizate pe clasele de
sectoare economice în cadrul
situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie
de natura contrapartidei.
(d) Retail(4) Alte instituţii financiare
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie
repartizate pe clasele de
sectoare economice în cadrul
situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie
de natura contrapartidei.
(e) Instrumente de capitaluri
proprii
Instrumente de capitaluri
proprii
În cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP,
instrumentele de capitaluri
proprii sunt separate pe
produse aparţinând unor
categorii diferite de active
financiare.
(f) Poziţii din securitizare(2) Administraţii generale
(3) Instituţii de credit
(4) Alte instituţii financiare
(5) Societăţi nefinanciare.
Societăţi
(6) Societăţi nefinanciare.
Retail
(7) Gospodăriile populaţiei.
Societăţi
(8) Gospodăriile populaţiei.
Retail
Aceste expuneri trebuie
repartizate pe clasele de
sectoare economice în cadrul
situaţiilor financiare
consolidate FINREP în funcţie
de riscul poziţiilor din
securitizare.
(g) Active, altele decât cele
care reprezintă creanţe de
natura creditelor
Alte elementeÎn cadrul situaţiilor financiare
consolidate FINREP, postul
"Alte elemente" poate fi inclus
în diferite categorii de active.
   Secţiunea 3
  Termene de depunere/ transmitere a situaţiilor financiare consolidate FINREP

   9. (1) Situaţiile financiare consolidate FINREP se transmit Băncii Naţionale a României,
semestrial şi anual, atât în format electronic cât şi letric, după cum urmează:
   a) situaţiile financiare consolidate FINREP semestriale, întocmite pentru data de 30 iunie şi respectiv 31 decembrie, în termen de cel mult 40 de zile lucrătoare de la sfârşitul semestrului pentru care se face raportarea;
   b) situaţiile financiare consolidate FINREP anuale, auditate, întocmite pentru data de 31 decembrie, până la data de 15 mai a exerciţiului financiar următor;
   (2) În cazul în care ultima zi a termenului de transmitere a situaţiilor financiare consolidate FINREP este o zi nelucrătoare, situaţiile financiare consolidate FINREP se vor transmite cel târziu până în prima zi lucrătoare ulterioară acesteia.

   CAPITOLUL II
  REGULI SPECIFICE DE ÎNTOCMIRE A SITUAŢIILOR FINANCIARE CONSOLIDATE
FINREP ŞI MODELELE ACESTORA

   Secţiunea 1
  Informaţii de bază

   10. (1) "FIN 1 - Bilanţul consolidat" este situaţia financiară care conţine informaţii de bază privind activele, datoriile şi capitalurile proprii ale instituţiei de credit. La întocmirea acestei situaţii se vor avea în vedere următoarele:
   a) instrumentele financiare vor fi prezentate pe categorii de instrumente financiare, respectiv se are în vedere abordarea de portofoliu;
   b) instrumentele financiare sunt prezentate pe categorii de active şi datorii financiare, astfel cum este prevăzut în IAS 39.9 şi, respectiv, IFRS 7.8, cu o defalcare suplimentară în funcţie de tipul de instrument;
   c) poziţia "Numerar" include deţinerile de bancnote şi monede naţionale şi străine aflate în circulaţie şi folosite în mod obişnuit pentru a face plăţi;
   d) poziţia "Investiţii în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţă" include investiţiile în entităţi asociate, filiale şi asocieri în participaţie contabilizate prin metoda punerii în echivalenţă. Având în vedere prevederile pct. 3, instituţiile de credit trebuie să aplice metoda punerii în echivalenţă pentru contabilizarea investiţiilor în filiale societăţi de asigurări şi filiale nefinanciare. Din acest motiv, această poziţie include şi investiţiile respective;
   e) poziţia "Capital social rambursabil la cerere" include părţile sociale ale organizaţiilor cooperatiste de credit, care nu îndeplinesc criteriile IFRIC 2 pentru a fi clasificate drept capitaluri proprii. Entitatea emitentă nu poate clasifica acest tip de părţi sociale în funcţie de alte criterii decât cele prevăzute de IFRIC 2;
   f) în cadrul componentei de capitaluri proprii a instrumentelor financiare sunt cuprinse toate obligaţiile contractuale, inclusiv cele care provin dintr-un instrument derivat, care vor avea sau pot avea ca rezultat livrarea viitoare a instrumentelor de capitaluri proprii ale emitentului [în conformitate cu IAS 32.16 (a) şi (b), IAS 32. AG 27 (a)], împreună cu componenta de capitaluri proprii a instrumentelor financiare compuse (instrumente nederivate) emise de entitate (în conformitate cu IAS 32.28);
   g) poziţia "Rezerve" include rezultatul reportat (rezerve legale, rezerve statutare etc.), împreună cu alte rezerve (rezerva de consolidare, rezerva de fuziune etc.), câştiguri şi pierderi actuariale, recunoscute direct în capitalul propriu conform IAS 19.93A şi pierderile cumulate;
   h) poziţia "Acţiuni proprii" are în vedere toate instrumentele financiare care au caracteristicile instrumentelor de capitaluri proprii, în sensul IAS 32.33, care au fost răscumpărate de către entitatea emitentă;
   i) poziţiile "Alte active" şi "Alte datorii" includ activele şi datoriile care, datorită naturii lor, nu pot fi prezentate într-unul din celelalte poziţii de bilanţ (de exemplu, stocurile).
   (2) Formatul "FIN 1 - Bilanţul consolidat" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 1 - Bilanţul consolidat

   
- lei -
FIN 1.1 ActiveReferinţeValoare
contabilă
1.Numerar şi echivalente de numerarIAS 7.6-7, 45,
IAS 1.54 (i)
1.1.Numerar
1.2.Depozite la vedere şi echivalente de numerarIAS 7.6 - 7, 45
2.Active financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (a)(ii);
IAS 39.9 AG14
2.1.Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.9
2.2.Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
2.3.Instrumente de datorie
2.4.Credite şi creanţe
3.Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8 (a)(i);
IAS 39.9
3.1.Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
3.2.Instrumente de datorie
3.3.Credite şi creanţe
4.Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.8 (d); IAS
39.9
4.1.Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
4.2.Instrumente de datorie
4.3.Credite şi creanţe
5.Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.8 (c); IAS
39.9
AG16, AG26
5.1.Instrumente de datorie
5.2.Credite şi creanţe
6.Investiţii păstrate până la scadenţăIFRS 7.8 (b); IAS
39.9
AG16, AG26
6.1.Instrumente de datorie
6.2.Credite şi creanţe
7.Instrumente derivate - contabilitatea de acoperireIFRS 7.22 (b);
IAS 39.9
7.1.Acoperirea valorii justeIFRS 7.22 (b);
IAS 39.86 (a)
7.2.Acoperirea fluxurilor de trezorerieIFRS 7.22 (b);
IAS 39.86 (b)
7.3.Acoperirea unei investiţii nete într-o operaţiune din străinătateIFRS 7.22(b);IAS
39.86 (c)
7.4.Acoperirea valorii juste a unui portofoliu împotriva riscului de rată a dobânzii IAS 39.89A; IAS
39 IE 1-31
7.5.Acoperirea fluxurilor de trezorerie aferente unui portofoliu împotriva riscului de rată a dobânziiIAS 39 IG F6 1-3
8.Modificările de valoare justă aferente elementelor acoperite în cadrul unei operaţiuni de acoperire a valorii juste a unui portofoliu împotriva riscului de rată a dobânziiIAS 39.89A (a)
9.Imobilizări corporaleCP
9.1.Imobilizări corporaleIAS 16.6, IAS
1.54 (a)
9.2.Investiţii imobiliareIAS 40.5, IAS
1.54 (b)
10.Imobilizări necorporaleIAS 1.54 (c)
10.1.Fond comercialIFRS 3.B67 (d)
10.2.Alte imobilizări necorporaleIAS 38.8, 118
11.Investiţii în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţăIAS 1.54 (e)
12.Creanţe privind impoziteleIAS 1.54 (n-o)
12.1.Creanţe privind impozitul curentIAS 1.54 (n) IAS
12.5
12.2.Creanţe privind impozitul amânatIAS 1.54 (o) IAS
12.5
13.Alte activeCP
14.Active imobilizate şi grupuri destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzăriiIAS 1.54 (j);
IFRS 5.38
15.Total activeIAS 1.9 (a), IAS
1.IG 6
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   
- lei -
FIN 1.2. DatoriiReferinţeValoare
contabilă
1.Datorii financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (e)(ii); IAS 39.9; IAS
39 AG 14-15
1.1.Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.9, AG 15(a)
1.2.Poziţii scurteIAS 39 AG 15(b)
1.3.DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 partea 2.9
1.4.Datorii constituite prin titluri
1.5.Alte datorii financiareCP
2.Datorii financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8 (e)(i); IAS 39.9
2.1.DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 partea 2.9
2.2.Datorii constituite prin titluri
2.3.Alte datorii financiareCP
3.Datorii financiare evaluate la cost amortizatIFRS 7.8 (f); IAS 39.47
3.1.DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 partea 2.9
3.2.Datorii constituite prin titluri
3.3.Alte datorii financiareCP
4.Instrumente derivate - contabilitatea de acoperireIFRS 7.22 (b); IAS 39.9
4.1.Acoperirea valorii justeIFRS 7.22 (b) ;IAS 39.86 (a)
4.2.Acoperirea fluxurilor de trezorerieIFRS 7.22 (b); IAS 39.86 (b)
4.3.Acoperirea unei investiţii nete într-o operaţiune din străinătateIFRS 7.22(b);IAS 39.86 (c)
4.4.Acoperirea valorii juste a unui portofoliu împotriva riscului de rată a dobânziiIAS 39.89A; IAS 39 IE 1-31
4.5.Acoperirea fluxurilor de trezorerie aferente unui portofoliu împotriva riscului de rată a dobânziiIAS 39 IG F6 1-3
5.Modificările de valoare justă aferente elementelor acoperite în cadrul unei operaţiuni de acoperire a valorii juste a unui portofoliu împotriva riscului de rată a dobânziiIAS 39.89A (b)
6.ProvizioaneIAS 37.10; IAS 1.54 (l)
6.1.Provizioane pentru beneficiile angajaţilorIAS 19.10, 44(a), 54, 128, 133,
IAS 1.78(d)
6.2.RestructurareIAS 37.71, IAS 37.84 (a)
6.3.Cauze legale în curs de soluţionare şi litigii privind impoziteleIAS 37 Anexa C - Ex.6; 10
6.4.Angajamente de creditare şi garanţiiIAS 37 Anexa C - Ex.9
6.5.Alte provizioaneCP
7.Datorii privind impoziteleIAS 1.54 (n-o)
7.1.Datorii privind impozitul curentIAS 1.54 (n); IAS 12.5
7.2.Datorii privind impozitul amânatIAS 1.54 (o); IAS 12.5
8.Alte datoriiCP
9.Capital social rambursabil la cerereIAS 32 IE 33; IFRIC 2
10.Datorii incluse în grupuri destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzăriiIAS 1.54 (p); IFRS 5.38
11.Total datoriiIAS 1.9 (b); IG 6
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   
- lei -
FIN 1.3 Capitaluri propriiReferinţeValoare
contabilă
1.Capital socialIAS 1.54 (r)
1.1.Capital vărsatIAS 1.78 (e)
1.2.Capital subscris nevărsatIAS 1.78 (e)
2.Prime de capitalIAS 1.78 (e)
3.Alte capitaluri propriiCP
3.1.Componenta de capitaluri proprii a instrumentelor financiare compuseIAS 32.28; IFRS 7.17; IAS
32.AG27 (a)
3.2.Alte instrumente de capitaluri propriiIFRS 2.10; IAS 32.22; IAS 32
AG13
4.Rezerve din reevaluare şi alte diferenţe de evaluare aferente:CP
4.1.Imobilizărilor corporaleIAS 16.39-40
4.2.Imobilizărilor necorporaleIAS 38.85-87
4.3.Acoperirii investiţiei nete într-o operaţiune din străinătate [partea eficientă]IAS 39.102 (a)
4.4.Conversiei valutareIAS 21.52 (b); IAS 21.32; IAS
21.38-49
4.5.Acoperirii fluxurilor de trezorerie [partea eficientă]IFRS 7.23(c); IAS 39.95-101
4.6.Activelor financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.20 (a) (ii); IAS 39.55
(b)
4.7.Activelor imobilizate şi grupurilor destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzăriiIFRS 5.38, IG ex.12
4.8.Părţii din alte venituri şi cheltuieli recunoscute, aferente investiţiilor în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţăIAS 1.82 (h); IAS 28.11
4.9.Altor elementeCP
5.RezerveIAS 1.54; IAS 1.78 (e)
IAS 28.11
5.1.Rezerve (pierderi cumulate) aferente investiţiilor în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţăCP
5.2.Alte rezerve
6.(Acţiuni proprii)IAS 1.79 (a) (vi); IAS 32.33-
34, AG 14, AG36
7.Profit sau pierdere atribuibil(ă) deţinătorilor capitalurilor proprii ale societăţii - mamăIAS 27.28; IAS 1.83 (a) (ii)
8.(Dividende interimare)IAS 32.35
9.Interese minoritare [interese care nu presupun control]IAS 27.4; IAS 1.54 (q); IAS
27.27
9.1.Rezerve din reevaluare şi alte diferenţe de evaluareIAS 27.27-28
9.2.Alte elementeIAS 27.27-28
10.Total capitaluri propriiIAS 1.9 (c); IAS 1.IG 6
11.Total datorii şi capitaluri propriiIAS 1.IG 6
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   11. (1) "FIN 2 - Contul de profit sau pierdere consolidat" este situaţia financiară care conţine informaţii de bază privind veniturile şi cheltuielile legate de activitatea instituţiilor de credit. La întocmirea acesteia se vor avea în vedere următoarele:
   a) veniturile şi cheltuielile din operaţiuni continue sunt raportate în contul de profit sau pierdere consolidat separat de activităţile întrerupte. Elementele de venituri sau cheltuieli din operaţiunile continue sunt prezentate după natură. Principalele poziţii sunt defalcate în părţi componente, cu referire la categoriile de instrumente financiare din bilanţ;
   b) câştigurile sau pierderile aferente activelor şi datoriilor financiare sunt prezentate în secţiunea principală a contului de profit sau pierdere consolidat, pe bază netă, în conformitate cu cerinţele de prezentare prevăzute de IFRS 7.20 (a);
   c) veniturile sau cheltuielile din activităţi întrerupte sunt prezentate ca o unică sumă netă, în conformitate cu IFRS 5.33 (a) şi IAS 1.82 (e);
   d) veniturile din dobânzi şi cheltuielile cu dobânzile aferente instrumentelor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi instrumentelor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, vor fi raportate drept câştiguri sau pierderi nete aferente acestor categorii de instrumente, prin utilizarea "convenţiei preţului murdar". Poziţiile "Venituri din dobânzi. Instrumente derivate - Contabilitatea de acoperire, riscul de rată a dobânzii" din FIN 2 linia 1.4 şi "Cheltuieli cu dobânzile. Instrumente derivate - Contabilitatea de acoperire, riscul de rată a dobânzii" din FIN 2 linia 2.2 includ sumele aferente acestor instrumente derivate clasificate în categoria "contabilitate de acoperire", care acoperă riscul ratei dobânzii. Ele trebuie să fie raportate ca venituri şi cheltuieli din dobânzi, deoarece corectează veniturile şi cheltuielile cu dobânzile aferente elementelor acoperite de care acestea sunt legate;
   e) poziţia "Venituri din dobânzi - alte active" (FIN 2 linia 1.5) include sumele reprezentând venituri din dobânzi ce nu au fost prezentate în alte posturi, cum ar fi veniturile din dobânzi aferente numerarului şi echivalentelor de numerar şi activelor imobilizate şi grupurilor destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzării, câştigul aşteptat aferent activelor utilizate în cadrul planurilor de beneficii determinate post-angajare etc;
   f) poziţia "Cheltuieli cu dobânzile - alte datorii" (FIN 2 linia 2.3) include sumele reprezentând cheltuieli cu dobânzile ce nu au fost prezentate în alte posturi, cum ar fi cheltuieli cu dobânzile aferente datoriilor incluse în grupuri destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzării, creşteri ale valorii contabile a unui provizion care reflectă trecerea timpului, cheltuielile cu dobânda aferente planurilor de beneficii determinate post-angajare etc.;
   g) veniturile din dividende aferente activelor financiare deţinute în vederea tranzacţionării şi activelor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere vor fi raportate sub forma "Câştigurilor/pierderilor nete privind activele şi datoriile financiare deţinute în vederea tranzacţionării" şi/sau "câştigurilor/pierderilor nete privind activele şi datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere" (FIN 2 liniile 8 şi 9 convenţia preţului murdar); h) poziţia "Deprecierea activelor financiare evaluate la cost (instrumente de capitaluri proprii necotate şi instrumente derivate legate de acestea)" - FIN 2 linia 20.1 şi FIN 9.A linia 1.1 - include pierderi din deprecieri decurgând din aplicarea regulilor din IAS 39.66.
   (2) Formatul "FIN 2 - Contul de profit sau pierdere consolidat" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 2 - Contul de profit sau pierdere consolidat

