Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 45 din 22.dec.1994
Monitorul Oficial, Partea I 369 30.dec.1994
Intrare în vigoare la 30.dec.1994
privind aplicarea Regulamentului nr. 4/1993 privind rezervele obligatorii ale societăţilor bancare la Banca Naţională a României

   În conformitate cu prevederile Legii nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
   în aplicarea Regulamentului nr. 4/1993 privind rezervele obligatorii ale societăţilor bancare la Banca Naţională a României,
   Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României stabileşte următoarele:

   1. Pentru elementele de pasiv în monedă naţională şi în valute convertibile cuprinse în baza de calcul, mai puţin sumele în tranzit între sediile societăţilor bancare, se stabileşte o rată unică a rezervelor obligatorii, la nivelul de 8%.
   2. Pentru sumele în tranzit între sediile societăţilor bancare, în lei şi în valute convertibile, rata primară a rezervelor obligatorii este zero.
   Nivelul primar al bazei de calcul îl constituie sumele în tranzit între sediile societăţilor bancare, în lei şi în valute convertibile, dacă acestea sunt mai mici sau cel mult egale cu 3% din totalul bilanţului societăţilor bancare înregistrat, în medie, în ultimele 3 luni anterioare perioadei de observare.
   Primul nivel marginal al bazei de calcul îl constituie nivelul mediu zilnic al sumelor în tranzit, în lei şi în valute convertibile, înregistrat în perioada de observare, care depăşeşte nivelul primar al bazei de calcul, până când atinge o sumă egală cu acesta.
   Al doilea nivel marginal al bazei de calcul îl constituie nivelul mediu zilnic al sumelor în tranzit, în lei şi în valute convertibile, înregistrat în perioada de observare, după ce s-a scăzut nivelul primar şi primul nivel marginal.
   3. Pentru calculul rezervelor obligatorii, conturile în valută vor fi transformate în lei la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ultima zi a lunii anterioare perioadei de aplicare.
   Pentru calculul rezervelor obligatorii, sumele în tranzit, în lei şi în valută, se referă numai la operaţiunile care privesc transferuri efectuate sau în curs de efectuare în contul şi în numele clienţilor nebancari.
   4. Numerarul în monedă naţională aflat în casieriile societăţilor bancare poate fi luat în considerare pentru îndeplinirea rezervelor obligatorii în limitele şi conform procedurilor stabilite prin Circulara nr. 16/1994 a Băncii Naţionale a României.
   5. Măsurile prevăzute în prezenta circulară intră în vigoare începând cu luna ianuarie 1995 (perioadă de aplicare).
   La cererea expresă a societăţilor bancare, măsurile prevăzute în prezenta circulară, în întregul lor, vor putea fi aplicate începând cu luna februarie 1995 (perioadă de aplicare). Cererea va trebui transmisă, în scris, Direcţiei de credite şi operaţiuni de piaţă a Băncii Naţionale a României până la data de 15 ianuarie 1995.
   La data intrării în vigoare a prevederilor prezentei circulare îşi încetează aplicabilitatea orice dispoziţie contrară.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu,
preşedintele Consiliului de administraţie