Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 891 din 22.mar.1991
Broşură 0 1.ian.1991
Intrare în vigoare la 1.ian.1991
privind statutul juridic al directorilor executivi din societatile comerciale cu capital de stat

   Potrivit art. 105 din Legea nr. 31/1990, executarea operatiilor societatii poate fi incredintata unuia sau mai multor directori executivi, functionari ai societatii. Acestia nu pot fi membri in consiliul de administratie al societatii - potrivit alin. 2 al aceluiasi articol - si, deci, nici in comitetul de directie care, dupa cum prevede art. 98 alin. 1, este compus numai din membri alesi dintre administratori.
   Numirea directorilor executivi se face de consiliul de administratie, daca in statut nu se prevede altfel. Dar chiar daca in statut se prevede ca numirea lor se face de comitetul de directie, potrivit art. 99 alin. 2 consiliul de administratie poate oricind sa-i revoce.
   Fiind functionari, directorii executivi sint angajati pe baza de contract de munca. Continutul obligatiei lor de serviciu este realizarea operatiilor societatii ce le sint incredintate spre executare de administratori in cadrul consiliului de administratie sau comitetului de directie, dupa caz. Rezulta, deci, ca directorii executivi sint mandatarii administratorilor in vederea executarii operatiilor incredintate. De aceea, potrivit art. 105 alin. 3 directorii executivi sint raspunzatori fata de societate si de terti ca si administratorii, in conditiile art. 102 din Legea nr. 31/1990.
   Investirea acordata de administratori are un caracter general, este un mandat managerial, ceea ce confera directorilor executivi o larga autonomie decizionala in sfera de activitate incredintata. Ea poate avea insa si un caracter special, adica in considerarea unei anumite operatii comerciale ori de alta natura.
   In virtutea mandatului incredintat, administratorii executa supravegherea activitatii directorilor executivi. O asemenea supraveghere, insa, nu se confunda cu o tutela marunta, de substituire in sfera lor decizionala, implicata de mandatul acordat.
   Ea presupune, dimpotriva, un control general cu privire la modul in care directorii executivi isi aduc la indeplinire misiunea incredintata. Aceasta este o consecinta a insasi investirii acordate.
   Mandatul managerial si autonomia pe care o implica presupun, in mod corelativ, raspunderea directorilor executivi pentru respectarea celor hotarite de administratori si pentru justificarea increderii de care se bucura. Pe cale de consecinta, in cazul pierderii acestei increderi, administratorii pot oricind revoca directorii executivi din functie, ceea ce atrage desfacerea contractului lor de munca. Spre diferenta de ceilalti salariati, pierderea increderii, datorita unei activitati nesatisfacatoare in indeplinirea mandatului managerial primit, este un motiv justificat de revocare. In fond nu este de conceput ca administratorii sa raspunda pentru actele savirsite de directori - potrivit art. 102 alin. 2 - cit timp acestia din urma nu se bucura de increderea lor si le-au incalcat instructiunile.
   Fata de cele aratate, organele administratiei publice vor avea in vedere urmatoarele:
   1. Directorii executivi sint numiti de administratori si raspund de executarea operatiilor societatii incredintate lor de catre acestia.
   In indeplinirea acestor operatii, directorii executivi sint mandatarii administratorilor.
   In baza mandatului managerial primit, directorii executivi au intreaga autonomie decizionala necesara indeplinirii acestui mandat cu respectarea dispozitiilor legale, statutului societatii si a hotaririlor administratorilor.
   2. Directorii executivi isi desfasoara activitatea sub supravegherea administratorilor care, de aceea, raspund fata de societate pentru faptele prejudiciabile ale acestora. Raspunderea administratorilor nu inlatura pe aceea a directorilor executivi care au produs nemijlocit paguba.
   Supravegherea exercitata de administratori care au un caracter general si nu de tutela marunta sau de substituire in sfera decizionala a directorilor executivi. Ea urmareste, in principal, sa confirme daca directorii executivi, prin activitatea desfasurata, justifica increderea ce li s-a acordat.
   3. Administratorii pot oricind revoca din functie pe directorii executivi in cazul in care activitatea acestora nu mai justifica acordarea in continuare a mandatului managerial incredintat.