   
- lei -
FIN 2 - Contul de profit sau pierdere consolidatReferinţeValoare
contabilă
OPERAŢIUNI CONTINUE
1.Venituri din dobânziIAS 18.35 (b) (iii)
1.1.Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.20(b); IAS
39.55(b); IAS 39.9
1.2.Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.20 (b); IAS 39.9,
IAS 39.46 (a)
1.3.Investiţii păstrate până la scadenţăIFRS 7.20 (b); IAS 39.9,
IAS 39.46 (b)
1.4.Instrumente derivate - Contabilitatea de acoperire, riscul de rată a dobânziiIAS 39.9
1.5.Alte active
2.(Cheltuieli cu dobânzile)IAS 1.97
2.1.(Datorii financiare evaluate la cost amortizat)IFRS 7.20 (b); IAS 39.47
2.2.(Instrumente derivate - Contabilitatea de acoperire, riscul de rată a dobânzii)IAS 39.9
2.3.(Alte datorii)
3.(Cheltuieli cu capitalul social rambursabil la cerere)IFRIC 2.11
4.Venituri din dividendeIAS 18.35 (b)(v)
4.1.Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7. 20(a) (ii); IAS
39.9, IAS 39.55 (b)
5.Venituri din taxe şi comisioaneIFRS 7.20 (c )
6.(Cheltuieli cu taxe şi comisioane)IFRS 7.20 (c )
7.Câştiguri (pierderi) realizate aferente activelor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere - netIFRS 7.20 (a) (ii-v)
7.1.Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.20 (a) (ii) IAS
39.9, IAS 39.55 (b);
7.2.Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.20(a)(iv), IAS
39.9, IAS 39.56;
7.3.Investiţii păstrate până la scadenţăIFRS 7.20(a)(iii), IAS
39.9, IAS 39.56
7.4.Datorii financiare evaluate la cost amortizatIFRS 7.20(a)(v), IAS
39.56
7.5.Altele
8.Câştiguri sau pierderi privind activele şi datoriile financiare deţinute în vederea tranzacţionării - netIFRS 7.20(a)(i); IAS
39.55(a)
9.Câştiguri sau pierderi privind activele şi datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere - netIFRS 7.20(a)(i); IAS
39.55(a)
10.Câştiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire - netIFRS 7.24
11.Diferenţe de curs de schimb [câştig (pierdere)]- netIAS 21.28; IAS 21.52(a)
12.Câştiguri (pierderi) din derecunoaşterea activelor, altele decât cele deţinute în vederea vânzării - netIAS 1.34
13.Venituri din contracte de asigurare şi de reasigurare emiseIFRS 4 IG 24(a)
14.Alte venituri/cheltuieli din contracte de asigurare şi de reasigurare, netIFRS 4 IG 24(b-d)
15.Alte venituri din exploatare
16.(Alte cheltuieli de exploatare)
17.(Cheltuieli administrative)
17.1.(Cheltuieli cu personalul)IAS 19.7, IAS 1.102, IG
6
17.2.(Cheltuieli generale şi administrative)
18.(Amortizarea)IAS 1.102; IAS 1.104
18.1.(Imobilizări corporale)IAS 1.104; IAS 16.73(e)
(vii)
18.2.(Investiţii imobiliare)IAS 1.104; IAS 40.79 (d)
(iv)
18.3.(Alte imobilizări necorporale)IAS 1.104; IAS 38.118
(e)(vi)
19.(Provizioane) reluări de provizioaneIAS 37. 59, 84, IAS 1.98
(b), (f), (q)
20.(Deprecierea activelor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere)IFRS 7.20 (e)
20.1.(Active financiare evaluate la cost [instrumente de capitaluri proprii necotate şi instrumente derivate legate de acestea])IFRS 7.20 (e); IAS 39.66
IFRS 7.20 (e); IAS 39.67
20.2.(Active financiare disponibile în vederea vânzării)IFRS 7.20 (e); IAS 39.63
IFRS 7.20 (e); IAS 39.63
20.3.(Împrumuturi şi creanţe)
20.4.(Investiţii păstrate până la scadenţă)
21.(Deprecierea activelor nefinanciare)IAS 36.126 (a) (b)
21.1.(Imobilizări corporale)IAS 16.73 (e) (v-vi)
21.2.(Investiţii imobiliare)IAS 40.79 (d) (v)
21.3.(Fond comercial)IFRS 3.B67 (d) (v); IAS
36.124
21.4.(Alte imobilizări necorporale)IAS 38.118 (e) (iv)(v)
21.5.(Investiţii în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţă)
21.6.(Altele)IAS 28.31
IAS 36.126 (a) (b)
22.Fond comercial negativ recunoscut imediat în profit sau pierdereIFRS 3.B64 (n) (i)
23.Partea din profitul sau pierderea aferent/ă investiţiilor în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţăIAS 1.82 (c)
24.Profitul sau pierderea din active imobilizate şi grupuri destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzării, care nu pot fi considerate activităţi întrerupteIFRS 5.37
25.Total profit sau pierdere din operaţiuni continue înainte de impozitareIAS 1.102, IG6, IFRS 5.33A
26.(Cheltuieli) venituri cu impozitul aferent profitului sau pierderii din operaţiuni continueIAS 1.82 (d); IAS 12.77
27.Total profit sau pierdere din operaţiuni continue după impozitareIAS 1.IG 6
28.Profit sau pierdere din activităţi întrerupte după impozitareIAS 1.82 (e); IFRS 5.33
(a), 5.33A
29.Total profit sau pierdere aferent/ă exerciţiuluiIAS 1.82 (f)
30.Profit sau pierdere atribuibil/ă intereselor minoritare [interese care nu presupun control] IAS 1.83 (a) (i)
31.Profit sau pierdere atribuibil/ă deţinătorilor capitalurilor proprii ale societăţii mamăIAS 1.83 (a) (ii)
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   Secţiunea a 2-a
  Informaţii, altele decât cele de bază

