Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă din 8.mai.1995
Monitorul Oficial, Partea I 94 18.mai.1995
Intrare în vigoare la 18.mai.1995
privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României

   I. Categorii de persoane juridice ce pot fi autorizate de
Banca Naţională a României să efectueze schimb valutar
pentru persoane fizice

   1. Operaţiunile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate legal numai de următoarele categorii de persoane juridice:
   a) societăţi bancare autorizate să efectueze operaţiuni valutare;
   b) casele de schimb valutar organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Naţională a României;
   c) societăţile comerciale autorizate de Banca Naţională a României să organizeze ghişee de schimb valutar în vederea încasării în lei a prestaţiilor turistice (cazare şi servicii suplimentare) efectuate turiştilor străini.
   2. Persoanele juridice menţionate la pct. 1 vor efectua operaţiuni de schimb valutar în condiţiile prevăzute în prezentele norme.

   II. Condiţii pentru acordarea autorizaţiilor şi funcţionarea
caselor de schimb valutar şi a ghişeelor de schimb valutar

   3. Casele de schimb valutar, înregistrate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990, vor solicita Băncii Naţionale a României acordarea de autorizaţii de funcţionare, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
   a) obiectul unic de activitate conform statutului şi contractului de societate, înregistrate potrivit Legii nr. 31/1990, să îl constituie schimbul valutar pentru persoane fizice;
   b) solicitantul să prezinte dovada posesiei spaţiului de lucru destinat exclusiv schimbului valutar, cu acces public direct şi adresă identificabilă. Se consideră în posesia casei de schimb valutar acele spaţii dobândite de aceasta prin contracte de vânzare-cumpărare, închiriere, subînchiriere. În cazul contractelor de închiriere şi subînchiriere încheiate cu persoane fizice este necesară dovada înregistrării acestora la circumscripţia financiară. Se pot accepta şi contracte de asociere, cu condiţia ca totalitatea operaţiunilor legate de activitatea de schimb valutar să fie efectuată numai de persoana juridică autorizată de Banca Naţională a României.
   În cazul contractelor de subînchiriere şi asociere pentru dobândirea spaţiului de către casa de schimb valutar, solicitantul are obligaţia prezentării tuturor documentelor care atestă dreptul de proprietate al locatorului sau asociatului, precum şi consimţământul proprietarului sau asociaţiei de locatari în cazul spaţiilor comune.
   Nu pot fi autorizate punctele de schimb valutar amplasate în garaje, chioşcuri sau alte construcţii similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile clădirilor cu destinaţie de locuinţă.
   În cazul în care casa de schimb valutar solicită autorizarea unui punct de schimb valutar în cadrul unui spaţiu comercial în care se desfăşoară şi alte activităţi, amplasarea punctului de schimb valutar va fi strict delimitată de restul spaţiului prin pereţi despărţitori care să asigure manipularea şi păstrarea în deplină siguranţă a valorilor;
   c) solicitantul să notifice numele şi sediul societăţii(lor) bancare unde are deschis contul (conturile);
   d) solicitantul, constituit conform Legii nr. 31/1990, trebuie să prezinte dovada existenţei capitalului social vărsat şi a disponibilităţilor în lei sau valută, în contul casei de schimb valutar; disponibilităţile totale vărsate nu pot fi mai mici de 200 milioane lei sau echivalent în valută la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României, valabil în ziua depunerii.
   Dovada existenţei capitalului social, respectiv a disponibilităţilor (în lei sau în valută), se va face prin prezentarea unui document bancar (extras de cont) care să ateste existenţa sumei în contul casei de schimb valutar. Extrasul de cont va purta data depunerii documentaţiei pentru autorizare la sucursala Băncii Naţionale a României.
   În cazul în care din raportările lunare pe bază de balanţă de verificare - predate sucursalelor unde îşi au sediul social casele de schimb valutar - sau ca urmare a controalelor efectuate se constată reducerea disponibilităţilor sub minimul de 200 milioane lei, Banca Naţională a României va retrage autorizaţiile de funcţionare a caselor de schimb valutar respective, în situaţia în care disponibilităţile nu sunt completate în termen de două zile lucrătoare de la data constatării. Evaluarea disponibilităţilor în valută existente în conturi bancare şi casă la data controlului sau la data perioadei raportate se va efectua la cursul de schimb practicat de casa de schimb valutar la datele menţionate;
