Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 3 din 29.ian.1993
Monitorul Oficial, Partea I 211 30.aug.1993
Intrare în vigoare la 30.aug.1993
privind efectuarea de către bănci a operaţiunilor legate de virarea la buget a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri, în valută, datorate de către agenţii economici

   În conformitate cu reglementările în vigoare, sumele în valută, reprezentând impozite, taxe, contribuţii sau alte venituri în valută, datorate de către agenţii economici, sunt cuvenite rezervei valutare a statului, iar contravaloarea acestora în lei trebuie virată la bugetul căruia îi sunt destinate.
   În aplicarea celor de mai sus, se stabilesc următoarele:
   1. La primirea dispoziţiei de plată privind virarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor sau a altor venituri în valută datorate bugetului, unitatea teritorială a Băncii Comerciale Române - S.A. debitează contul în valută al agentului economic plătitor cu suma în valută datorată, menţionată la rubrica "Explicaţii" din dispoziţia de plată, şi creditează cu echivalentul în lei contul bugetului respectiv, deschis la unitatea Băncii Comerciale Române - S.A. sau la Trezoreria Statului. Echivalentul în lei al dispoziţiei de plată se stabileşte de agentul economic la cursul de referinţă în vigoare în ziua depunerii la bancă a acesteia.
   În cazul în care plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor sau a altor venituri se efectuează prin depunerea de către agentul economic de valută efectivă la bancă, se debitează contul 22 "Valute efective" şi se creditează contul bugetului respectiv.
   2. Lunar, în primele 3 zile lucrătoare, unităţile teritoriale ale băncilor comerciale comunică centralelor lor, prin telex, sumele în valută - pe feluri de valute - reprezentând impozitele, taxele, contribuţiile sau alte venituri în valută al căror echivalent a fost virat la buget.
   În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea acestor comunicări, centralele băncilor comerciale virează în conturile externe de corespondent ale Băncii Naţionale a României sumele respective în valută şi solicită acesteia decontarea echivalentului în lei.
   3. Operaţiunile de virare la buget şi la rezerva valutară a statului a sumelor reprezentând impozite, taxe, contribuţii sau alte venituri se efectuează fără perceperea de comisioane bancare.
   4. Pe documentele de virare a sumelor reprezentând impozite, taxe, contribuţii sau alte venituri datorate în valută, plătitorii vor menţiona în mod expres natura şi perioada pentru care se virează sumele, precum şi contul bugetului căruia i se datorează.
   5. Normele metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. V/72/11 din 13 mai 1991 îşi încetează aplicabilitatea.
   *
   Băncile comerciale române şi străine vor lua măsuri pentru aplicarea prezentei circulare.

   Viceguvernatorul
Băncii Naţionale a României,
Vladimir Soare

   Bucureşti, 29 ianuarie 1993.