   12. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 3 - Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării" se vor avea în vedere următoarele:
   a) raportarea valorii contabile şi valorii noţionalului în cazul instrumentelor derivate deţinute în vederea tranzacţionării, defalcate în funcţie de tipul de risc de bază şi de tipul pieţei, respectiv pieţe la buna înţelegere/over-the-counter versus pieţe organizate. Instrumentele derivate de risc de credit sunt defalcate în funcţie de tipul de produs;
   b) detalierea instrumentelor derivate în următoarele 6 categorii de risc:
   (b1) pe rata dobânzii: Instrumentele derivate pe rata dobânzii sunt contractele legate de un instrument financiar purtător de dobândă ale cărui fluxuri de trezorerie sunt determinate prin referire la ratele dobânzilor sau la un alt contract de rată a dobânzii (de exemplu, o opţiune existentă într-un contract futures de a cumpăra un bilet de trezorerie).
    Această categorie este limitată la acele contracte ale căror părţi sunt expuse la rata dobânzii aferentă unei singure monede. Astfel, această categorie exclude contractele care implică schimbul uneia sau mai multor valute (de exemplu, swap-uri încrucişate şi opţiuni valutare), precum şi alte contracte a căror caracteristică predominantă de risc este riscul de schimb valutar, care urmează să fie raportate ca şi contracte pe curs de schimb.
    Contractele pe rata dobânzii includ acorduri forward pe rata dobânzii, swap-uri pe rata dobânzii într-o singură monedă, futures pe rata dobânzii, opţiuni pe rata dobânzii (incluzând caps, floors, collars, corridors), swaptions pe rata dobânzii şi warrante pe rata dobânzii.
   (b2) pe instrumente de capitaluri proprii: Instrumentele derivate pe instrumente de capitaluri proprii sunt contracte a căror rentabilitate sau parte a rentabilităţii este legată de preţul unui anumit instrument de capitaluri proprii sau de un indice al preţurilor instrumentelor de capitaluri proprii.
   (b3) pe curs de schimb: Aceste instrumente derivate includ acele contracte care implică schimbul de monede pe piaţa la termen sau o expunere pe cotaţia aurului. Acestea includ operaţiunile ferme de schimb la termen, contracte swap de trezorerie, contracte swap financiar de valute, futures pe curs de schimb, opţiuni pe curs de schimb, swaptions pe curs de schimb şi warrante pe curs de schimb. Instrumentele derivate pe cursul de schimb includ toate contractele care implică expunerea la cel puţin o valută, indiferent dacă este vorba de expunerea la ratele de dobândă aferente acestora sau de expunerea la evoluţia cursurilor de schimb. Contractele pe aur includ toate contractele care implică expunerea pe cotaţiile acestuia.
   (b4) pe riscul de credit: Instrumentele derivate pe riscul de credit reprezintă contracte în care valoarea la scadenţă este legată în primul rând de măsura credibilităţii aferente unui anumit credit de referinţă. Contractele prevăd un schimb de plăţi în care cel puţin una dintre acestea este determinată de performanţa creditului de referinţă. Valoarea la scadenţă depinde de o serie de evenimente, cum ar fi neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, reducerea rating-ului sau o modificare stipulată a marjei de credit aferente activului de referinţă.
   (b5) pe mărfuri: Aceste instrumente derivate reprezintă contracte a căror rentabilitate sau parte a rentabilităţii este legată de preţul unei mărfi sau de valoarea indicelui aferentă unei mărfi cum ar fi un metal preţios (altul decât aurul), petrolul sau produsele agricole.
   (b6) pe altele : Aceste instrumente derivate sunt orice alte contracte derivate care nu implică o expunere pe cursul de schimb, pe rata dobânzii, pe instrumente de capitaluri proprii, pe mărfuri sau pe riscul de credit (ex. derivative climatice sau pe asigurări).
   c) atunci când un instrument derivat este influenţat de mai mult decât un tip de risc, instrumentul trebuie alocat celui mai sensibil tip de risc; în cazul în care, din motive practice, instituţiile raportoare au îndoieli cu privire la clasificarea corectă a instrumentelor derivate cu expunere multiplă, acestea ar trebui să aloce aceste instrumente în conformitate cu următoarea ordine de prioritate:
   (c1) Mărfuri: Toate tranzacţiile cu instrumente derivate care implică o marfă sau expunerea la un indice de mărfuri, indiferent dacă acestea implică sau nu o expunere comună pe mărfuri şi pe orice altă categorie de risc (de exemplu, riscul de curs de schimb, de rată a dobânzii sau al instrumentelor de capitaluri proprii), trebuie raportate în această categorie.
   (c2) Instrumente de capitaluri proprii: Cu excepţia contractelor cu o expunere comună pe mărfuri şi instrumente de capitaluri proprii, care urmează să fie raportate ca instrumente derivate pe mărfuri, toate tranzacţiile cu instrumente derivate legate de performanţa instrumentelor de capitaluri proprii sau a indicilor de instrumente de capitaluri proprii trebuie raportate în această categorie. Aceasta înseamnă că instrumentele derivate pe instrumente de capitaluri proprii cu expunere la riscul de curs de schimb sau de rată a dobânzii trebuie incluse în această categorie.
   (c3) Curs de schimb: Această categorie va cuprinde toate tranzacţiile de instrumente derivate (cu excepţia celor deja raportate în categoriile "Mărfuri" sau "Instrumente de capitaluri proprii"), cu expunere la cel puţin o valută, fie prin rata dobânzii, fie prin cursul de schimb.
   d) valoarea contabilă trebuie să fie raportată separat pentru instrumentele derivate cu valoare justă pozitivă ("Active"), respectiv pentru cele cu valoare justă negativă ("Datorii");
   e) "Valoarea noţionalului" este valoarea nominală a tuturor contractelor încheiate, dar care nu au fost încă decontate la data raportării. În particular, următoarele reguli vor fi avute în vedere pentru determinarea valorii noţionalului:
   e1) pentru contractele cu valoarea nominală sau valoarea noţionalului variabilă, baza de raportare va fi valoarea nominală sau valoarea noţionalului la data raportării;
   e2) valoarea noţionalului care urmează să fie raportată pentru un contract derivat, cu o componentă de multiplicare, este suma noţională sau valoarea nominală efectivă din contract, rezultată în urma aplicării factorului de multiplicare;
   e3) swap-uri: valoarea noţională a unui swap este valoarea principalului pe care se bazează schimbul de dobânzi, schimbul valutar sau alte venituri sau cheltuieli;
   e4) contractele bazate pe mărfuri sau pe instrumente de capitaluri proprii:
   - valoarea noţională care trebuie raportată pentru un contract pe mărfuri sau pe instrumente de capitaluri proprii este cantitatea (de exemplu, numărul de unităţi) a mărfii sau a instrumentelor de capitaluri proprii contractate pentru cumpărare sau vânzare, înmulţită cu preţul contractual al unei unităţi;
   - valoarea noţionalului care trebuie raportată pentru contractele pe mărfuri, cu schimburi multiple ale principalului, este cantitatea contractuală, înmulţită cu numărul schimburilor de principal rămase, potrivit contractului.
   e5) instrumente derivate pe riscul de credit: valoarea contractului care urmează să fie raportată pentru instrumentele derivate pe riscul de credit este valoarea nominală a creditului de referinţă relevant.
   f) coloana "Valoarea noţionalului" pentru instrumentele derivate include, pentru fiecare element linie, suma valorilor noţionale ale tuturor contractelor în care entitatea raportoare este contraparte, indiferent dacă, având în vedere valorile lor juste, instrumentele derivate sunt considerate active sau datorii în bilanţ; nu sunt admise compensări între sumele noţionale;
   g) coloana "din care, vândute" se referă la acele elemente linie în care se raportează contractele de opţiuni (respectiv pentru "opţiunile OTC", "opţiunile pe pieţe organizate", "mărfuri" şi "altele") şi la instrumentele derivate pe riscul de credit şi include valorile noţionale (preţul de exercitare) ale acestor contracte în care contrapartidele (deţinătorii opţiunii) entităţii raportoare (emitentul opţiunii) au dreptul să exercite opţiunea; pentru elementele linie referitoare la instrumentele derivate pe riscul de credit, valorile noţionale ale contractelor în care entitatea raportoare (vânzătorul de protecţie) a vândut (dă) protecţie contrapartidelor sale (cumpărătorii de protecţie).
   h) datele privind instrumentele derivate deţinute în vederea tranzacţionării care se califică drept "operaţiuni de acoperire economică" sunt de asemenea raportate separat pe fiecare tip de risc (rândul "din care"). La această poziţie sunt:
   - incluse acele instrumente derivate contabilizate ca deţinute în vederea tranzacţionării, dar folosite ca instrumente de acoperire economică (şi nu contabilă) a activelor şi datoriilor care nu sunt incluse în portofoliile "deţinute în vederea tranzacţionării";
   - exceptate acele instrumente derivate deţinute în mod efectiv în vederea tranzacţionării, deci cu scopul principal al obţinerii de câştiguri proprii;
   i) valoarea contabilă şi valoarea noţională totală a instrumentelor derivate deţinute în vederea tranzacţionării (FIN 3 linia 7), care sunt tranzacţionate pe piaţa OTC, trebuie să fie raportate pe următoarele tipuri de contrapartide: instituţii de credit, alte instituţii financiare şi altele (toate celelalte tipuri de contrapartide);
   j) defalcarea pe contrapartide a instrumentelor derivate pe riscul de credit se referă la sectorul căruia îi este alocată contrapartida entităţii raportoare din contract (cumpărătorul sau vânzătorul de protecţie);
   k) instrumentele derivate incluse în instrumente hibride (combinate) (IAS 39.11, IAS 39.AG27, AG29 şi IFRIC 9) care au fost separate de contractul gazdă trebuie să fie incluse în FIN 1 şi în FIN 3, în funcţie de natura instrumentului derivat; valoarea contractului gazdă este inclusă în FIN 11.D; dacă instrumentul hibrid este evaluat la valoarea justă prin profit sau pierdere, contractul ca întreg trebuie inclus în categoria "deţinute în vederea tranzacţionării" sau "instrumente financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere";
   l) instrumentele derivate care nu au fost clasificate ca instrumente de acoperire eficace în conformitate cu IAS 39 trebuie incluse în categoria "deţinute în vederea tranzacţionării". Acest principiu se aplică chiar şi pentru instrumentele derivate, care sunt "deţinute pentru scopuri de acoperire", aşa cum este descris mai sus, sau sunt legate de instrumente de capitaluri proprii necotate a căror valoare justă nu poate fi evaluată în mod credibil.
   (2) Formatul "FIN 3 - Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 3 - Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionării

   
- lei -
După tipul de riscDupă instrument sau după tipul de piaţăReferinţeValoarea contabilăValoarea noţionalului
ActiveDatoriiTotaldin care: vândute
ABC1234
1. Rata dobânzii1.1.Opţiuni pe pieţe la buna înţelegere
1.2. Alte instrumente pe pieţe la buna înţelegere
1.3. Opţiuni pe pieţe organizate
1.4. Alte instrumente pe pieţe organizate
1.5. Din care: operaţiuni de acoperire economică
2. Instrumente de capitaluri proprii2.1. Opţiuni pe pieţe la buna înţelegere
2.2. Alte instrumente pe pieţe la buna înţelegere
2.3. Opţiuni pe pieţe organizate
2.4. Alte instrumente pe pieţe organizate
2.5. Din care: operaţiuni de acoperire economică
3. Curs de schimb3.1. Opţiuni pe pieţe la buna înţelegere
3.2. Alte instrumente pe pieţe la buna înţelegere
3.3. Opţiuni pe pieţe organizate
3.4. Alte instrumente pe pieţe organizate
3.5. Din care: operaţiuni de acoperire economică
4. Credit4.1. Credit default swap
4.2. Credit spread option
4.3. Total return swap
4.4. Altele
4.5. Din care: operaţiuni de acoperire economică
5. Mărfuri5.1. Total
5.2. Din care: operaţiuni de acoperire economică
6. Altele6.1. Total
6.2. Din care: operaţiuni de acoperire economică
7. Total instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.9, AG 15(a)
8. Din care: pieţe la buna înţelegere instituţii de credit
9. Din care: pieţe la buna înţelegere - alte instituţii financiare
10. Din care: pieţe la buna înţelegere altele
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   13. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 5 - Clasificarea activelor financiare" se vor avea în vedere următoarele:
   a) instrumentele de datorie sunt instrumente deţinute de către entitatea raportoare, emise ca titluri, care nu sunt considerate credite în conformitate cu Regulamentul BCE.
   b) împrumuturile şi creanţele includ şi operaţiunile de leasing financiar.
   b1) FIN 5.D cuprinde o defalcare pe tipuri de instrumente a activelor financiare disponibile în vederea vânzării, pentru care instituţiile de credit trebuie să indice valoarea justă a activelor depreciate şi respectiv a activelor nedepreciate, precum şi valoarea cumulată a pierderilor din depreciere recunoscute în profit sau pierdere, aşa cum se prezintă aceasta la data de raportare;
   b2) FIN 5.E are ca scop o evaluare a calităţii generale a portofoliilor de împrumuturi şi creanţe, precum şi investiţii păstrate până la scadenţă, defalcate în funcţie de tipul de instrument şi de tipul de contrapartidă, prin clasificarea lor în active nedepreciate şi depreciate. În plus, trebuie prezentate separat ajustările specifice pentru deprecieri identificate la nivel individual, ajustările specifice pentru deprecieri identificate la nivelul grupurilor de active financiare, precum şi ajustările colective pentru pierderi generate dar neidentificate:
   (b.2.1.) evaluarea colectivă a deprecierii se aplică activelor financiare care nu sunt semnificative la nivel individual, precum şi activelor financiare pentru care nu există un indiciu obiectiv de depreciere individuală. Această abordare nu interzice unei entităţi să efectueze o evaluare individuală a deprecierii creditelor care nu sunt semnificative la nivel individual;
   (b.2.2.) valoarea "Ajustărilor colective pentru pierderi generate dar neidentificate" este valoarea pierderilor din depreciere determinată ca rezultat al procesului de evaluare colectivă a deprecierii creditelor semnificative nedepreciate la nivel individual şi a creditelor nesemnificative pentru care nu s-au constituit ajustări specifice pentru depreciere la nivel individual sau colectiv.
   (2) Formatul "FIN 5 - Clasificarea activelor financiare" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII

    FIN 5 - Clasificarea activelor financiare

    FIN 5.A - Clasificarea depozitelor la vedere şi a echivalentelor de numerar
   
- lei -
ReferinţeValoarea contabilă
1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11, IAS 7.6 - 7, 45, IE 3
2. Instrumente de datorieIAS 7.6 - 7, 45, IE 3
2.1. Bănci centrale
2.2. Administraţii generale
2.3. Instituţii de credit
2.4. Alte instituţii financiare
2.5. Societăţi
3. Credite şi creanţeIAS 7.6 - 7, 45, IE 3
3.1 Bănci centrale
3.2. Administraţii generale
3.3. Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5 Societăţi
4. Depozitele la vedere şi echivalente de numerar: TOTAL
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 5.B - Active financiare deţinute în vederea tranzacţionării
   
- lei -
ReferinţeValoare contabilăValoarea modificării cumulate a valorilor juste atribuibilă modificărilor riscului de credit IFRS 7.9 (c)
AB12
1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11X
1.1. din care: la costX
1.2. din care: Instituţii de creditX
1.3. din care: Alte instituţii financiareX
1.4. din care: Societăţi nefinanciareX
2. Instrumente de datorie
2.1. Bănci centrale
2.2. Administraţii generale
2.3. Instituţii de credit
2.4. Alte instituţii financiare
2.5. Societăţi
3. Credite şi creanţe
3.1. Bănci centrale
3.2. Administraţii generale
3.3. Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5. Societăţi
3.6.Retail
4. Total active financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (a) (ii); IAS 39.9, AG 14
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 5.C - Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
   
- lei -
ReferinţeValoarea contabilăValoarea modificării cumulate a
valorilor juste atribuibilă
modificărilor riscului de credit
IFRS 7.9 (c)
AB12
1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11X
1.1. din care: la costX
1.2. din care: Instituţii de creditX
1.3. din care: Alte instituţii financiareX
1.4. din care: Societăţi nefinanciareX
2. Instrumente de datorie
2.1.Bănci centrale
2.2.Administraţii generale
2.3.Instituţii de credit
2.4.Alte instituţii financiare
2.5.Societăţi
3. Credite şi creanţe
3.1.Bănci centrale
3.2.Administraţii generale
3.3.Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5. Societăţi nefinanciare. Societăţi
3.6. Societăţi nefinanciare. Retail
3.7. Gospodării ale populaţiei. Societăţi
3.8. Gospodării ale populaţiei. Retail
4. Total active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8(a) (i);
IAS 39.9
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 5.D - Active financiare disponibile în vederea vânzării
   