   e) asociaţii, personalul de conducere şi cel angajat al casei de schimb valutar trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar fără antecedente. Numai personalul angajat are dreptul să efectueze operaţiuni de schimb valutar;
   f) casa de schimb valutar trebuie să aibă asigurată, pentru fiecare punct de schimb valutar în parte, dotarea necesară derulării activităţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege următoarele:
   -ghişee care să asigure izolarea casierului de ceilalţi lucrători ai casei de schimb valutar, precum şi de clienţi;
   -tehnică de calcul şi programe care să asigure evidenţa operaţiunilor şi a raportărilor în forma şi structura solicitate de Banca Naţională a României;
   -aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor;
   -condiţii necesare păstrării în deplină securitate a valorilor (sistem de alarmă, casă de bani);
   g) în cazul societăţilor cu aport de capital străin sau cu capital integral străin, partenerul străin sau solicitantul trebuie să prezinte acordul băncii centrale din ţara de rezidenţă pentru transfer de capital şi deschidere de cont în străinătate (tradus şi autentificat la Consulatul României din ţara de rezidenţă);
   h) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii solicitate de către Banca Naţională a României - Oficiul control devize, în vederea autorizării.
   Casele de schimb valutar pot avea în cadrul lor un număr nelimitat de puncte de schimb valutar, cu condiţia să fie îndeplinite cerinţele prevăzute la lit. b), e), f) şi h) de la acest capitol şi să obţină autorizarea Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
   Pentru situaţiile în care casele de schimb valutar organizează puncte de schimb valutar la aceeaşi adresă, se va solicita autorizarea Băncii Naţionale a României pentru fiecare punct de lucru în parte, cu specificarea amplasării în spaţiu.
   4. Societăţile bancare autorizate de Banca Naţională a României să efectueze operaţiuni de schimb valutar pentru persoane fizice vor lua măsuri să organizeze puncte de schimb valutar în incinta tuturor sediilor (centrale, sucursale, filiale, agenţii, reprezentanţe) unde societăţile bancare desfăşoară activităţi de încasări şi plăţi în numerar.
   Punctele de schimb valutar vor fi amenajate în zonele de lucru cu publicul şi vor funcţiona minimum patru ore zilnic, în cadrul programului de lucru obişnuit al băncii, cu respectarea condiţiilor prevăzute la cap. II pct. 3 lit. e) şi f).
   Societăţile bancare vor lua măsurile corespunzătoare în vederea asigurării disponibilităţilor în lei şi în valută necesare satisfacerii tuturor solicitărilor de cumpărare şi vânzare de valută în numerar.
   Activitatea de schimb valutar pentru persoane fizice va fi evidenţiată în contabilitatea societăţii bancare.
   Societăţile bancare vor comunica Băncii Naţionale a României lista completă a sediilor unde s-au amenajat puncte de schimb valutar pentru persoane fizice. Orice modificare sau completare a listei intervenite ulterior va fi comunicată Oficiului control devize din Banca Naţională a României, în vederea luării în evidenţă.
   Raportarea operaţiunilor de schimb valutar efectuate se va face în conformitate cu normele în vigoare.
   În cazul amenajării de puncte de schimb valutar în alte spaţii decât sediile băncilor, societăţile bancare menţionate la cap. I pct. 1 lit. a) vor solicita Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize autorizarea fiecărui punct de schimb valutar în parte, cu îndeplinirea condiţiilor de la cap. II pct. 3 lit. b), e), f) şi h).
   5. Casele şi punctele de schimb valutar pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar numai după emiterea autorizaţiei de către Banca Naţională a României, autorizaţiile emise neavând caracter retroactiv. Dacă o casă de schimb valutar nu îşi reînnoieşte autorizaţia şi funcţionează în aceste condiţii (fără autorizaţie), Banca Naţională a României îşi rezervă dreptul de a lua măsurile legale de sancţionare, care pot merge până la suspendarea sau refuzul reînnoirii autorizaţiei. Pentru autorizarea caselor de schimb valutar, solicitanţii vor depune la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul în care îşi au sediul social o cerere scrisă, însoţită de următoarele documente (în fotocopie, în două exemplare):
