Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 24 din 9.mai.1995
Monitorul Oficial, Partea I 148 13.iul.1995
Intrare în vigoare la 13.iul.1995
privind completarea cecului

   Începând cu data de 1 iulie 1995, în locul instrumentului de plată "cec de numerar", prevăzut în Normele Băncii Naţionale a României nr. 31/1993 (formular cuprins în anexa nr. 7), se va utiliza instrumentul de plată "cec simplu" reglementat de Legea nr. 59/1934, modificată prin Legea nr. 83/1994.
   Pentru aceasta, Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 9/1994 privind cecul se completează la articolul 11 şi la anexa nr. 1a) astfel:

   1. În momentul emiterii cecului de numerar, pe faţa instrumentului "cec simplu" din anexa nr. 1a), în locul menţiunilor operabile privind bararea începând din ZONA 3 către ZONA 6, precum şi acolo unde există spaţiu şi pe contramarca filei de cec, se va înscrie de către emitent, în mod citeţ: NUMERAR.
   2. La articolul 11, dispoziţiile privind spatele (verso) cecului - ZONA 3 - se completează cu următoarele:
   "În cazul operaţiunilor cu numerar efectuate prin cec, pe versoul filei cec vor fi înscrise în mod obligatoriu menţiuni având următoarele denumiri: identificarea beneficiarului numerarului: act de identitate, serie, număr, emis de, data şi semnătura autorizată a beneficiarului, menţiunea: VERIFICAT, data verificării şi L.S./S.S. a referentului de la grupa operativă şi menţiunea ACHITAT, data şi L.S./S.S. a casierului.
   În mod obligatoriu se va menţiona monetarul pe versoul filei de cec.
   Denumirea menţiunilor poate fi întreagă sau prescurtată, astfel încât pe spaţiul rezervat să poată fi înscrisă informaţia specifică cerută de denumirea acestor menţiuni.
   Pentru uniformizare, până la tipărire se recomandă înscrierea denumirii menţiunilor prin aplicarea, de către unitatea bancară unde se eliberează numerarul, pe versoul formularului filei de cec simplu, a ştampilei din anexa nr. 2a), pentru a cuprinde informaţia ca în anexa nr. 2b) a prezentelor norme tehnice.
   La completarea menţiunilor, beneficiarul numerarului este identificat printr-o persoană fizică."
   3. Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 9/1994 se completează cu anexele nr. 2a) şi 2b), având conţinutul din anexele a) şi b) la prezenta circulară.
   4. Dispoziţiile Normelor Băncii Naţionale a României nr. 31/1993 privind operaţiunile de casă în unităţile B.N.R., cuprinse în cap. IV lit. B.a) - eliberarea numerarului pe baza cecului de numerar -, se adaptează în consecinţă.
   5. Pentru buna desfăşurare a activităţii de urmărire şi prognozare a numerarului în circulaţie, în vederea fundamentării deciziilor la nivel macroeconomic, în condiţiile aplicării legislaţiei privind cecul şi ale reglementărilor B.N.R., începând cu data de 1 iulie 1995 societăţile bancare plătitoare de cecuri de numerar:
   5.1. vor condiţiona eliberarea numerarului pe baza cecului de numerar de prezentarea de către beneficiarul plăţii a unei informări completate de către reprezentantul autorizat al beneficiarului - persoană juridică - cuprinzând date structurate în mod obligatoriu ca în anexa c) din prezenta circulară;
   5.2. în situaţia tipăririi, cu respectarea prevederilor Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 1/1995, datele din anexa c) pot fi dispuse, în funcţie de spaţiul disponibil, orizontal sau vertical, astfel:
   5.2.1. în mod facultativ - pe versoul contramărcii stânga (spre cotorul carnetului), care rămâne la trăgător;
   5.2.2. în mod obligatoriu - într-una dintre următoarele variante:
   a) în spaţiul descris în Normele tehnice nr. 9/1994, dispoziţiile privind spatele cecului din art. 11 - ZONA 2 - şi spaţiul de 16 X 60 mm din ZONA 4, aflat dedesubtul ZONEI 2, se adaptează în consecinţă. Totodată, se înlocuieşte anexa nr. 2 - Cec (verso) din Normele tehnice nr. 9/1994 cu anexa d) la prezenta circulară. Anexa e) la prezenta circulară reprezintă modelul recomandat de Banca Naţională a României pentru tipărirea cecului de numerar (verso);
   b) într-un spaţiu creat prin prelungirea blanchetei cec la dreapta, printr-o contramarcă delimitată ca atare fără a afecta dimensiunile blanchetei cec şi prevederile Normelor tehnice nr. 9/1994.
   5.3. Pentru uniformizare, până la tipărire, se recomandă confecţionarea pe hârtie obişnuită a anexei c), care va fi prezentată funcţionarului bancar o dată cu cecul de încasat în numerar, dar separat de acesta, având semnătura şi ştampila beneficiarului, persoană juridică.
   5.4. Funcţionarul bancar care primeşte cecul de încasat în numerar va proceda, după caz, pentru preluarea datelor conţinute în anexa c), astfel:
   5.4.1. în situaţia de la pct. 5.2.2. lit. a), funcţionarul bancar preia datele din spaţiul rezervat pe versoul cecului, întocmind o evidenţă proprie;
   5.4.2. în situaţia de la pct. 5.2.2. lit. b), beneficiarul va prezenta cecul şi contramarca dreaptă neseparate la ghişeu, având ştampila beneficiarului egal aplicată pe versoul blanchetei cec şi al contramărcii, iar funcţionarul bancar va proceda la separarea blanchetei de contramarcă, păstrând contramarca pentru întocmirea evidenţelor proprii;
   5.4.3. în situaţia de la pct. 5.3., anexa prezentată separat de cec sub semnătura şi ştampila beneficiarului va fi verificată pentru conformitate de către funcţionarul bancar ca fiind aferentă cecului respectiv şi sumei totale a acestuia, după care va fi reţinută de unitatea bancară pentru centralizare ulterioară.
   6. Cecul de numerar reglementat prin Normele Băncii Naţionale a României nr. 31/1993 privind operaţiunile de casă în unităţile B.N.R. se retrage din circulaţie până la data de 1 iulie 1995. Blanchetele de cecuri în numerar reglementate prin Normele nr. 31/1993, necompletate sau anulate, distribuite clienţilor, se vor depune la societăţile bancare şi, după caz, la Banca Naţională a României, de unde au fost procurate cu un borderou de predare-primire întocmit în două exemplare, dintre care unul, vizat de funcţionarul bancar, rămâne în posesia deponentului.
   Blanchetele nerecuperate de la clienţi vor fi considerate de către bancă nule şi vor fi listate cu număr, serie şi datele clientului de la care nu au putut fi recuperate, lista fiind înaintată, până la data de 7 iulie 1995, de către centrala fiecărei bănci comerciale, sub semnătură autorizată, la Direcţia plăţi şi decontări bancare din Banca Naţională a României, pentru a fi introdusă în Fişierul naţional al cecurilor declarate ca pierdute, furate sau distruse.
   7. Banca Naţională a României şi societăţile bancare vor lua măsuri pentru efectuarea întocmai şi la timp a operaţiunilor de retragere.
   8. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei circulare, prevederile art. 2 lit. b) din Circulara Băncii Naţionale a României nr. 21/1995 se abrogă.
   9. Începând cu data de 1 iunie 1995, alineatul 3 al articolului 6 din Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 16/1994 privind ordinul de plată pe suport hârtie se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "În afara informaţiilor descrise mai jos, nici o altă informaţie nu este permis a fi tipărită pe faţa sau pe versoul OPH. Pe versoul OPH, în ZONELE 2 şi 5, este permisă înscrierea şi/sau ştampilarea deasupra textului pretipărit, pe baza procedurilor de lucru convenite între bancă şi client, a oricăror informaţii utile finalizării întocmai şi la timp a decontării prin OPH."