- lei -
Valoarea
justă a
activelor
nedepreciate
Valoarea justă a
activelor
depreciate
Valoarea
contabilă
netă
Depreciere
cumulată
[Ajustări pentru
depreciere]
ReferinţeIAS 39.58-62IAS 39.67-70
AB1234
1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
1.1. din care: la cost
1.2. din care: Instituţii de credit
1.3. din care: Alte instituţii financiare
1.4. din care: Societăţi nefinanciare
2. Instrumente de datorie
2.1. Bănci centrale
2.2. Administraţii generale
2.3. Instituţii de credit
2.4. Alte instituţii financiare
2.5. Societăţi
3. Credite şi creanţe
3.1. Bănci centrale
3.2. Administraţii generale
3.3. Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5. Societăţi
3.6.Retail
4. Total active financiare disponibile în vederea vânzăriiIAS 39.9
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 5.E - Împrumuturi şi creanţe, precum şi investiţii păstrate până la scadenţă
   
- lei -
Active
nedepreciate
Active depreciate
[valoare contabilă
brută]
Ajustări specifice
pentru deprecieri
identificate la nivel
individual
Ajustări specifice
pentru deprecieri
identificate la
nivelul grupurilor
de active
financiare
Ajustări colective
pentru pierderi
generate dar
neidentificate
Valoare contabilă
ReferinţeIFRS 7.37 (b);
IFRS 7
IG29(a)
IAS 39.58-59
IAS 39 AG 84-
86; IFRS 7.37 (b)
IAS 39 AG 84-92IAS 39
AG 84-92
AB123456
1. Instrumente de datorie
1.1.Bănci centrale
1.2.Administraţii generale
1.3.Instituţii de credit
1.4.Alte instituţii financiare
1.5.Societăţi
2. Credite şi creanţe
2.1. Bănci centrale
2.2. Administraţii generale
2.3. Instituţii de credit
2.4. Alte instituţii financiare
2.5. Societăţi nefinanciare. Societăţi
2.6. Societăţi nefinanciare. Retail
2.7. Gospodării ale populaţiei. Societăţi
2.8. Gospodării ale populaţiei. Retail
3. Total împrumuturi şi creanţeIAS 39.9;
IAS 39
AG26
3.1. Bănci centrale
3.2. Administraţii generale
3.3. Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5. Societăţi
3.6. Retail
4. Total investiţii păstrate până la scadenţăIAS 39.9;
IAS 39
AG16
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   14. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 6 - Clasificarea creditelor şi creanţelor" se vor avea în vedere următoarele:
   a) prezentarea creditelor şi creanţelor se face pe tipuri de produse, la valoarea contabilă (adică suma rezultată după deducerea ajustărilor pentru depreciere);
   b) semnificaţia tipurilor de credite şi creanţe este următoarea:
   b1) poziţia "La vedere (la cerere) şi cu preaviz (cont curent)" include soldurile de primit la cerere, cu preaviz, precum alte solduri similare (de exemplu, credite care sunt depozite la vedere pentru împrumutat), indiferent de forma lor juridică. Acest post include, de asemenea, sumele reprezentând "descoperit de cont", care reprezintă soldurile debitoare ale conturilor curente;
   b2) poziţia "Credite ipotecare (credite imobiliare colateralizate)" include credite bazate în mod formal pe garanţii imobiliare;
   b3) poziţia "Alte credite colateralizate" include credite bazate în mod formal pe garanţii, altele decât "credite imobiliare colateralizate", "contracte de leasing financiar" şi "credite acordate în cadrul operaţiunilor reverse repo" (de exemplu, depuneri de titluri de valoare, numerar sau alte garanţii);
   b4) poziţia "Creanţe comerciale" include credite acordate altor debitori pe bază de efecte de comerţ sau alte documente care dau dreptul de a primi veniturile din tranzacţiile de vânzare de bunuri sau prestare de servicii. Acest post include toate operaţiunile de factoring (atât cu recurs cât şi fără recurs);
   b5) poziţia "Leasing financiar" include valoarea contabilă a creanţelor din leasing financiar astfel cum sunt definite în IAS 17;
   b6) poziţia "Credite acordate în cadrul operaţiunilor reverse repo" include finanţările acordate în schimbul titlurilor de valoare cumpărate în cadrul acordurilor de răscumpărare sau împrumutate în cadrul acordurilor de împrumut de titluri;
   b7) poziţia "Credite de consum" include "creditul pentru consum" (credite acordate în principal pentru nevoi personale) care nu sunt colateralizate, precum şi credite acordate "gospodăriilor", "societăţilor nefinanciare", şi "altor instituţii financiare" prin utilizarea cardurilor de debit cu facilitate de descoperit de cont sau a cardurilor de credit (regulament BCE);
   b8) poziţia "Alte credite la termen" include soldurile debitoare în cadrul tranzacţiilor negarantate, cu scadenţe sau termene contractuale fixe care nu sunt incluse în alte posturi; această categorie include, de asemenea, depozitele interbancare, indiferent dacă sunt transferabile sau nu, alte ajutoare financiare pe perioadă determinată, "credite subordonate" (credite care prevăd un drept de creanţă auxiliar asupra instituţiei emitente, care poate fi exercitat numai după satisfacerea tuturor cererilor de rang superior) şi "finanţările de proiecte" (credite care sunt recuperate numai din veniturile proiectelor finanţate);
   b9) poziţia "Altele" include creanţe care nu pot fi clasificate drept "credite" în conformitate cu regulamentul BCE, cum ar fi sumele brute de primit în ceea ce priveşte elementele în curs de clarificare (de exemplu, fonduri aflate în aşteptarea plasamentului, transferului sau decontării) şi elementele în tranzit (de exemplu cecuri şi alte forme de plată care au fost remise spre încasare);
   b10) poziţia "Credit pentru consum colateralizat" include "credite pentru consum", aşa cum au fost definite mai sus, care sunt garantate.
   c) FIN 6.B cuprinde informaţii cu privire la partea din valoarea contabilă a creditelor şi creanţelor incluse în FIN 6.A, care este acoperită prin garanţii reale (imobiliare şi/sau alte active) sau prin garanţii financiare, iar la întocmirea acestei situaţii se vor avea în vedere următoarele:
   c1) colateralul/garanţia maximă care poate fi luată în considerare în comparaţie cu valoarea netă contabilă a creditelor şi creanţelor din FIN 6.A, urmează regula potrivit căreia suma valorilor garanţiei financiare şi/sau a colateralului avută în vedere pentru determinarea valorilor înscrise în coloanele aferente ale FIN 6.B nu poate depăşi valoarea contabilă a creditului în cauză; pentru acest scop, valorile contabile calculate separat nu trebuie să fie cumulate;
   c2) la poziţia "Credite ipotecare (credite imobiliare colateralizate)", "Rezidenţial" include gajurile pe proprietăţi rezidenţiale şi "Comercial" gajuri pe proprietăţi comerciale, în ambele cazuri astfel cum sunt definite în CRD;
   c3) la poziţia "Alte credite colateralizate", "Numerar" se referă la depozite colaterale şi gajuri pe titluri de datorie emise de către entitatea raportoare, iar "Altele" se referă la gajuri pe valori mobiliare sau alte active;
   c4) poziţia "Garanţii financiare" include contracte care impun emitentului să efectueze plăţi specificate pentru a compensa pierderile deţinătorului survenite din cauza faptului că un anumit debitor nu reuşeşte să facă plata la termen în conformitate cu termenii iniţiali sau modificaţi ai unui instrument de datorie (IAS 39.9, AG4 şi IFRS 4.A);
   c5) pentru creditele şi creanţele care sunt garantate cu mai mult de un tip de colateral sau garanţie, valoarea maximă a colateralului/garanţiei care poate fi luată în considerare trebuie să fie repartizată între diferitele coloane din FIN 6.B conform calităţii colateralului, începând cu acela care are cea mai ridicată calitate.
   d) informaţiile cu privire la contrapartide se referă la contrapartida creditului, nu la contrapartida colateralului.
   (2) Formatul "FIN 6 - Clasificarea creditelor şi creanţelor" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 6 - Clasificarea creditelor şi creanţelor

    FIN 6.A - Clasificarea creditelor şi creanţelor pe tipuri de produs
   
- lei -
Tipuri de credite şi creanţeReferinţeBănci
centrale
Administraţii
generale
Instituţii
de credit
Alte
instituţii
financiare
Societăţi
nefinanciare.
Societăţi
Societăţi
nefinanciare.
Retail
Gospodării
ale
populaţiei.
Societăţi
Gospodării
ale
populaţiei.
Retail
IFRS 7 IG 21
AB12345678
1. La vedere [la cerere] şi cu preaviz [cont curent]
2. Credite ipotecare [credite imobiliare colateralizate]X
3. Alte credite colateralizateX
4. Creanţe comercialeX
5. Leasing financiarX
6. Credite acordate în cadrul operaţiunilor reverse repo
7. Credite de consumXXX
8. Alte credite la termen
9. Altele
10. Total credite şi creanţe
10.1. din care: credite pentru consum colateralizateXXXXXX
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 6.B - Clasificarea creditelor şi creanţelor după colaterale şi garanţii
   
- lei -
Garanţii şi colateraleReferinţeCredite ipotecare
[credite imobiliare
colateralizate]
Alte credite colateralizateGaranţii
financiare
RezidenţialComercialNumerarAltele
AB12345
1. Credite şi creanţe
1.1. din care: Alte instituţii financiare
1.2.din care: Societăţi nefinanciare. Societăţi
1.3. din care: Societăţi nefinanciare. Retail
1.4. din care: Gospodării ale populaţiei. Societăţi
1.5. din care: Gospodării ale populaţiei. Retail
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   15. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 7 - Informaţii referitoare la active depreciate şi restante" se vor
avea în vedere următoarele:
   a) această situaţie prezintă o analiză a maturităţii activelor care sunt restante la data de raportare, dar
nu sunt depreciate şi se referă la activele financiare incluse în categoriile: disponibile în vederea
vânzării, împrumuturi şi creanţe, precum şi păstrate până la scadenţă;
   b) activele sunt considerate restante atunci când contrapartida nu reuşeşte să efectueze o plată la
termenul prevăzut în contract. Valorile unor astfel de active trebuie raportate şi defalcate în funcţie de
numărul de zile de întârziere la plată. Analiza activelor restante nu trebuie să includă niciun activ
depreciat, având în vedere că IFRS 7.37 impune ca valoarea contabilă a activelor depreciate să fie
prezentată separat de activele restante;
   c) coloana "Ajustări de valoare cumulate înregistrate direct în contul de profit sau pierdere (anulări
cumulate)" include sumele principalului şi dobânzii restante ale oricăror instrumente de datorie şi
credite şi creanţe depreciate pe care entitatea raportoare nu le mai recunoaşte, independent de
portofoliul în care au fost incluse. Aceste sume trebuie să fie raportate până când toate drepturile
entităţii au fost stinse (prin expirarea termenului de prescriere, ştergere de datorie sau din alte cauze)
sau până la recuperare. Pentru instrumentele de capitaluri proprii, această coloană include valoarea din
cost care a fost anulată în condiţiile în care există cel puţin o posibilitate de recuperare. Anulările
includ atât reducerile în valoarea contabilă a activelor financiare depreciate recunoscute direct în profit
sau pierdere [IFRS 7.B5.(d).(i)], cât şi reducerile valorilor înregistrate în conturile de ajustări pentru
depreciere în contrapartidă cu activele financiare depreciate [IFRS 7.B5.(d).(ii)].
   (2) Formatul "FIN 7 - Informaţii referitoare la active depreciate şi restante" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 7 - Informaţii referitoare la active depreciate şi restante

   
- lei -
ReferinţeActive financiare
restante, dar
nedepreciate
Valoarea contabilă netă a
activelor depreciate
Ajustări specifice pentru
deprecieri identificate la nivel
individual
Ajustări specifice pentru
deprecieri identificate la nivelul
grupurilor de active financiare
Ajustări colective pentru pierderi
generate dar neidentificate
Garanţii şi alte îmbunătăţiri ale
ratingului de credit aferente
activelor depreciate şi restante
Ajustări de valoare cumulate
înregistrate direct în contul de
profit sau pierdere (anulări
cumulate)
<= 90 zile> 90 zile <= 180 zile> 180 zile <= 1 an> 1 an
IFRS 7.37 (a); IFRS
7 IG 26-28
IAS
39.58-70
IAS 39
AG 84-92;
IFRS 7.37
(b)
IAS 39
AG 84-92
IAS
39
AG
84-
92
IFRS 7.37
(c)
IAS 39 AG 84-
92; IFRS 7.37
(b); IFRS 7.16,
IFRS 7 B5 (d)
AB12345678910
1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11XXXXXXXX
1.1. din care: la costXXXXXXXX
1.2. din care: Instituţii de creditXXXXXXXX
1.3. din care: Alte instituţii financiareXXXXXXXX
1.4.din care: Societăţi nefinanciareXXXXXXXX
2. Instrumente de datorie
2.1. Bănci centrale
2.2.Administraţii generale
2.3. Instituţii de credit
2.4. Alte instituţii financiare
2.5. Societăţi
3. Credite şi creanţe
3.1. Bănci centrale
3.2. Administraţii generale
3.3. Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5. Societăţi nefinanciare. Societăţi
3.6. Societăţi nefinanciare. Retail
3.7. Gospodării ale populaţiei. Societăţi
3.8.Gospodării ale populaţiei. Retail
După produs:
3a) La vedere [la cerere] şi cu preaviz [cont curent]
3b) Credite ipotecare (Credite imobiliare colateralizate)
3c) Alte credite colateralizate
3d) Creanţe comerciale
3e) Leasing financiar
3f) Credite acordate în cadrul operaţiunilor reverse repo
3g) Credite de consum
3h) Alte credite la termen
3i) Altele
4. TotalIFRS 7.37
5. Garanţii ce nu sunt atribuibile în mod specific unui activCPXXXXXXXXX
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   16. (1). Formatul "FIN 8 - Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoare justă prin profit sau pierdere: informaţii privind riscul de credit" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 8 - Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoare justă prin profit sau pierdere: informaţii privind riscul de credit