   a) certificatul de înmatriculare eliberat de Registrul comerţului, însoţit de: statutul societăţii comerciale, contractul de societate, cererea de înscriere de menţiuni, dacă este cazul, şi hotărârea judecătorească de înfiinţare;
   b) dovada posesiei spaţiului, cu respectarea condiţiilor prevăzute la cap. II pct. 3 lit. b);
   c) certificatele de cazier, aşa cum este prevăzut la cap. II pct. 3 lit. e);
   d) dovada existenţei în cont la o societate bancară a disponibilităţilor minime prevăzute la pct. 3 lit. d);
   e) concomitent cu depunerea dosarului în vederea autorizării casei de schimb valutar, va fi prezentat şi programul întocmit în scopul raportării pe suport magnetic a operaţiunilor de schimb valutar;
   f) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii solicitate de către Banca Naţională a României - Oficiul control devize, în vederea autorizării.
   Pentru autorizarea punctelor de schimb valutar se vor prezenta documentele menţionate la lit. b), c) şi f) de la alineatul anterior.
   În termen de 7 zile de la primirea documentaţiei complete, solicitată de Banca Naţională a României, sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României va analiza documentaţia şi va verifica pe teren existenţa faptică a celor prezentate. Un exemplar din documentaţia prezentată de solicitant, semnat şi ştampilat pe fiecare filă, pentru conformitate cu originalul, împreună cu referatul întocmit de sucursala Băncii Naţionale a României, vizat de consilierul juridic al acesteia, şi cu propunerea semnată de conducerea sucursalei vor fi remise Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
   În cazul deschiderii unui punct de schimb valutar într-un alt judeţ decât judeţul în care casa de schimb valutar are sediul social, sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul unde se află sediul social al casei de schimb valutar va solicita în scris sucursalei Băncii Naţionale a României din judeţul unde va funcţiona punctul de schimb, verificarea condiţiilor de autorizare iar aceasta va transmite în scris rezultatele verificării, precum şi avizul favorabil sau nefavorabil privind deschiderea punctului de schimb valutar.
   Pe baza analizei efectuate, Banca Naţională a României - Oficiul control devize va transmite sucursalei judeţene autorizaţia de funcţionare sau îi va comunica respingerea cererii şi motivul respingerii în termen de 14 zile de la primirea documentaţiei complete.
   Autorizaţia de funcţionare sau respingerea cererii va fi trimisă solicitantului de către sucursala Băncii Naţionale a României.
   În cazul reînnoirii autorizaţiilor de funcţionare, solicitanţii au obligaţia de a restitui sucursalelor Băncii Naţionale a României de care aparţin originalele autorizaţiilor care sunt înlocuite în momentul primirii noilor autorizaţii.
   6. Societăţile comerciale, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate (capital de stat, mixt sau privat), care deţin în administrare proprie unităţi hoteliere clasificate şi avizate de Ministerul Turismului pentru a primi turişti străini, pot organiza ghişee de schimb valutar în vederea încasării în lei a serviciilor turistice prestate. Ghişeele de schimb valutar se organizează în incinta hotelurilor respective şi efectuează operaţiuni de încasare, prin schimb valutar în lei, de la turişti străini cazaţi în acestea, a contravalorii serviciilor de cazare şi a serviciilor suplimentare prestate.
   Ghişeele de schimb valutar din cadrul societăţilor comerciale vor efectua următoarele operaţiuni:
   a) cumpărări de valută atât sub formă de numerar (bancnote sau monede care nu sunt divizionare) cât şi prin intermediul cecurilor de călătorie şi al cărţilor de credit, de la turiştii străini, reprezentând contravaloarea serviciilor turistice prestate acestora în lei (cazare şi servicii turistice suplimentare).
   Pentru operaţiunile de cumpărare de valută, ghişeele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar; acestea vor fi executate, înregistrate, evidenţiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie şi număr de ordine imprimate în procesul tipăririi lor.
   În vederea simplificării operaţiunilor, în sensul eliminării circulaţiei numerarului în lei între ghişeul de schimb valutar, turistul străin şi prestatorul de servicii, decontarea contravalorii în lei se va face zilnic direct între ghişeul de schimb valutar şi prestatorul de servicii.
