Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă din 18.aug.1994
Monitorul Oficial, Partea I 263 19.sep.1994
Intrare în vigoare la 19.sep.1994
privind sumele în valută şi în lei care pot fi introduse şi scoase din România

   I. Cu privire la sumele în valută efectivă (numerar)
ce pot fi introduse în România

   1. În sensul prezentelor norme, prin valută efectivă (numerar) se înţelege biletele de bancă străine şi monedele străine în circulaţie.
   2. Persoanele fizice pot intra în România cu valută efectivă (numerar), în limita unei sume echivalente a 10.000 dolari S.U.A./persoană/călătorie.
   În categoria persoanelor fizice se includ şi persoanele fizice care sunt reprezentante ale persoanelor juridice.
   3. La intrarea în România, persoanele fizice, cetăţeni români şi străini, sunt obligate să declare organelor vamale româneşti sumele în valută efectivă (numerar) aflate asupra lor, care depăşesc echivalentul a 1.000 dolari S.U.A., precum şi cecurile de călătorie.
   Declaraţia vamală, vizată de vamă, rămâne asupra declarantului, urmând a fi prezentată la ieşirea din ţară, pentru justificarea valutei.
   4. Sumele în valută efectivă (numerar) ce depăşesc limita a 10.000 dolari S.U.A. se depun la organele vamale din punctele de trecere a frontierei de stat româneşti.
   Pentru aceste sume, organul vamal va întocmi o chitanţă de consemnare în 3 exemplare, conţinând elementele necesare de identificare a depunătorului şi a sumei în valută (numele şi prenumele depunătorului, numărul şi seria paşaportului, ţara care l-a eliberat, felul valutei şi suma, data intrării, data ieşirii din România). Chitanţa de consemnare se datează şi se semnează de către organul vamal care a întocmit-o şi care va aplica, totodată, pe aceasta ştampila sa personală.
   Organele vamale la care s-au făcut astfel de consemnări de sume le pot elibera, în termen de 3 ani de la data depunerii pe baza cererii titularului la ieşirea din ţară şi cu reţinerea de la acesta a originalului chitanţei de consemnare. După acest termen, sumele în cauză se fac venit la bugetul de stat, conform reglementărilor în vigoare. Sumele consemnate nu sunt purtătoare de dobânzi în favoarea depunătorului.

   II. Cu privire la sumele în valută efectivă (numerar)
care pot fi scoase din România

   5. Persoanele fizice rezidente în România pot ieşi din ţară cu sume în valută efectivă (numerar) echivalente cu maximum 5.000 dolari S.U.A./persoană/călătorie.
   Scoaterea din ţară a sumelor de către persoane fizice rezidente se efectuează în următoarele condiţii:
   a) sumele în valută efectivă (numerar) până la 1.000 dolari S.U.A./persoană/călătorie fără justificarea provenienţei lor cu vreun document;
   b) sumele în valută efectivă (numerar) care depăşesc 1.000 dolari S.U.A., dar până la maximum 5.000 dolari S.U.A., pe baza unui document (extras de cont sau buletin de schimb valutar) care probează că suma a fost ridicată de la bancă sau provine dintr-un schimb de valută, contra lei, pe teritoriul României. Aceste sume se înscriu în declaraţia vamală;
   c) în cazul în care persoanele fizice rezidente în România au asupra lor sume în valută efectivă (numerar) care depăşesc plafonul arătat la lit. b) de mai sus, au obligaţia să le depună la organele vamale, care vor întocmi chitanţe de consemnare pe numele titularilor, sumele urmând a fi eliberate la întoarcerea în ţară;
   d) sumele neridicate în termen de 3 ani se fac venit la bugetul statului conform reglementărilor în vigoare.
   6. Persoanele fizice rezidente în România care reprezintă persoane juridice cu activitate de transport sau turism internaţional pot scoate din ţară sume în valută efectivă (numerar) peste limita unei sume echivalente a 5.000 dolari S.U.A., dar nu mai mult decât echivalentul a 10.000 dolari S.U.A.
   7. Persoanele fizice nerezidente, aflate temporar în România, pot scoate din România sume în valută efectivă (numerar) în limita sumelor declarate la intrarea în România. Sumele în cauză se justifică cu declaraţia vamală completată la intrarea în România.
   Aceste persoane pot avea, de asemenea, asupra lor sume în valută efectivă (numerar) care provin din ridicări din conturi personale şi transferuri în conturile acestora deschise la societăţile bancare din România, ori din încasarea în România a cecurilor de călătorie dacă acestea au fost înscrise în declaraţia vamală la intrarea în România. Aceste sume se justifică cu un document eliberat de unitatea bancară sau de o altă persoană juridică autorizată din România prin care s-a efectuat operaţiunea respectivă.
   În cazul în care persoanele fizice în cauză au asupra lor, la ieşirea din România, sume în valută (numerar) peste cele justificate potrivit alin. 1 şi 2 de la acest punct, au obligaţia să le depună la organele vamale, încasându-le în limitele legale şi după procedura de la cap. I pct. 4 din prezentele norme la o nouă intrare în România.

   III. Cu privire la alte instrumente de plată în valută

   8. Persoanele fizice române şi străine pot introduce şi scoate din România cecuri de călătorie, cecuri bancare, cărţi de credit şi orice alte instrumente bancare similare, exprimate în valută străină.
   Limitele arătate la cap. I şi II din prezentele norme nu se referă la instrumentele de plată menţionate la alin. 1 din acest punct.

   IV. Cu privire la introducerea şi scoaterea de sume în lei din România

   9. Persoanele fizice nu pot introduce sau scoate din România sume efective (numerar) mai mari de 100.000 lei/persoană/călătorie, cu excepţia cazurilor reglementate de Circulara nr. 25/1994