   
- lei -
ReferinţeExpunerea maximă la riscul de creditValoarea cu care orice instrumente derivate de risc de credit diminuează expunerea maximă la riscul de creditValoarea totală a modificărilor valorii juste atribuibile modificărilor riscului de creditValoarea modificărilor valorii juste a oricăror instrumente derivate de risc de credit sau instrumente similareValoarea modificării valorii juste, înregistrată în cursul perioadei, atribuibilă modificărilor riscului de credit al activului financiarValoarea totală a modificărilor valorii juste a oricăror instrumente derivate de risc de credit, înregistrată de la momentul desemnării
IFRS 7.9.(a)IFRS 7.9.(b)IFRS 7.9.(c)IFRS 7.9.(d)IFRS 7.9.(c)IFRS 7.9.(d)
AB123456
1. Instrumente de datorie
2. Credite şi creanţe
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   17. (1) Situaţia "FIN 9 - Informaţii privind riscul de credit şi deprecierile" cuprinde inclusiv informaţii privind acordurile de răscumpărare. Criteriile de raportare a informaţiilor privind operaţiunile repo şi reverse repo vor avea în vedere următoarele:
   a) Acordurile de răscumpărare ("repo") cuprind tranzacţiile în care entitatea raportoare primeşte numerar în schimbul activelor financiare vândute la un preţ dat, însoţite de un angajament de răscumpărare a aceloraşi active (sau a unor active identice) la un preţ fixat, la o dată viitoare specificată. Sumele primite de către entitatea raportoare în schimbul activelor financiare transferate către o terţă parte ("cumpărătorului temporar") urmează să fie clasificate ca "acorduri de răscumpărare" în cazul în care există un angajament pentru a inversa operaţiunea, şi nu doar o opţiune de a face acest lucru;
   b) următoarele variante de operaţiuni de tip repo sunt toate clasificate ca "acorduri de răscumpărare":
   b1) sume primite în schimbul titlurilor de valoare transferate temporar unui terţ sub formă de împrumuturi de titluri garantate cu numerar; şi
   b2) sume primite în schimbul titlurilor de valoare transferate temporar unui terţ sub forma unui acord de vânzare/răscumpărare.
   c) informaţiile privind acordurile de răscumpărare ce implică deţinerea de colateral (depus de către o altă parte), care ar putea fi redat în garanţie de către entitatea raportoare în cadrul unei operaţiuni "repo", precum şi colateralul deţinut în cadrul unei operaţiuni "reverse repo" care ar putea fi vândut, sunt prezentate în tabelul FIN 9.C;
   d) poziţia "Executări de garanţii [imobilizări corporale]" din tabelul FIN 9.E se referă la valoarea cumulată, la sfârşitul perioadei de raportare, a activelor executate, care nu sunt clasificate ca fiind "Imobilizări corporale".
   (2) Formatul "FIN 9 - Informaţii privind riscul de credit şi deprecierile" este următorul:

    FIN 9 - Informaţii privind riscul de credit şi deprecierile

    FIN 9.A: Informaţii generale referitoare la depreciere
   
- lei -
ReferinţePerioada curentăValoarea
cumulată a
deprecierii
CreşteriReluăriTotal
AB1234
1. Deprecierea aferentă activelor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.20 (e)
1.1. Active financiare evaluate la cost (instrumente de capitaluri proprii necotate şi instrumente derivate legate de acestea)IFRS 7.20 (e);
IAS 39.66
X
1.2. Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.20 (e);
IAS 39.67- 70
1.3. Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.20 (e);
IAS 39.63- 65
1.4. Investiţii păstrate până la scadenţăIFRS 7.20 (e);
IAS 39.63- 65
2. Deprecierea aferentă activelor nefinanciareIAS 36.126
(a), (b)
2.1. Imobilizări corporaleIAS 16.73 (e)
(v-vi)
2.2. Investiţii imobiliareIAS 40.79(d)
(v)
2.3. Fond comercialIAS 36.10b,
IAS 36.88-99,
124; IFRS 3
Anexa B67
(d) (v)
X
2.4. Alte imobilizări necorporaleIAS 38.118
(e) (iv) (v)
2.5. Investiţii în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţăIAS 28.31-34
2.5.1. Filiale
2.5.2. Asocieri în participaţie
2.5.3. Entităţi asociate
2.6. Altele
3. Total
4. Venituri din dobânzi aferente activelor financiare depreciateIFRS 7.20 (d);
IAS 39 AG 93
XX
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 9.B: Variaţia ajustărilor pentru depreciere şi deprecierea instrumentelor de capitaluri proprii
   
- lei -
IFRS 7.16, B5 (d); CRD Referinţe Sold iniţial Anulări de ajustări
pentru depreciere
Majorări ale ajustărilor
pentru depreciere pentru
pierderi probabile
estimate în cursul
perioadei
Diminuări ale
ajustărilor pentru
depreciere pentru
pierderi probabile,
estimate în cursul
perioadei
Alte ajustări1 Transferuri între
conturile de ajustări
pentru depreciere
Sold final Sume recuperate
înregistrate direct în
contul de profit sau
pierdere
Ajustări de valoare
înregistrate direct în
contul de profit sau
pierdere
A B 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. Instrumente de capitaluri proprii X X X X X X X X
2. Ajustări specifice pentru deprecieri identificate la nivel individual IAS 39.63-70, AG
84-92; IFRS 7.37 (b)
2.1.Instrumente de datorie
2.1.1. Bănci centrale
2.1.2.Administraţii generale
2.1.3. Instituţii de credit
2.1.4. Alte instituţii financiare
2.1.5. Societăţi
2.2. Credite şi creanţe
2.2.1. Bănci centrale
2.2.2. Administraţii generale
2.2.3. Instituţii de credit
2.2.4. Alte instituţii financiare
2.2.5. Societăţi nefinanciare. Societăţi
2.2.6. Societăţi nefinanciare Retail
2.2.7. Gospodării ale populaţiei. Societăţi
2.2.8.Gospodării ale populaţiei. Retail
3. Ajustări specifice pentru deprecieri identificate la nivelul grupurilor de active financiare IAS 39.59, 64
3.1. Instrumente de datorie
3.1.1. Bănci centrale
3.1.2. Administraţii generale
3.1.3. Instituţii de credit
3.1.4. Alte instituţii financiare
3.1.5. Societăţi
3.2. Credite şi creanţe
3.2.1.Bănci centrale
3.2.2.Administraţii generale
3.2.3.Instituţii de credit
3.2.4. Alte instituţii financiare
3.2.5. Societăţi nefinanciare. Societăţi
3.2.6. Societăţi nefinanciare Retail
3.2.7. Gospodării ale populaţiei. Societăţi
3.2.8. Gospodării ale populaţiei. Retail
4. Ajustări colective pentru pierderi generate dar neidentificate aferente activelor financiare IAS 39.59, 64
4.1. Instrumente de datorie X X
4.2. Credite şi creanţe X X
5. Total

   1 Ex. Diferenţe de curs valutar, combinări de întreprinderi, achiziţii şi cedări de filiale etc.
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 9.C. Colaterale deţinute care pot fi vândute sau redate în garanţie
   
- lei -
ReferinţeValoarea justă a colateralelor deţinuteValoarea justă a colateralelor vânduteDin care: colaterale obţinute în cadrul operaţiunilor reverse repo, care au fost vânduteValoarea justă a colateralelor redate în garanţieDin care: colaterale redate în garanţie în cadrul unei operaţiuni repo
IFRS 7 .15(a)IFRS 7.15(b)IFRS 7.15(b)
AB12345
1. Active financiare
1.1. Instrumente de capitaluri proprii
1.2. Instrumente de datorie
1.3. Credite şi creanţe
2. Active nefinanciare
   1 Atunci când se permite vânzarea sau redarea în garanţie a colateralului în absenţa situaţiilor de neîndeplinire a obligaţiilor de către proprietarul colateralului
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 9.D - Active obţinute în cursul perioadei prin intrarea în posesia garanţiilor reale deţinute
   
- lei -
ReferinţeValoare
1. Active imobilizate deţinute în vederea vânzăriiIFRS 7.38 (a)
2. Imobilizări corporaleIFRS 7.38 (a)
3. Investiţii imobiliareIFRS 7.38 (a)
4. Instrumente de capitaluri proprii şi de datorieIFRS 7.38 (a)
5. NumerarIFRS 7.38 (a)
6. AlteleIFRS 7.38 (a)
7. Total
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 9.E - Executări de garanţii - valoarea cumulată [imobilizări corporale]
   
- lei -
ReferinţeValoarea cumulată
1. Executări de garanţii [imobilizări corporale]IFRS 7.38 (a)
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   18. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 10 - Datorii financiare" se vor avea în vedere următoarele:
   a) semnificaţia poziţiei "Depozite" este cea prevăzută de definiţia din Regulamentul BCE;
   a1) depozitele de economii reglementate trebuie să fie clasificate în conformitate cu Regulamentul BCE (a se vedea Anexa II, Partea 2, elementele 9.2. şi 9.3.) şi distribuite în conformitate cu defalcarea în funcţie de contrapartidă;
   a2) depozitele de economii la vedere netransferabile, care, deşi din punct de vedere legal sunt rambursabile la cerere, sunt supuse unor sancţiuni şi restricţii semnificative şi au caracteristici care sunt asemănătoare depozitelor la vedere, sunt clasificate ca depozite rambursabile după notificare.
   b) poziţia "Datorii constituite prin titluri" se referă la instrumente de datorie emise ca titluri de valoare de către entitatea raportoare, care nu sunt depozite în conformitate cu Regulamentul BCE. Acest post include:
   b1) "Certificate de depozite",
   b2) "Carnete şi librete de economii" (inclusiv atunci când sunt dematerializate),
   b3) "Obligaţiuni" (convertibile şi neconvertibile),
   b4) "Altele".
   c) poziţia "Alte datorii financiare" include toate datoriile financiare din aria de aplicabilitate a IAS 39, altele decât instrumentele derivate, poziţii scurte, depozite şi datorii constituite prin titluri, respectiv, garanţii financiare, angajamente de creditare, dividende de plătit şi sume de plătit cu privire la elementele în curs de clarificare, elementele în tranzit şi decontările ulterioare ale tranzacţiilor cu titluri de valoare şi de schimb valutar;
   d) pentru poziţia "Datoriile subordonate" se vor avea în vedere următoarele:
   d1) datoriile subordonate emise sub forma de titluri de valoare trebuie să fie clasificate ca "datorii constituite prin titluri";
   d2) datoriile subordonate sub forma depozitelor sau împrumuturilor vor fi clasificate ca "depozite".
   (2) Formatul "FIN 10 - Datorii financiare" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 10 - Datorii financiare

    FIN 10.A: Datorii financiare: clasificare pe tipuri de produse şi în funcţie de contrapartidă
   
- lei -
ReferinţeValoare contabilăValoarea modificării cumulate a valorii juste atribuibilă modificării riscului de creditValoarea de rambursare la scadenţă stabilită contractual
Deţinute în vederea tranzacţionăriiDesemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereLa cost amortizat
IFRS 7.8 (e) (ii); IAS 39.9, AG 14-15IFRS 7.8 (e) (i); IAS 39.9IFRS 7.8 (f); IAS 39.47IFRS 7.10 (a)IFRS 7.10 (b)
AB12345
1. Instrumente derivateIAS 39.AG 15 (a)XXX
2. Poziţii scurteIAS 39.AG 15 (b)XXXX
2.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11XXXX
2.2. Instrumente de datorieXXXx
2.3. Credite şi creanţeXXXX
3. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9
3.1. Bănci centrale
3.1.1. Conturi curente / depozite la vedereBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.1
3.1.2. Depozite la termenBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.2
3.1.3. Depozite rambursabile după notificare BCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.3
3.1.4. Acorduri de răscumpărareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.4
3.2. Administraţii generale
3.2.1. Conturi curente / depozite la vedereBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.1
3.2.2. Depozite la termenBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.2
3.2.3. Depozite rambursabile după notificareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.3
3.2.4. Acorduri de răscumpărareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.4
3.3. Instituţii de credit
3.3.1. Conturi curente / depozite la vedereBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.1
3.3.2. Depozite la termenBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.2
3.3.3. Depozite rambursabile după notificare BCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.3
3.3.4. Acorduri de răscumpărareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.4
3.4. Alte instituţii financiare
3.4.1. Conturi curente / depozite la vedereBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.1
3.4.2. Depozite la termenBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.2
3.4.3. Depozite rambursabile după notificareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.3
3.4.4. Acorduri de răscumpărareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.4
3.5. Societăţi nefinanciare
3.5.1. Conturi curente / depozite la vedereBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.1
3.5.2. Depozite la termenBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.2
3.5.3. Depozite rambursabile după notificare BCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.3
3.5.4. Acorduri de răscumpărareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.4
3.6. Gospodării ale populaţiei
3.6.1. Conturi curente / depozite la vedereBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.1
3.6.2. Depozite la termenBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.2
3.6.3. Depozite rambursabile după notificareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.3
3.6.4. Acorduri de răscumpărareBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9.4
4. Datorii constituite prin titluri
4.1. Certificate de depozite
4.2. Carnete şi librete de economii
4.3. ObligaţiuniIFRS 7.IG 8
4.3.1. ConvertibileIAS 32.AG 31
4.3.2. Neconvertibile
4.4. Altele
5. Alte datorii financiare
6. Total
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 10.B - Datorii subordonate
   