   În acest scop, buletinul de schimb valutar se va întocmi în trei exemplare, care vor avea următoarele destinaţii:
   -originalul se înmânează turistului;
   -exemplarul 2 se transmite prestatorului de servicii;
   -exemplarul 3 rămâne la ghişeul de schimb valutar.
   Originalul buletinului de schimb valutar se prezintă de către turist prestatorului de servicii, care va înscrie în mod obligatoriu pe verso, sub semnătură, dată şi ştampilă, suma în lei aferentă serviciilor prestate şi va elibera nota de plată turistului în cauză. Totodată, se va restitui turistului originalul buletinului de schimb valutar;
   b) restituiri de valută efectivă (în numerar), numai către turiştii care au efectuat schimbul valutar la ghişeul respectiv şi numai în limita sumei în valută schimbată, aferentă serviciului turistic achitat, dar neprestat.
   Aceste operaţiuni se efectuează în baza originalului buletinului de schimb valutar şi a dovezii de neprestare de servicii eliberată de prestatorul în cauză. Atât originalul buletinului de schimb valutar, cât şi dovada de neprestare de servicii se deţin ca acte justificative de către ghişeul de schimb valutar.
   Concomitent, pentru suma în valută restituită, ghişeul de schimb valutar întocmeşte o notă de restituire de valută, în care se vor menţiona numărul şi data buletinului de schimb valutar iniţial şi ale dovezii de neprestare de servicii.
   Operaţiunile de schimb valutar şi de decontare a serviciilor se vor efectua la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României.
   Sumele în valută încasate prin ghişeele de schimb valutar, care trebuie depuse în conturi bancare în termen de două zile lucrătoare, pot fi utilizate de societăţile comerciale pentru plăţi valutare externe, în condiţiile Regulamentului privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţională a României, sau vândute pe piaţa valutară prin intermediul societăţilor bancare autorizate.
   Societăţile comerciale autorizate să organizeze ghişee de schimb valutar conform prevederilor din prezentele norme sunt obligate să accepte fără nici o restricţie, pentru plata serviciilor turistice prestate turiştilor străini, sumele în lei prezentate de turiştii respectivi şi justificate cu buletin de schimb valutar corespunzător, efectuat la orice casă de schimb valutar din România.
   Ghişeele de schimb valutar care fac obiectul prezentelor norme vor fi autorizate de Banca Naţională a României la cererea societăţilor comerciale de care aparţin.
   7. Cererile de autorizare vor fi adresate sucursalei judeţene a Băncii Naţionale a României din raza teritorială a solicitantului şi vor fi însoţite de următoarele documente:
   a) certificatul de înmatriculare a societăţii comerciale, eliberat de Registrul comerţului;
   b) statutul societăţii comerciale;
   c) contractul de societate şi hotărârea judecătorească de înfiinţare, rămasă definitivă;
   d) avizul Ministerului Turismului privind încadrarea unităţilor hoteliere în categoria celor clasificate pentru a primi turişti străini;
   e) certificatele de cazier judiciar al persoanelor care vor lucra în cadrul ghişeelor de schimb valutar;
   f) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii, solicitate de către Banca Naţională a României - Oficiul control devize, în vederea autorizării.
   Pe baza documentaţiei sus-menţionate, sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României verifică şi confirmă dacă sunt asigurate condiţiile funcţionării corespunzătoare a ghişeului de schimb valutar şi păstrării în deplină siguranţă a valorilor.
   Întreaga documentaţie pentru autorizarea ghişeului de schimb valutar va fi prezentată în original şi două fotocopii sucursalei Băncii Naţionale a României. Un exemplar din documentaţia prezentată de solicitant, semnat şi ştampilat pe fiecare filă pentru conformitate cu originalul, de către sucursală, împreună cu referatul întocmit de aceasta şi avizat de consilierul juridic vor fi remise Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
   Lunar, până la data de 5, societăţile comerciale vor raporta sucursalei Băncii Naţionale a României situaţia sumelor în valută cumpărate şi restituite prin ghişeele de schimb valutar, potrivit modelului prevăzut în prezentele norme.
   8. În vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare, solicitanţii vor achita la sucursala Băncii Naţionale a României un comision de 200.000 lei pentru fiecare autorizaţie emisă. Cuantumul comisionului este supus revizuirii periodice.

