Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 32 din 3.aug.1995
Monitorul Oficial, Partea I 213 19.sep.1995
Intrare în vigoare la 19.sep.1995
pentru modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 18 mai 1995)

   1. Capitolul II punctul 3 litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "f) casa de schimb valutar trebuie să aibă asigurată, pentru fiecare punct de schimb valutar în parte, dotarea necesară derulării activităţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege următoarele:
   - ghişee care să asigure izolarea casierului de ceilalţi lucrători ai casei de schimb valutar, precum şi de clienţi;
   - tehnică de calcul şi programe - cel puţin la sediul casei de schimb valutar - care să asigure evidenţa operaţiunilor şi a raportărilor în forma şi structura solicitate de Banca Naţională a României;
   - aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor;
   - condiţii necesare păstrării în deplină securitate a valorilor (sistem de alarmă, casă de bani);"
   2. Capitolul III punctul 12 alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Astfel de operaţiuni se pot efectua numai pentru documentele de schimb valutar emise în ultimele 45 de zile şi numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valute în acest interval de timp de către o casă de schimb valutar."
   3. Capitolul V punctul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "19. Pentru fiecare tranzacţie, punctele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar tipizate, conform modelului alăturat.
   Asigurarea cu aceste formulare intră în obligaţia fiecărei case de schimb valutar.
   Buletinele de schimb valutar vor fi executate, înregistrate, evidenţiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie şi număr de ordine imprimate. Buletinele de schimb valutar se întocmesc în trei exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formular.
   Originalul buletinului de schimb valutar, datat, semnat şi ştampilat de punctul de schimb valutar, se înmânează clientului, exemplarul 2 se ataşează la registrul tranzacţiilor (folosit ca document primar în înregistrările contabile), iar exemplarul 3 se păstrează ca act justificativ de casă la locul efectuării operaţiunii.
   Pe buletinele de schimb valutar nu se admit corecturi; eventualele buletine completate eronat vor fi anulate prin barare (pe toate cele 3 exemplare) sub semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar. Buletinele de schimb valutar anulate se păstrează la locul efectuării operaţiunii.
   Pentru operaţiunile de schimb valutar menţionate la cap. III pct. 11, pe buletinul de schimb valutar se vor menţiona următoarele: "schimb valutar suplimentar conform aprobării nr. ..........., din data de .................., a Ministerului ..................."."
   4. Capitolul VI punctul 23 alineatul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Casele/punctele de schimb valutar şi societăţile comerciale de turism a căror autorizaţie de funcţionare a fost suspendată temporar sau revocată pentru încălcarea prevederilor în vigoare îşi pierd dreptul de a solicita înfiinţarea de noi puncte/ghişee de schimb valutar pe perioada următoarelor 6 luni de la data sancţionării."
   5. Capitolul VI punctul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "24. Prevederile de la cap. II pct. 3 lit. d) se aplică tuturor caselor de schimb valutar care urmează a se înfiinţa de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, iar celor deja existente, începând cu data de 31 ianuarie 1996."

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU

   Bucureşti, 3 august 1995.
   Nr. 32.