- lei -
Desemnate ca fiind evaluate la
valoarea justă prin profit sau
pierdere
La cost amortizat
ReferinţeIFRS 7.8 (e) (i); IAS 39.9IFRS 7.8 (f); IAS 39.47
AB12
1. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9
2. Datorii constituite prin titluri
3. Total
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   19. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 11 - Informaţii privind valoarea justă" se vor avea în vedere următoarele:
   a) situaţiile FIN 11.A şi FIN 11.B cuprind informaţii cu privire la valoarea justă a instrumentelor financiare, folosind ierarhia prevăzută în IFRS 7.27A;
   b) situaţia FIN 11.C cuprinde informaţii cu privire la utilizarea opţiunii valorii juste pentru activele şi datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere;
   c) situaţia FIN 11.D cuprinde informaţii cu privire la instrumentele financiare hibride, cu excepţia contractelor evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere folosind opţiunea valorii juste, care sunt prezentate în FIN 11.C.
   c1) coloana "Deţinute în vederea tranzacţionării" include valoarea instrumentelor financiare hibride clasificate, ca întreg, în portofoliul instrumentelor "deţinute în vederea tranzacţionării" (adică include numai instrumentele hibride care nu au fost separate; instrumentele derivate încorporate separate, deţinute în vederea tranzacţionării, sunt raportate în FIN 3);
   c2) celelalte coloane includ valoarea contractelor-gazdă, care au fost separate de instrumentele derivate în conformitate cu prevederile IAS 39, respectiv în cazul în care entitatea nu a ales să evalueze întregul instrument financiar hibrid la valoarea justă prin profit sau pierdere.
   (2) Formatul "FIN 11 - Informaţii privind valoarea justă" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 11 - Informaţii privind valoarea justă

    FIN 11.A Informaţii privind valoarea justă a instrumentelor financiare
   
- lei -
ReferinţeValoarea justăIerarhia valorii juste IFRS 7.27B (a)Câştiguri şi pierderi nerealizate ale perioadei IFRS 7.27B(d)Câştiguri şi pierderi brute [înainte de impozitare] nerealizate [cumulate]
Nivel 2Nivel 3Nivel 2Nivel 3Nivel 1Nivel 2Nivel 3
IFRS 7.25-26IFRS 7.27 A(b)IFRS 7.27 A (c)
AB12345678
ACTIVE
1. Active financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (a)(ii); IAS 39.9, AG14
1.1. Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.9
1.2. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
1.3.Instrumente de datorie
1.4. Credite şi creanţeX
2. Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8 (a) (i); IAS 39.9
2.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
2.2. Instrumente de datorie
2.3. Credite şi creanţeX
3. Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.8 (d); IAS 39.9XX
3.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11XX
3.2. Instrumente de datorieXX
3.3. Credite şi creanţeXXX
4. Investiţii păstrate până la scadenţăIFRS 7.8 (b); IAS 39.9, AG 16, AG 26XXXXX
5. Instrumente derivate - contabilitatea de acoperireIFRS 7.22 (b); IAS 39.9
DATORII
6. Datorii financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (e) (ii); IAS 39.9, AG 14-15
6.1. Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.9, AG15 (a)
6.2. Poziţii scurteIAS 39 AG 15 (b)
6.3. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9X
6.4. Datorii constituite prin titluri
6.5. Alte datorii financiareX
7. Datorii financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8 (e) (i); IAS 39.9
7.1. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9X
7.2. Datorii constituite prin titluri
7.3. Alte datorii financiareX
8. Instrumente derivate - contabilitatea de acoperireIFRS 7.22 (b); IAS 39.9
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 11.B Informaţii privind valoarea justă a instrumentelor financiare: Împrumuturi şi creanţe, precum şi datorii financiare la cost amortizat
   
- lei -
ReferinţeValoarea justăIerarhia valorii juste IFRS 7.27B (a)
Nivel 2Nivel 3
IFRS 7.25-26IFRS 7.27 A(b)IFRS 7.27 A(c)
AB123
ACTIVE
1. Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.8. (c) IAS 39.9, AG 16, AG 26
DATORII
2. Datorii financiare evaluate la cost amortizatIFRS 7.8. (f); IAS 39.47
2.1. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9
2.2. Datorii constituite prin titluri
2.3. Alte datorii financiare
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 11.C - Utilizarea opţiunii de evaluare la valoarea justă
   
- lei -
Instrumente financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereReferinţeNeconcordanţă contabilăEvaluare pe baza valorii justeContracte hibride
IFRS 7.B5 (a)IAS 39.9 (b) (i)IAS 39.9 (b) (ii)IAS 39.11A-12
AB123
ACTIVE
1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11 X
2. Instrumente de datorie
3. Credite şi creanţe
4. Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoare justă prin profit sau pierdere: TOTALIFRS 7.8. (a) (i); IAS 39.9
DATORII
5. DepoziteRegulamentul BCE Anexa 2 - partea 2.9
6. Datorii constituite prin titluri
7. Alte datorii financiare
8. Datorii financiare desemnate ca fiind evaluate la valoare justă prin profit sau pierdere: TOTALIFRS 7.8. (e) (i); IAS 39.9
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 11.D - Instrumente hibride care nu au fost desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere
   
- lei -
Alte contracte hibride separabile [care nu au fost desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere]Deţinute în vederea tranzacţionăriiÎmprumuturi şi creanţe [Contracte gazdă]Investiţii păstrate până la scadenţă [Contracte gazdă]Disponibile în vederea vânzării [Contracte gazdă]
IAS 39.9IAS 39.11IAS 39.11IAS 39.11
A1234
1. Active financiare
Deţinute în vederea tranzacţionăriiLa cost amortizat [Contracte gazdă]
IAS 39.9IAS 39.11
2. Datorii financiare
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   20. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 12 - Transferul activelor financiare" se vor avea în vedere următoarele:
   a) în FIN 12A se raportează activele financiare transferate care, în parte sau în totalitate, nu îndeplinesc condiţiile pentru derecunoaştere (a se vedea IAS 39.15-37) şi activele financiare derecunoscute în întregime pentru care entitatea reţine drepturile de administrare; pentru a asigura legătura cu COREP, situaţia include o coloană pentru activele financiare care sunt derecunoscute în scopuri de capital;
   b) datoriile asociate se raportează în FIN 12.A în funcţie de portofoliul în care sunt incluse activele financiare transferate aferente (nu în funcţie de portofoliul în care acestea sunt incluse pe partea de datorii);
   c) coloana "Valori derecunoscute în scopuri de capital" include valorile activelor financiare recunoscute pentru scopuri contabile, dar derecunoscute în scopuri prudenţiale deoarece entitatea raportoare le tratează ca poziţii de securitizare în scopuri de capital, în conformitate cu CRD;
   d) criteriile de raportare a informaţiilor pentru operaţiuni repo şi reverse-repo sunt prevăzute la pct.17 (1) lit. a)-c);
   e) într-o operaţiune de securitizare, atunci când activele financiare transferate sunt derecunoscute, instituţia de credit raportoare trebuie să declare câştigurile sau pierderile generate la elementul din contul de profit sau pierdere care corespunde categoriei din IAS 39 în care activele financiare au fost incluse înainte de derecunoaşterea lor;
   f) situaţia FIN 12.B include valoarea contabilă a tuturor activelor financiare depuse drept colateral pentru datorii sau datorii contingente de către entitatea raportoare, respectiv garanţiile date prin transferul activului financiar implicat în cazul în care cesionarul are dreptul de a vinde colateralul sau de a-l reda în garanţie [a se vedea IAS 39.37.(a)], ca în cazul operaţiunilor "repo", garanţiile date prin transferuri în care cesionarul nu are dreptul de a vinde colateralul sau de a-l reda în garanţie, ca în cazul unei operaţiuni de securitizare, şi alte garanţii care nu implică transferul de colateral, cum ar fi cele legate de emiterea de obligaţiuni garantate.
   (2) Formatul "FIN 12 - Transferul activelor financiare" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 12 - Transferul activelor financiare

    FIN 12.A - Derecunoaştere şi datorii financiare asociate activelor financiare transferate
   
- lei -
Active financiareReferinţeValori contabileActive financiare derecunoscute în totalitateValori derecunoscute în scopuri de capital
Active financiare recunoscute integralActive financiare recunoscute prin implicarea continuă a entităţii
Active originaleDatorii asociateValoarea totală a activelor originalePartea din activ recunoscută în continuare [implicarea continuă]Datorii asociate
Valoarea totalăDin care: securitizareDin care: acorduri de răscumpărareValoarea totalăDin care: securitizareDin care: acorduri de răscumpărare
IFRS 7.13 (a)IFRS 7.13 (c)IAS 1.77; IFRS 7.13 (c)IFRS 7.13 (c)IFRS 7.13 (c)IFRS 7.13 (c)IFRS 7.13 (c)IFRS 7.13 (d)IFRS 7.13 (d)IFRS 7.13 (d)CPCRD
AB1234567891011
1. Deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8(a) (ii); IAS 39.9, AG14
1.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
1.2. Instrumente de datorie
1.3. Credite şi creanţe
2. Desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere IFRS 7.8(a) (i) IAS 39.9
2.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
2.2. Instrumente de datorie
2.3. Credite şi creanţe
3. Disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.8(d); IAS 39.9
3.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
3.2. Instrumente de datorie
3.3. Credite şi creanţe
4. Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.8(c); IAS 39.9, AG 16, AG26
4.1. Instrumente de datorie
4.2. Credite şi creanţe
5. Păstrate până la scadenţăIFRS 7.8(c); IAS 39.9, AG 16, AG 26
6. Total
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 12.B - Garanţii date
   
- lei -
ReferinţeValoare contabilă
1. DatoriiIFRS 7.14 (a)
2. Datorii contingenteIFRS 7.14 (a)
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   21. (1) Situaţia "FIN 13 - Imobilizări corporale şi necorporale" prezintă în FIN 13.A valoarea "Imobilizărilor corporale", "Investiţiilor imobiliare" şi "Altor imobilizări necorporale" din FIN 1.1, defalcate în conformitate cu criteriile utilizate pentru evaluarea acestora.
   (2) În FIN 13.B se prezintă valoarea elementelor incluse în FIN 13.A care au fost date în leasing de entitatea raportoare (în calitate de locator) către terţe părţi pe baza unor acorduri încadrate în categoria operaţiunilor de leasing operaţional.
   (3) Formatul "FIN 13 - Imobilizări corporale şi necorporale" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII

    FIN 13 - Imobilizări corporale şi necorporale

    FIN 13.A - Imobilizări corporale şi necorporale: valoarea contabilă
   
- lei -
ReferinţeValoarea contabilă
1. Imobilizări corporaleIAS 16.6; IAS 16.29; IAS 1.54 (a)
1.1. Modelul reevaluăriiIAS 16.31; IAS 16.73 (a), (d)
1.2. Modelul costuluiIAS 16.30; IAS 16.73 (a), (d)
2. Investiţii imobiliareIAS 40.5, 30; IAS 1.54 (b)
2.1. Modelul valorii justeIAS 40.33-55, IAS 40.76
2.2. Modelul costuluiIAS 40.56; IAS 40.79 (c)
3. Alte imobilizări necorporaleIAS 38.8, 118, 122
3.1. Modelul reevaluăriiIAS 38.75-87; IAS 38.124 (a) (ii)
3.2. Modelul costuluiIAS 38.74
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 13.B - Imobilizări corporale şi necorporale: active care fac obiectul leasing-ului operaţional
   