   III. Operaţiuni de schimb valutar

   9. Casa de schimb valutar poate cumpăra în mod liber, fără limitări, contra lei, valută, atât sub formă de numerar (bancnote sau monede care nu sunt divizionare), cât şi prin intermediul cecurilor de călătorie şi al cărţilor de credit, de la persoane fizice rezidente şi nerezidente.
   Orice bancnotă sau monedă falsă prezentată la un punct de schimb valutar va fi reţinută pe bază de proces-verbal şi apoi predată organelor de poliţie abilitate.
   10. Casa de schimb valutar poate vinde valută sub formă de numerar (bancnote sau monede) numai persoanelor fizice rezidente în România, care solicită schimbul valutar în scopul efectuării de călătorii în străinătate, până la echivalentul a 500 dolari S.U.A. pe an şi persoană.
   Vânzarea se face numai pe bază de paşaport turistic individual. Suma în dolari S.U.A. (în litere şi cifre) şi data efectuării schimbului valutar (ziua, luna, anul) se înscriu în mod obligatoriu în paşaport, fiind confirmate de semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar.
   În cazul vânzării altor valute decât dolarul S.U.A., în paşaport se va înscrie echivalentul în dolari S.U.A., stabilit pe baza cursurilor de referinţă ale Băncii Naţionale a României, valabile la data efectuării schimbului valutar.
   În cazul persoanelor care efectuează cumpărări parţiale de valută în decursul anului, casele de schimb valutar vor onora cererile solicitanţilor respectivi în limita sumelor în dolari S.U.A., care, potrivit menţiunilor înscrise anterior în paşaport de alte case de schimb valutar, reprezintă diferenţa până la plafonul maxim anual de 500 dolari S.U.A.
   11. Pentru situaţii deosebite - tratamente medicale cu spitalizare în străinătate, procurarea de medicamente, cheltuieli prilejuite de invitaţii primite de persoane fizice rezidente la studii, burse, seminarii internaţionale, congrese, consfătuiri sau alte categorii de manifestări ştiinţifice şi culturale - casele de schimb valutar pot efectua operaţiuni de schimb valutar peste limita sumei echivalente a 500 dolari S.U.A.
   Aceste operaţiuni de schimb valutar vor fi înscrise în paşaportul turistic al persoanei fizice rezidente, pentru care au fost efectuate, cu menţiunea "schimb valutar suplimentar".
   Operaţiunile de schimb valutar menţionate la alineatul precedent se vor efectua numai cu aprobarea scrisă, eliberată pe bază de documente justificative, a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Învăţământului sau a Ministerului Culturii, după caz, potrivit normelor proprii emise de aceste ministere.
   Casele de schimb valutar vor reţine drept documente justificative aprobările de schimb valutar suplimentar emise de ministere.
   În cazul în care schimbul valutar nu se efectuează integral, casa de schimb valutar va reţine o fotocopie a aprobării, înscriind pe versoul originalului suma (în lei şi în valută) schimbată. Casa de schimb valutar care face ultima operaţiune - până la concurenţa sumei aprobate - va reţine originalul aprobării.
   Până la data de 10 a fiecărei luni, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Învăţământului şi Ministerul Culturii vor transmite la Banca Naţională a României - Oficiul control devize situaţia aprobărilor de schimb valutar eliberate în cursul lunii anterioare.
   Sumele cumpărate prin intermediul caselor de schimb valutar, pe baza aprobărilor ministerelor de resort, care depăşesc 5.000 dolari S.U.A., nu se eliberează în numerar, acestea urmând regimul prevăzut la pct. 23 alin. 4 din regulament.
   Până la data de 10 a fiecărei luni, casele de schimb valutar vor transmite la Banca Naţională a României - Oficiul control devize situaţia schimburilor valutare efectuate în baza aprobărilor sus-menţionate pentru luna anterioară.
   12. Casa de schimb valutar poate vinde nerezidenţilor, contra lei, valută sub formă de numerar, dar numai până la concurenţa sumei evidenţiate ca fiind schimbată din valută în lei pe baza unui buletin de schimb valutar emis de o casă de schimb valutar din România. Pentru sumele ce depăşesc 1.000 dolari S.U.A., buletinul de schimb valutar va fi însoţit şi de declaraţia vamală din care să rezulte sumele în valută efectivă introduse în ţară de către solicitantul schimbului valutar.
   Astfel de operaţiuni se pot efectua numai pentru documente de schimb valutar emise în ultimele 10 zile şi numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valute în acest interval de timp de către o casă de schimb valutar.
   Casele de schimb valutar vor menţiona pe buletinul de schimb valutar în cauză sumele în lei pentru care s-au efectuat restituiri de valută şi data, pe care le vor confirma cu semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar. Casa de schimb valutar care efectuează restituirea ultimului sold va reţine documentul respectiv.
   13. Casele de schimb valutar pot să-şi stabilească cursurile de schimb, atât cele de cumpărare, cât şi cele de vânzare, în mod liber.
   Pentru schimbul valutar pe bază de cărţi de credit şi cecuri de călătorie se pot stabili cursuri de schimb valutar diferite faţă de cele practicate pentru numerar.
   14. Lista cursurilor de vânzare/cumpărare pentru valutele, cecurile de călătorie şi cărţile de credit negociate va fi afişată zilnic, la loc vizibil, la începutul programului de lucru. Se recomandă afişarea cursurilor de schimb valutar fără includerea comisionului, acesta urmând să fie evidenţiat separat.
   Cursurile de schimb valutar afişate nu mai pot fi modificate în timpul unei zile de lucru. În cazul caselor de schimb valutar cu program non-stop, acestea vor menţiona în lista de cursuri perioada de 24 de ore de valabilitate a acestora. Listele de cursuri de schimb valutar zilnice, semnate de persoanele împuternicite de conducerea casei de schimb valutar şi purtând ştampila punctului de schimb valutar, se vor păstra ca documente justificative, urmând ca la sfârşitul zilei de lucru să fie anexate la registrul tranzacţiilor. Este interzisă efectuarea de operaţiuni unilaterale (numai cumpărare sau numai vânzare de valută), cu excepţia cazurilor când acestea sunt determinate exclusiv de lipsa temporară de disponibilităţi în valută sau în lei.
   15. Pentru operaţiunile de schimb valutar se pot încasa comisioane numai în lei. Comisioanele practicate vor fi evidenţiate distinct în listele de cursuri de schimb valutar afişate zilnic şi nu mai pot fi modificate în timpul zilei de lucru. Procentul de comision aplicat asupra cursului de vânzare va fi egal cu cel aplicat la cumpărare.