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   ANEXA  a)

   ŞTAMPILA
recomandată pentru condiţionarea
CECULUI SIMPLU (verso) la ridicarea de numerar
   
Cadrul cecului
................................................................................
. │ │ Buc. CUPIURA TOTAL LEI │ PENTRU BENEFICIAR: .
. │ │ NUMELE,......... .
. │ │ │ .
. │ │ PRENUMELE ....... .
. │ │ │ .
. │ │ B.I. EMIS DE .
. │ │ │ .
. │ │ AM PRIMIT, .
. │ │ │ S.S. .
. │ │ DATA: .
. │ │ ├────────────────────────────────.
. │ │ VERIFICAT, .
. Cadrul │ │ │ L.S./S.S. .
. ştampilei │ TOTAL MONETAR (LEI) │ DATA: .
. │ │ │ .
. │ ├────────────────────────────────.
. │ │ │ ACHITAT, .
. │ │ L.S./S.S. .
. │ │ │ DATA: .
................................................................................
Cadrul cecului = Cadrul ştampilei

   ANEXA  b)

   CEC SIMPLU (verso)
după aplicarea ştampilei din anexa nr. 2 a) sau pretipărirea
menţiunilor la ridicarea de numerar
   
┌──────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ 1) GIRANT .......... │ BUC. CUPIURA TOTAL LEI │ PENTRU BENEFICIAR │
│ ................... │ │ │
│ Girat către ........ │ │ NUMELE .......... │
│ .................... │ │ │
│ Data ............... │ │ PRENUMELE ....... │
│ │ │ │
│ ________________ │ │ B.I. EMIS DE.... │
│ Semnătura girant L.S.│ │ │
├──────────────────────┤ │ │
│ 2) GIRANT........... │ │ AM PRIMIT, │
│ .................... │ │ S.S. │
│ Girat către ........ │ │ DATA .......... │
│ .................... │ ├─────────────────────────────┤
│ Data ............... │ │ VERIFICAT, │
│ │ │ L.S./S.S. │
│ ________________ │ │ DATA: │
│ Semnătura girant L.S │ ├─────────────────────────────┤
├──────────────────────┤ │ ACHITAT, │
│ │ │ L.S./S.S. │
│ │ TOTAL MONETAR (LEI) │ DATA: │
│ │ │ │
└──────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────────┘

   ANEXA  c)

   DATE OBLIGATORII AFERENTE CECULUI DE NUMERAR
   
   Unitatea Bancară Trasă: ........................................
CEC numerar - Seria ...... Nr. ........., Data plăţii .........

┌─────────────────────────┬──────────────────────┬────────────┐
│ │ SUME │ COD │
│ SCOPUL PLĂŢII ├───────────┬──────────┤ OP. │
│ │ PARŢIALE │ TOTALE │ NUM. │
├─────────────────────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│.........................│...........│..........│............│
│.........................│...........│..........│............│
│.........................│...........│..........│............│
│.........................│...........│..........│............│
└─────────────────────────┼───────────┼──────────┼────────────┘
TOTAL │ │ │
└───────────┴──────────┘

   ANEXA  d)

   CEC (verso)
   
 ............┌────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
^ │ 1) GIRANT .............│ │
. │ .......................│ │
. │ Girat către ...........│ │
. │ .......................│ ZONA 3 │
. │ Data ..................│ │
81 │ ZONA 1 │ │
. │ ________________ │ │
. ..........│ Semnătura girant L.S. │ │
. ^ │ │ │
. . ├────────────────────────┤ │
. . │ │ │
. 48 │ ZONA 2 │ │
. . │ ││ Vă rugăm ca această porţiune să nu ││
. . │ │v fie scrisă sau ştampilată v│
. . .......├────────────────────────┴────────────────────────────────────────┤
. . ^ │ . │
. . . │ ZONA 4 │
. . . │ . │
. . 16 │ . │
. . . │ . │
. . . │ . │
v v v │ . │
............└─────────────────────────────────────────────────────────────────┘
. . .
. 60 . .
.<───────────────────────> .
. 180 .
.<────────────────────────────────────────────────────────────────>

   ANEXA  e)

   CEC SIMPLU (verso)
recomandat de B.N.R. pentru a fi folosit la ridicarea de numerar
   
┌────────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────────┐
│ 1) GIRANT ................ │BUC. CUPIURA TOTAL LEI│ PENTRU BENEFICIAR │
│ .......................... │ │ │
│ Girat către .............. │ │ NUMELE, │
│ .......................... │ │ │
│ Data ..................... │ │ PRENUMELE │
│ │ │ │
│ ________________ │ │ B.I. EMIS DE │
│ Semnătura girant L.S. │ │ │
│ │ │ AM PRIMIT, │
├────────────────────────────┤ │ │
├───────┬───────────────┬────┤ │ S.S. │
│ │ SUME │COD │ │ DATA: │
│SCOPUL ├────────┬──────┤ OP.│ ├─────────────────────────┤
│PLĂŢII │PARŢIALE│TOTALE│NUM.│ │ VERIFICAT, │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ L.S./S.S. │
├───────┼────────┼──────┼────┤ │ │
│.......│........│......│....│ │ DATA: │
│.......│........│......│....│ │ │
│.......│........│......│....│ ├─────────────────────────┤
│.......│........│......│....│ │ ACHITAT, │
│.......│........│......│....│ │ │
│.......│........│......│....│ │ L.S./S.S. │
├───────┼────────┼──────┼────┤ │ │
│ TOTAL │ │ │ │ TOTAL MONETAR (LEI) │ DATA: │
│ └────────┴──────┘ │ │ │
└────────────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────────┘