- lei -
ReferinţeValoarea contabilă
1. Imobilizări corporaleIAS 16.6; IAS 1.54 (a)
1.1. Modelul reevaluăriiIAS 17.49; IAS 16.31, 73 (a) (d)
1.2. Modelul costuluiIAS 17.49; IAS 16.30, 73 (a) (d)
2. Investiţii imobiliareIAS 40.IN5; IAS 1.54 (b)
2.1. Modelul valorii justeIAS 17.49; IAS 40.33-55; IAS 40.76
2.2. Modelul costuluiIAS 17.49; IAS 40.56; IAS 40.79 (c)
3. Alte imobilizări necorporaleIAS 38.8, 118
3.1. Modelul reevaluăriiIAS 17.49; IAS 38.75-87, 124 (a) (ii)
3.2. Modelul costuluiIAS 17.49; IAS 38.74
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   22. (1) Situaţia "FIN 14 - Provizioane" prezintă reconcilierea între valoarea contabilă a postului "Provizioane" din FIN 1.2 la începutul şi sfârşitul perioadei, defalcată pe tipuri de modificări. La întocmirea acestei situaţii se vor avea în vedere următoarele:
   a) coloana "Provizioane pentru beneficiile angajaţilor" este defalcată în următoarele două poziţii:
   a1) coloana "Pensii şi alte obligaţii pentru beneficii acordate după pensionare" cuprinde datoria privind beneficiul determinat al entităţii raportoare astfel cum este definită în IAS 19.54;
   a2) poziţia "Alte beneficii ale angajaţilor" cuprinde valoarea recunoscută ca datorie pentru următoarele categorii:
   (a.2.1.) beneficiile pe termen scurt ale angajaţilor, în conformitate cu IAS 19.10, atunci când există o incertitudine cu privire la suma care trebuie plătită (în cazul în care nu există incertitudine, cheltuiala acumulată este inclusă în "Alte provizioane");
   (a.2.2.) planuri de contribuţii determinate, în conformitate cu IAS 19.44. (a);
   (a.2.3.) alte beneficii pe termen lung ale angajaţilor, în conformitate cu IAS 19.128; şi
   (a.2.4.) beneficii pentru terminarea contractului de muncă, în conformitate cu IAS 19.133.
   (2) Formatul "FIN 14 - Provizioane" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 14 - Provizioane

   
- lei -
ReferinţeProvizioane pentru beneficiile angajaţilorRestructurareCauze legale în curs de soluţionare şi litigii privind impoziteleAngajamente de creditare şi garanţiiAlte provizioaneTotal
Pensii şi alte obligaţii pentru beneficii acordate după pensionareAlte beneficii ale angajaţilor
IAS 19.54 IAS 1.78(d);IAS 19.10, 44(a), 128, 133, IAS 1.78 (d)IAS 37.7 0-83IAS 37 Anexa C - Ex. 6; 10IAS 37 Anexa C - Ex.9, IAS 39.2(h), 47(c)(d), BC15, AG 4IAS 37.14
AB1234567
1. Sold iniţial [valoare contabilă la începutul perioadei]IAS 37.84 (a)
2. Provizioane suplimentare, inclusiv creşteri ale provizioanelor existenteIAS 37.84 (b)
3. Valori utilizateIAS 37.84 (c)
4. Valori neutilizate şi reluate în timpul perioadeiIAS 37.84 (d)
5. Creşterea valorii actualizate [ca efect al trecerii timpului] şi efectul oricărei modificări a ratei de actualizareIAS 37.84 (e)
6. Alte modificăriCP
7. Sold final [valoare contabilă la sfârşitul perioadei]IAS 37.84 (a)
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   23. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 15 - Repartizarea geografică a activelor şi a datoriilor în funcţie de locul de rezidenţă al contrapartidei" se vor avea în vedere următoarele:
   a) repartizarea geografică în FIN 15.A şi 15.B face distincţie între intern (România), ţări din Uniunea Economică şi Monetară (UEM), alte ţări din Uniunea Europeană (UE) şi restul lumii;
   b) instrumentele de datorie, emise de entitatea raportoare, care nu pot fi alocate în funcţie de zona geografică a rezidenţei deţinătorului fără a genera costuri nejustificate, sunt clasificate geografic, prin convenţie, în funcţie de localizarea pieţei pe care sunt tranzacţionate. Pentru activele/datoriile nefinanciare care nu derivă din lege sau din prevederi contractuale, trebuie aplicate următoarele convenţii de clasificare:
   (b1) pentru imobilizările corporale trebuie să se utilizeze locaţia fizică a activului; şi
   (b2) pentru datoriile non-contractuale şi imobilizările necorporale non-contractuale se utilizează rezidenţa entităţii care le-a recunoscut în bilanţ;
   (b3) dacă, după aplicarea criteriilor anterioare, entitatea raportoare nu este sigură cu privire la alocarea corectă a unui activ sau a unei datorii, o poate clasifica la "intern".
   (2) Formatul "FIN 15 - Repartizarea geografică a activelor şi a datoriilor în funcţie de locul de rezidenţă al contrapartidei" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 15 - Repartizarea geografică a activelor şi a datoriilor în funcţie de locul de rezidenţă al contrapartidei

    FIN 15.A - Repartizarea geografică a activelor
   
- lei -
ReferinţeRomâniaŢări din Uniunea Economică şi MonetarăAlte ţări din Uniunea EuropeanăRestul lumii
AB1234
1. Active financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (a) (ii); IAS 39.9
1.1. Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.9
1.2. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
1.3. Instrumente de datorie
1.4. Credite şi creanţe
2. Active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8 (a) (i); IAS 39.9
2.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
2.2. Instrumente de datorie
2.3. Credite şi creanţe
3. Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIFRS 7.8 (d); IAS 39.9
3.1. Instrumente de capitaluri propriiIAS 32.11
3.2. Instrumente de datorie
3.3. Credite şi creanţe
4. Împrumuturi şi creanţeIFRS 7.8 (c); IAS 39.9; IAS 39 AG26
4.1. Instrumente de datorie
4.2. Credite şi creanţe
5. Investiţii păstrate până la scadenţăIFRS 7.8 (b); IAS 39.9; IAS 39 AG26
6. Restul activelor
7. Total activeIAS 1.9(a), IG6
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 15.B - Repartizarea geografică a datoriilor
   
- lei -
ReferinţeRomâniaŢări din Uniunea Economică şi MonetarăAlte ţări din Uniunea EuropeanăRestul lumii
AB1234
1. Datorii financiare deţinute în vederea tranzacţionăriiIFRS 7.8 (e) (ii); IAS 39.9, IAS 39.AG 14-15
1.1. Instrumente derivate deţinute în vederea tranzacţionăriiIAS 39.AG 15 (a)
1.2. Poziţii scurteIAS 39.AG 15 (b)
1.3. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9
1.4. Datorii constituite prin titluri
1.5. Alte datorii financiare
2. Datorii financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIFRS 7.8 (e) (i); IAS 39.9
2.1. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9
2.2. Datorii constituite prin titluri
2.3. Alte datorii financiare
3. Datorii financiare evaluate la cost amortizatIFRS 7.8 (f); IAS 39.47
3.1. DepoziteBCE/2008/32 Anexa 2 - partea 2.9
3.2. Datorii constituite prin titluri
3.3. Alte datorii financiare
4. Restul datoriilor
5. Total datoriiIAS 1.9(b), IG 6
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   24. (1) Situaţia "FIN 17 - Angajamente de creditare, garanţii financiare şi alte angajamente" cuprinde informaţii privind angajamentele de creditare, garanţiile financiare, precum şi alte angajamente date sau primite, atât revocabile cât şi irevocabile. La întocmirea situaţiei se vor avea în vedere următoarele:
   a) "Angajamentele de creditare" reprezintă angajamentele ferme de a acorda credite conform unor termeni şi condiţii prestabilite [a se vedea IAS 39.BC15], cu excepţia celor care sunt instrumente derivate deoarece acestea pot fi decontate net în numerar sau prin livrarea sau emiterea altui instrument financiar [a se vedea, de asemenea, IAS 39.2.(h) şi IAS 39.4.(a) şi (c)];
   b) "Garanţiile financiare" reprezintă contractele care respectă definiţia din IAS 39.9 şi IFRS 4A pentru contractele de garanţii financiare;
   c) "Alte angajamente" cuprinde elementele din CRD care nu sunt incluse în categoriile precedente;
   d) poziţiile "Angajamente de creditare date - din care: îndoielnice", "Garanţii financiare date - din care îndoielnice" şi "Alte angajamente date - din care îndoielnice" includ valoarea noţională a acestor angajamente de creditare, garanţii financiare şi a altor angajamente a căror contrapartidă nu şi-a îndeplinit obligaţiile din cauza unor evenimente similare celor descrise în CRD;
   e) "Valoarea noţională" este valoarea care reprezintă cel mai bine expunerea maximă la riscul de credit a entităţii raportoare, fără a se lua în considerare vreun colateral deţinut sau alte ameliorări ale condiţiilor creditului [a se vedea IFRS 7.36(a)]. În principal, trebuie utilizate următoarele criterii:
   e1) pentru garanţii financiare, valoarea noţională este valoarea maximă pe care entitatea ar putea fi nevoită să o plătească dacă garanţia ar fi executată [IFRS 7.B10.(c)]; şi
   e2) pentru angajamentele de creditare, valoarea noţională este valoarea totală pe care entitatea s-a angajat să o acorde drept credit [IFRS 7.B10.(d)]. Aceste valori noţionale sunt valorile expunerii în scopul aplicării CRD (înaintea aplicării ponderii de risc).
   (2) Formatul "FIN 17 - Angajamente de creditare, garanţii financiare şi alte angajamente" este următorul:
    INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 17 - Angajamente de creditare, garanţii financiare şi alte angajamente

   
- lei -
ReferinţeValoarea noţională
IFRS 7.36(a), B10(c) (d), CRD
Angajamente de creditareIAS 39.2 (h), 4(a) (c), BC 15; CRD
1. Date
1.1. Bănci centrale
1.2. Administraţii generale
1.3. Instituţii de credit
1.4. Alte instituţii financiare
1.5. Societăţi
1.6. Retail
1a) Din care: îndoielnice
2. Primite
2.1.Bănci centrale
2.2. Administraţii generale
2.3. Instituţii de credit
2.4. Alte instituţii financiare
2.5. Societăţi nefinanciare
2.6. Gospodării ale populaţiei
Garanţii financiareIAS 39.9, AG 4, BC 21, IFRS 4A; CRD
3. Garanţii date
3.1.Bănci centrale
3.2. Administraţii generale
3.3. Instituţii de credit
3.4. Alte instituţii financiare
3.5. Societăţi
3.6. Retail
3a) Din care: îndoielnice
4. Garanţii primite (inclusiv instrumente derivate pe riscul de credit)
4.1. Bănci centrale
4.2. Administraţii generale
4.3. Instituţii de credit
4.4. Alte instituţii financiare
4.5. Societăţi
4.6. Retail
Alte angajamenteCRD
5. Date
5.1. Bănci centrale
5.2. Administraţii generale
5.3. Instituţii de credit
5.4. Alte instituţii financiare
5.5. Societăţi
5.6. Retail
5a) Din care: îndoielnice
6. Primite
6.1. Bănci centrale
6.2. Administraţii generale
6.3. Instituţii de credit
6.4. Alte instituţii financiare
6.5. Societăţi nefinanciare
6.6. Gospodării ale populaţiei
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   25. (1) Situaţia "FIN 21- Situaţia rezultatului global" cuprinde informaţii despre alte elemente ale rezultatului global aferente perioadei, potrivit prevederilor IAS 1.81.(b).
   (2) Formatul "FIN 21 - Situaţia rezultatului global" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 21 - Situaţia rezultatului global

   
- lei -
ReferinţePerioada
curentă
1. Profitul sau pierderea anuluiIAS 1.7; IAS 1.81 (b);
IAS 1.83 (a), IAS 1. IG6
2. Alte elemente ale rezultatului globalIAS 1.7; IAS 1.81 (b);
IAS 1. IG6
3. Imobilizări corporaleIAS 1.7; IAS 1. IG6; IAS
16.39 - 40
4. Imobilizări necorporaleIAS 1.7; IAS 38.85-86
5. Acoperirea investiţiilor nete în operaţiuni din străinătate [partea eficientă]IAS 39.102(a)
5.1. Câştiguri (pierderi) din evaluare înregistrate în capitaluri propriiIAS 39.102(a)
5.2. Transferate în profit sau pierdereIAS 1.7; IAS 1.92-95;
IAS 39.102(a)
5.3. Alte reclasificăriCP
6. Conversia valutarăIAS 1.7; IAS 1. IG6; IAS
21.52(b)
6.1. Câştiguri (pierderi) din conversie înregistrate în capitaluri propriiIAS 21.32, 38-47
6.2. Transferate în profit sau pierdereIAS 1.7; IAS 1.92-95;
IAS 21.48-49
6.3. Alte reclasificăriCP
7. Acoperirea fluxurilor de trezorerie [partea eficientă]IAS 1.7; IAS 1. IG6;
IFRS 7.23. (c ) IAS
38.95(a) -96
7.1. Câştiguri (pierderi) din evaluare înregistrate în capitaluri propriiIAS 1. IG6 ;IAS 39.95(a)-96
7.2. Transferate în profit sau pierdereIAS 1.7; IAS 1.92-95;
IAS 1.IG6; IAS 39.97-101
7.3. Transferate în valoarea contabilă iniţială a elementelor acoperiteIAS 1. IG6; IAS 39.97-101
7.4. Alte reclasificăriCP
8. Active financiare disponibile în vederea vânzăriiIAS 1.7; IFRS 7.20(a) (ii)
IAS 1. IG6; IAS 39.55(b)
8.1. Câştiguri (pierderi) din evaluare înregistrate în capitaluri propriiIFRS 7.20(a) (ii); IAS 1.
IG6; IAS 39.55(b)
8.2. Transferate în profit sau pierdereIFRS 7.20(a) (ii); IAS
1.7; IAS 1 92-95; IAS 1.
IG6; IAS 39.55(b)
8.3. Alte reclasificăriIFRS 5 IG exemplu 12
9. Active imobilizate şi grupuri destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzăriiIFRS 5.38
9.1. Câştiguri (pierderi) din evaluare înregistrate în capitaluri propriiIFRS 5.38
9.2. Transferate în profit sau pierdereIAS 1.7; IAS 1.92-95;
IFRS 5.38
9.3. Alte reclasificăriIFRS 5 IG exemplu 12
10. Câştiguri (pierderi) actuariale aferente planurilor de pensii de beneficii determinateIAS 1.7; IAS 1.IG6; IAS
19.93°
11. Cota-parte din alte venituri şi cheltuieli recunoscute aferente entităţilor contabilizate prin metoda punerii în echivalenţăIAS1.82(h); IAS 1. IG6;
IAS28.11
12. Alte elementeIAS 1.82(g)
13. Impozit pe venit aferent componentelor altor venituri şi cheltuieli recunoscuteIAS 1.91(b); IAS 1.IG6
14. Total rezultat global al anuluiIAS 1.7; IAS 1.82 (i);
IAS 1. IG6
14.1. Atribuibil intereselor minoritare [interese care nu presupun control] IAS 1.83 (b) (i), IAS 1. IG6
14.2. Atribuibil deţinătorilor capitalurilor proprii ale societăţii-mamăIAS 1.83 (b) (ii), IAS 1.
IG6
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   26. (1) Situaţia "FIN 22 - Situaţia modificărilor în capitalurile proprii" prezintă reconcilierea între valoarea contabilă la începutul perioadei (soldul de deschidere) şi la sfârşitul perioadei (soldul de închidere) pentru fiecare componentă a capitalurilor proprii (capital social, prime de capital, rezerve etc.).
   (2) Formatul "FIN 22 - Situaţia modificărilor în capitalurile proprii" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 22 - Situaţia modificărilor în capitalurile proprii