   IV. Conturile în valută şi în lei ale caselor de schimb valutar

   16. Casele de schimb valutar îşi păstrează disponibilităţile în valută şi în lei în conturi deschise la societăţi bancare autorizate din România.
   Aceste disponibilităţi pot fi, de asemenea, păstrate parţial în casieriile caselor (punctelor) de schimb valutar.
   17. Disponibilităţile în valută ale unei case de schimb valutar vor fi utilizate numai pentru operaţiuni de schimb valutar.
   Disponibilităţile în valută şi în lei obţinute de societăţile bancare din activitatea proprie de schimb valutar pot fi utilizate şi pentru alte operaţiuni specific bancare.
   18. Casele de schimb valutar pot cumpăra şi vinde în mod liber valuta pe piaţa interbancară, prin intermediul societăţilor bancare, în limita disponibilităţilor proprii (numerar şi disponibilităţi în conturi bancare), provenite din disponibilităţile proprii şi din activitatea de schimb valutar.
   Casele de schimb valutar sunt exceptate de la aplicarea prevederilor cap. III pct. 9 lit. a) din anexa nr. 3 (Norme privind funcţionarea pieţei valutare interbancare).
   Societăţile bancare care primesc ordine de vânzare/cumpărare de valută de la casele de schimb valutar au obligaţia să aplice aceleaşi principii de cotare, acceptare şi executare ca pentru ceilalţi clienţi. La primirea ordinelor de vânzare sau cumpărare emise de casele de schimb valutar se va verifica înscrierea de către acestea, în caseta de identificare a clientului (formularele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 3), a abrevierii C.S.V. şi a codului pentru raportare pe suport magnetic primit de casa de schimb valutar la autorizare.
   Informaţia referitoare la codul casei de schimb valutar va fi înregistrată pe suport magnetic în fişierul CLIENŢI-DBF (descris în anexa nr. 1A la Circulara Băncii Naţionale a României nr. 31 din 29 iulie 1994) în câmpul CODSIC şi este de tip C, având o lungime de 15 caractere.

   V. Cerinţe de evidenţă şi raportare

   19. Pentru fiecare tranzacţie, punctele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar tipizate conform modelului alăturat.
   Asigurarea cu aceste formulare (tipărirea şi dotarea punctelor de schimb valutar) intră în obligaţia fiecărei case de schimb valutar.
   Buletinele de schimb valutar vor fi executate, înregistrate, evidenţiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie şi număr de ordine imprimate. Buletinele de schimb valutar se întocmesc în trei exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formular.
   Pe buletinul de schimb valutar nu se admit corecturi; eventualele imprimate tipărite sau completate eronat vor fi anulate prin barare (pe toate cele 3 exemplare) sub semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar. Buletinele de schimb valutar anulate rămân ataşate în carnetul respectiv.
   Originalul buletinului de schimb valutar, datat, semnat şi ştampilat de punctul de schimb valutar, se înmânează clientului, exemplarul 2 se ataşează la registrul tranzacţiilor (folosit ca document primar în înregistrările contabile), iar exemplarul 3 se păstrează ca act justificativ de casă la locul efectuării operaţiunii.
   În cazul caselor de schimb valutar care au organizate operaţiunile în sistem computerizat, buletinul de schimb valutar se poate întocmi cu condiţia de a se respecta întocmai modelul de formular alăturat, inclusiv regimul special al acestuia, prin înscrierea seriei şi a numărului de ordine.
   Pentru operaţiunile de schimb valutar menţionate la cap. III pct. 11, pe buletinul de schimb valutar se vor menţiona următoarele: "schimb valutar suplimentar conform aprobării nr. ......, din data ......., a Ministerului ..................".
   20. Se va ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, indicând cumpărările şi vânzările de valută, cecuri de călătorie şi cărţi de credit, pe feluri de valute, sumele în lei plătite, respectiv, încasate în cadrul acestor operaţiuni, precum şi comisioanele practicate.
   21. Casele de schimb valutar autorizate de Banca Naţională a României au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991 şi regulamentului privind aplicarea acesteia.
   22. Raportarea către Banca Naţională a României a operaţiunilor de schimb valutar se face în conformitate cu normele emise în acest scop.

   VI. Dispoziţii finale

   23. În cazul încălcării prezentelor norme, precum şi în cazul refuzului de a prezenta documentele solicitate în vederea controlului, se pot aplica următoarele sancţiuni:
   a) atenţionarea scrisă;
   b) suspendarea temporară a autorizaţiei de funcţionare;
   c) retragerea autorizaţiei de funcţionare.
   În cazul suspendării temporare a activităţii unei case de schimb valutar, respectiv a unui punct/ghişeu de schimb valutar, autorizaţia de funcţionare va fi depusă pe toată durata suspendării la sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României în raza căreia îşi desfăşoară activitatea. În situaţia notificării de către Banca Naţională a României a retragerii autorizaţiilor de funcţionare, societăţile comerciale respective au obligaţia de a restitui sucursalei Băncii Naţionale a României, în raza căreia îşi desfăşoară activitatea, originalul autorizaţiilor notificate, spre a fi retrase.
   Banca Naţională a României poate sancţiona persoanele juridice autorizate să efectueze operaţiuni de schimb valutar, în urma abaterilor de la prevederile legale constatate atât de către organele de control proprii, cât şi de alte organe de control abilitate prin lege, astfel:
   -autorizaţia de funcţionare a caselor de schimb valutar, respectiv a punctelor/ghişeelor de schimb valutar, poate fi retrasă fără a fi necesară atenţionarea scrisă în prealabil, în situaţia în care se constată săvârşirea unor fapte grave de către personalul angajat prin întocmirea de buletine de schimb valutar folosind nume, numere şi serii de paşapoarte fictive, neconcordanţe repetate între sumele înscrise în buletinele de schimb valutar şi cele înscrise în paşapoarte, plusuri şi minusuri de casă, atât în lei, cât şi în valută, nejustificate la momentul controlului.
   În cazul în care, ulterior retragerii autorizaţiei de funcţionare a unui punct/ghişeu de schimb valutar, se constată săvârşirea faptelor menţionate mai sus şi la alte puncte/ghişee de schimb valutar aparţinând aceleiaşi persoane juridice, autorizaţia de funcţionare va fi retrasă prin notificare scrisă a Băncii Naţionale a României.
   În termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii notificării scrise a Băncii Naţionale a României, casa de schimb valutar va vinde pe piaţa interbancară disponibilităţile în valută rezultate din activitatea de schimb valutar, existente în conturi bancare şi în casierii la data primirii notificării de retragere a autorizaţiei de funcţionare.
   În cazul retragerii autorizaţiei unei case de schimb valutar, acţionarii acesteia îşi pierd dreptul de a deschide o altă casă de schimb valutar pentru o perioadă de 5 ani.
   Numele asociaţilor sau acţionarilor persoane fizice, atât individuale, cât şi cele din societăţile având calitatea de asociat sau acţionar, supuse sancţiunii de retragere a autorizaţiei de funcţionare a casei de schimb valutar, vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.
   Casele de schimb valutar şi societăţile comerciale, a căror autorizaţie de funcţionare a fost suspendată temporar pentru încălcarea prevederilor în vigoare, îşi pierd dreptul de a solicita înfiinţarea de noi puncte/ghişee de schimb valutar pe perioada următoarelor 6 luni de la data sancţionării.
   Dacă se constată că o casă de schimb valutar şi/sau un punct/ghişeu de schimb valutar funcţionează fără autorizarea Băncii Naţionale a României, vor fi înştiinţate organele de control ale Ministerului Finanţelor pentru constatare şi aplicarea sancţiunilor legale.
   Funcţionarea unui punct/ghişeu de schimb valutar după expirarea termenului pentru care a fost autorizat atrage după sine sancţionarea cu suspendare a autorizaţiei de funcţionare emise casei de schimb valutar, respectiv societăţii comerciale.
   24. Prevederile de la cap. II pct. 3 lit. d) se aplică tuturor caselor de schimb valutar ce urmează a se înfiinţa de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, iar celor deja existente, la 3 luni de la publicarea acestora.
   25. Prevederile prezentelor norme intră în vigoare de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