   
- lei -
Sursele modificării în capitalurile propriiReferinţeCapital social
IAS 1.106, IAS 1.54(r)
Prime de capital
IAS 1.106, 1.78(e)
Alte capitaluri proprii
IAS 1.106
Rezerve
IAS 1.106, IAS 1.54(r)
Rezerve din reevaluare şi alte
diferenţe de evaluare
IAS 1.106
(Acţiuni proprii)
IAS 1.106,IAS 32.33-34
Profit sau pierdere atribuibile
deţinătorilor
capitalurilor proprii ale societăţii-
mamă IAS 1.106 (a), IAS1.83(a) (ii)
(Dividende interimare)
IAS 1.106; IAS32.35
Interese minoritare
IAS 27.4; IAS 1.54 (q) IAS
27.27
Total IAS1.9 (c), IAS1. IG6
Rezerve din
reevaluare şi alte
diferenţe de
evaluare IAS
1.106(a);
IAS27.27-28
Alte elemente
IAS 1.106(a)
IAS27.27-28
AB1234567891011
1. Sold iniţial [înaintea retratării]
2. Efectele corecţiilor de erori recunoscute în conformitate cu IAS 8IAS 1.106 (b), IAS 8.42
3. Efectele modificărilor politicilor contabile recunoscute în conformitate cu IAS 8IAS 1.106 (b), IAS 1.IG6, IAS 8.22
4. Sold iniţial [anul curent]
5. Emitere de acţiuni ordinareIAS 1.106 (d) (iii)XXXXX
6. Emitere de acţiuni preferenţialeIAS 1.106 (d) (iii)XXXXX
7. Emiterea altor instrumente de capitaluri proprii [de ex. warante, opţiuni]IAS 1.106 (d) (iii)XXXXXXX
8. Exercitarea/expirarea altor instrumente de capitaluri proprii [de ex. opţiuni, warante] IAS 1.106 (d) (iii)XXXXX
9. Conversia datoriilor în capitaluri propriiIAS 1.106 (d) (iii)XXXXXX
10. Reducerea capitaluluiIAS 1.106 (d) (iii)XXXXX
11. DividendeIAS 1.106 (d) (iii),IAS 32.35, IAS 1.IG6XXX
12. Cumpărare de acţiuni propriiIAS 1.106 (d) (iii),IAS 32.33XXXXXX
13. Vânzare/anulare de acţiuni propriiIAS 1.106 (d) (iii), IAS 32.33XXXXXX
14. Reclasificarea instrumentelor financiare din capitaluri proprii în datoriiIAS 1.106 (d) (iii)XXXXXX
15. Reclasificarea instrumentelor financiare din datorii în capitaluri propriiIAS 1.106 (d) (iii)XXXXXX
16. Transferuri între componentele capitalurilor propriiIAS 1.106 (d) (iii)XXX
17. Creşterea (diminuarea) capitalurilor proprii care rezultă din combinări de întreprinderi IAS 1.106 (d) (iii)XXX
18. Plăţi pe bază de acţiuniIAS 1.106 (d) (iii),IFRS 2.10XXXXX
19. Alte creşteri (diminuări) ale capitalurilor propriiIAS 1.106 (d)XX
20. Total rezultat global al anuluiIAS 1.106 (d) (i) - (ii), IAS 1.82(i), IAS1 IG6XXXXX
21. Sold final [an curent]
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   27. (1) La întocmirea situaţiei "FIN 24 - Prezentarea informaţiilor privind părţile afiliate" se vor avea în vedere următoarele:
   a) includerea valorilor şi/sau tranzacţiilor referitoare la elementele bilanţiere, extrabilanţiere şi din contul de profit sau pierdere, în care contrapartida este o parte afiliată astfel cum este definită în IAS 24. Tranzacţiile cu părţile afiliate din cadrul grupului şi soldurile dintre acestea sunt eliminate atunci când se întocmesc situaţiile FINREP ale grupului;
   c) poziţia "Remunerarea personalului-cheie din conducere" din FIN 24.C include valoarea tuturor beneficiilor angajaţilor (inclusiv plăţile pe bază de acţiuni) aferente perioadei, acordate personaluluicheie din conducerea entităţilor incluse în perimetrul de consolidare conform CRD. În acest scop, definiţiile beneficiilor angajaţilor şi personalului-cheie din conducere sunt cele din IAS 24.9.
   (2) Formatul "FIN 24 - Prezentarea informaţiilor privind părţile afiliate" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 24 - Prezentarea informaţiilor privind părţile afiliate

    FIN 24.A: Sume de plată către părţile afiliate şi sume de încasat de la acestea
   
- lei -
Solduri la sfârşitul perioadeiReferinţeSocietatea - mamă şi societăţi care deţin controlul comun asupra entităţiiFilialeEntităţi asociate şi asocieri în participaţiePersonalul-cheie din conducerea entităţii sau societăţii - mamăAlte părţi afiliate
IAS 24.18 (a) (b)IAS 24.18 (c)IAS 24.18 (d)(e)IAS 24.18 (f)IAS 24.18 (g)
AB12345
1. ACTIVE
din care:
1.1.Instrumente de capitaluri propriiIAS 24.17 (b)
1.2. Instrumente de datorieIAS 24.17 (b)
1.3. Credite şi creanţeIAS 24.17 (b)
1.3.a) din care: active financiare depreciate
2. DATORII
Din care:
2.1. DepoziteIAS 24.17 (b)
2.2. Datorii constituite prin titluriIAS 24.17 (b)
3. Angajamente de creditare, garanţii financiare şi alte angajamente [valoarea noţională]
3.1.DateIAS 24.17 (b)
3.1.a) Din care: Garanţii financiare şi angajamente de creditare îndoielniceIAS 24.17 (b)
3.2. PrimiteIAS 24.17 (b)
4. Instrumente derivate [valoarea noţională]
5. Provizioane pentru datorii, garanţii şi angajamente îndoielniceIAS 24.17 (c)
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 24.B - Cheltuieli şi venituri rezultate din tranzacţiile cu părţile afiliate
   
- lei -
Valoarea tranzacţieiReferinţeSocietatea-mamă
şi societăţi care
deţin controlul
comun asupra
entităţii
FilialeEntităţi asociate
şi asocieri în
participaţie
Personalul-cheie
din conducerea
entităţii sau
societăţii - mamă
Alte părţi afiliate
IAS 24.18 (a) (b)IAS 24.18 (c)IAS 24.18 (d) (e)IAS 24.18 (f)IAS 24.18 (g)
AB12345
1. Venituri din dobânziIAS 24.17 (a)
2. Venituri din taxe şi comisioaneIAS 24.17 (a)
3. Venituri din dividendeIAS 24.17 (a)
4. Câştiguri realizate aferente activelor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere IAS 24.17 (a)
5. Câştiguri din derecunoaşterea activelor nefinanciareIAS 24.17 (a)
6. Cheltuieli cu dobânzileIAS 24.17 (a)
7. Cheltuieli cu taxe şi comisioaneIAS 24.17 (a)
8. Pierderi realizate aferente activelor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdereIAS 24.17 (a)
9. Pierderi din derecunoaşterea activelor nefinanciareIAS 24.17 (a)
10. Cheltuielile din anul curent referitoare la datoriile, garanţiile şi angajamentele neperformante sau îndoielniceIAS 24.17 (d), CP
11. Reluările în anul curent referitoare la datoriile, garanţiile şi angajamentele neperformante sau îndoielniceCP
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
    FIN 24.C: Remunerarea personalului - cheie din conducere
   
- lei -
ReferinţePerioadă curentă
1. Remunerarea personalului-cheie din conducereIAS 24.16
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura
   28. (1) Situaţia "FIN 25 - Perimetrul de consolidare" cuprinde informaţii detaliate despre entităţile (filiale, entităţi controlate în comun şi entităţi asociate) incluse în perimetrul de consolidare determinat în conformitate cu CRD, la data de raportare a situaţiilor financiare consolidate FINREP. La întocmirea acestei situaţii se vor avea în vedere următoarele:
   a) informaţiile privind intrarea în sau excluderea din grup se prezintă doar în prima raportare după includerea sau excluderea entităţii: "Data intrării/excluderii" şi "Intrat sau exclus". Atunci când entitatea este exclusă, restul coloanelor din formular nu trebuie să fie completate;
   b) informaţiile despre entităţile în care s-a investit se completează în coloanele: "Denumirea entităţii" (inclusiv codul său de identificare); "Codul titlurilor" (codul care identifică titlurile, de exemplu codul ISIN), "Capitalul social" (valoarea totală a capitalului emis de entitatea în care s-a investit, la data de raportare); "Capitalurile proprii ale entităţii în care s-a investit", "Activele totale ale entităţii în care s-a investit" şi "Profitul sau pierderea entităţii în care s-a investit" (cu valorile acestor elemente din ultimele situaţii financiare ale entităţii în care s-a investit); "Jurisdicţia în care s-a înfiinţat" (ţara de rezidenţă a entităţii în care s-a investit); "Domeniul de activitate" (domeniul principal de activitate al entităţii în care s-a investit, de exemplu conform clasificării CAEN - codul CAEN);
   c) informaţiile despre investitorii în orice societate deţinătoare a entităţii în care s-a investit se completează în coloanele: "Societatea deţinătoare" (numele investitorului, inclusiv codul de identificare); "Interesul cumulat în capitalurile proprii (%)" şi "Drepturile de vot (%)" (procente deţinute de către societatea deţinătoare la data de raportare);
   d) informaţiile despre poziţia în cadrul grupului a entităţii în care s-a investit se regăsesc în coloana: "Structura grupului (legături)" (societate-mamă, filială, entitate controlată în comun, entitate asociată);
   e) informaţii referitoare la tratamentul contabil şi valoarea contabilă, conform perimetrului de consolidare CRD: "Tratamentul contabil (Perimetru de consolidare CRD)" (integrare globală, integrare proporţională sau metoda punerii în echivalenţă); "Valoarea contabilă" (valorile prezentate în bilanţul entităţii raportoare); "Costul de achiziţie" (suma plătită de investitori); "Fondul comercial aferent entităţii în care s-a investit" (valoarea fondului comercial prezentat în bilanţul consolidat al entităţii raportoare pentru entitatea în care s-a investit, în cadrul posturilor "fond comercial" sau "investiţii în entităţi contabilizate prin metoda punerii în echivalenţă"); şi "Valoarea justă a investiţiilor pentru care există cotaţii de preţ publicate" (dacă acţiunile sunt cotate).
   (2) Formatul "FIN 25 - Perimetrul de consolidare" este următorul:
    DENUMIREA INSTITUŢIEI DE CREDIT:
    DATA RAPORTĂRII:

    FIN 25 - Perimetrul de consolidare

   
- lei -
Denumirea entităţii
IAS 27.43 (b)
Data intrării/ excluderiiIntrat sau exclusCodul titlurilor
[ex.cod ISIN]
Capitalul socialCapitalurile proprii ale entităţii în care sa
investit
IAS 28.37 (b)
Activele totale ale entităţii în care s-a
investit
IAS 28.37 (b)
Profitul sau pierderea entităţii în care s-a
investit
IAS 28.37 (b)
Jurisdicţia în care s-a înfiinţat
IAS 27.43 (b)
Domeniul de activitateSocietatea deţinătoareInteresul cumulat în capitalurile proprii
(%)
IAS 27.43 (b)
Drepturile de vot (%)
IAS 27.43 (b)
Structura grupului [legături]
IAS 27.43 (b)
Tratamentul contabil [Perimetrul de
consolidare CRD]
Valoarea contabilăCostul de achiziţieFondul comercial aferent entităţii în care
s-a investit
Valoarea justă a investiţiilor pentru care
există cotaţii de preţ publicate
IAS 28.37 (a)
12345678910111213141516171819
   
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele, semnătura
şi ştampila instituţiei de credit
PERSOANA AUTORIZATĂ
Numele, prenumele şi
semnătura