   MODEL
de buletin de schimb valutar

   ..................................................
   
Unitatea autorizată ...............      Data ..................
Sediul ................

BULETIN DE SCHIMB VALUTAR
Seria .............. Nr. ................

1. .............................................................................
(Numele şi prenumele) (Ţara) (Actul de identitate)
2. Suma încasată de la client Cursul de schimb Comisionul Suma plătită
valutar clientului
................................................................................
................................................................................
................................................................................
L.S. Casier Semnătura clientului,
........................................................................

   Explicaţii privind completarea buletinului de schimb valutar:
   1. Formularul se foloseşte atât pentru cumpărări, cât şi pentru vânzări de valută. În cazul cumpărărilor de valută, actul de identitate poate fi şi buletinul de identitate.
   2. În cazul vânzărilor de valută către cetăţenii români se vor menţiona, în rubrica "Actul de identitate", seria şi numărul paşaportului.
   3. În funcţie de natura operaţiunii, la pct. 2 în rubricile "Suma încasată de la client" şi, respectiv, "Suma plătită clientului" se trec sumele în valută sau în lei, după caz.

   MODEL
de buletin de schimb valutar
................................................................
   
Societatea comercială ...............................
.....................................................
Adresa/Sediul .......................................
Ghişeul de schimb valutar ........................... Data ...................

BULETIN DE SCHIMB VALUTAR
Seria .............. Nr. ...............
1. .............................................................................
(Numele şi prenumele) (Ţara) (Paşaport: seria, nr.)

2. Suma încasată de la client Cursul de Comisionul Suma netă în lei
schimb valutar
................................................................................
................................................................................
................................................................................
L.S. Casier Semnătura clientului,
.....................................................................

   NOTĂ:
   În cazul încasării de cecuri sau cărţi de credit, la pct. 2 se înscriu seria şi numărul cecului sau cărţii de credit şi felul valutei în care acestea sunt exprimate, precum şi banca comercială emitentă a acestora.

   MODEL
de raportare conform normelor
...............................................................

   SITUAŢIA
operaţiunilor de schimb valutar efectuate în luna ...... 199 .......
.....................................................................
   
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cumpărări Restituiri
──────────────────────── ──────────────────────────
Nr. Pentru Schimb valutar Pentru Pentru lei din
crt. Felul valutei servicii suplimentar servicii schimb
prestate neprestate valutar
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Dolari S.U.A.
2. Mărci germane
3. ...............
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. ghişeelor de schimb valutar = ...........................

Director (Preşedinte), Contabil şef,

   NOTĂ:
   1. Situaţia se întocmeşte per total societate comercială.
   2. Datele sunt cele aferente lunii raportate (nu prin cumulare de la începutul anului).
   3. Situaţia se întocmeşte în două exemplare, care se depun la sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României. Sucursala judeţeană va întocmi o situaţie centralizată pe total judeţ, pe care o va remite, împreună cu originalul raportărilor primite de la societăţile comerciale, Oficiului control devize din Banca Naţională a României.
   4. Termen de raportare:
   -pentru societăţile comerciale - data de 5 a lunii următoare;
   -pentru sucursalele judeţene ale Băncii Naţionale a României - data de 10 a lunii următoare.