Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 1 din 23.ian.1997
Monitorul Oficial, Partea I 11 29.ian.1997
Intrare în vigoare la 29.ian.1997
privind unele măsuri de reglementare a plăţilor interbancare şi executarea creanţelor bugetare

   În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi 15 din Legea nr. 33/1991 şi ale art. 1 şi 20 din Legea nr. 34/1991, începând cu data de 3 februarie 1997 se stabilesc următoarele:

   Art. 1. - Articolul 1 din Circulara Băncii Naţionale a României nr. 14/1996 se modifică după cum urmează:
   "Art. 1. - Direcţia decontării operaţiunilor bancare din Banca Naţională a României desfăşoară activitate de ghişeu pentru centralele societăţilor bancare, zilnic între orele 8,00-12,30 şi 15,30-16,30.
   Sucursalele Băncii Naţionale a României desfăşoară activitate de ghişeu pentru unităţile bancare, zilnic între orele 8,00-12,30 şi 15,00-16,00.
   Operatorii de ghişeu ai Băncii Naţionale a României au obligaţia să înscrie pe instrumentele de plată depuse de unităţile bancare, în vederea decontării, data şi ora primirii acestora.
   Instrumentele de plată prezentate la ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României între orele 15,00-16,00 vor fi decontate în cursul zilei lucrătoare următoare, cu încadrarea strictă în orarul de transmisie, către Direcţia decontării operaţiunilor bancare, a soldurilor conturilor curente analitice. În mod similar vor fi decontate, de către Direcţia decontării operaţiunilor bancare, documentele de plată aferente decontărilor cu Banca Naţională a României şi cu bugetul de stat, prezentate de centralele societăţilor bancare între orele 15,30-16,30.
   Avizele OIS şi ordinele de plată centralizatoare interjudeţene privind decontările cu bugetul de stat (OPHT centralizatoare), a căror oră de recepţionare prin telex sau modem la sediile OIS B nu este cuprinsă în intervalul 8,00-12,30, vor fi decontate de aceste sedii OIS în cursul zilei lucrătoare următoare, cu încadrarea strictă în orarul de transmisie, către Direcţia decontării operaţiunilor bancare, a soldurilor conturilor curente analitice.
   În cazul în care recepţia prin telex sau modem a OPHT aferente unui ordin de plată centralizator depăşeşte ora 12,30, la stabilirea zilei de decontare a acestora se va lua în considerare ora de recepţie a ordinului de plată centralizator şi a avizului OIS.
   Ghişeele Băncii Naţionale a României pot accepta, în vederea efectuării decontărilor cu bugetul de stat, numai OPHT grupate pe sedii OIS B ale Băncii Naţionale a României (pe judeţe de destinaţie), pentru care se emit ordine de plată centralizatoare distincte.
   Ghişeele Băncii Naţionale a României nu pot primi, în vederea decontării, OPHT la care sunt anexate diverse documente.
   Documentele de decontare recepţionate prin telex sau modem vor fi ştampilate (cu ştampila triunghiulară) şi semnate în original, la primirea lor la sediile OIS B, de către personalul biroului de decontări cu bugetul de stat din cadrul serviciului plăţi şi decontări.
   Direcţia decontării operaţiunilor bancare şi sucursalele Băncii Naţionale a României înregistrează în conturile curente analitice 50BBX9901.300, respectiv 50BBXSS01.300, numai ordinele de plată centralizatoare aferente decontărilor cu bugetul de stat."
   Art. 2. - În situaţia executării silite prin poprire a debitorilor deţinători de conturi bancare, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 11/1996, societăţile bancare vor utiliza următoarele instrumente de decontare:
   a) dispoziţia de încasare, prezentată de organele de executare o dată cu copia certificată de pe titlul executoriu la unitatea bancară unde se află deschis contul debitorului, întocmită conform Normelor Băncii Naţionale a României nr. 2/1980;
   b) nota contabilă, întocmită de unitatea bancară pe propria răspundere, în baza dispoziţiei de încasare iniţiale, prezentată de organul de executare şi care poate fi folosită în cazul decontărilor parţiale privind executarea silită prin poprire.
   Art. 3. - Direcţia decontării operaţiunilor bancare şi sucursalele Băncii Naţionale a României vor accepta, în vederea decontărilor cu bugetul de stat, ordine de plată centralizatoare în care sunt cuprinse şi dispoziţii de încasare, întocmite de organele de executare, sau note contabile întocmite de unităţile bancare în baza unor dispoziţii de încasare emise de organele de executare.
   Art. 4. - Societăţile bancare îşi pot percepe reciproc comisioane privind instrumentele de plată compensabile prin circuitul nr. 5 (naţional) al ordinului de plată pe suport hârtie - O.P. 5 - sau prin circuitul nr. 5 (naţional) al cecului - C. 5 - în baza unor convenţii încheiate de comun acord.
   Nivelul acestor comisioane nu poate depăşi nivelul comisionului perceput de Banca Naţională a României pentru prezentarea sau primirea unui instrument de plată compensabil în regim special.
   Art. 5. - În conformitate cu prevederile art. 14.3 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 8/1996 privind regimul de decontare specială şi autorizare a caselor de compensaţii interbancare, astfel cum a fost completat prin Circulara nr. 30/1996, Banca Naţională a României stabileşte că, pentru luna februarie 1997, nivelul minim al garanţiilor pe care societăţile bancare participante trebuie să le constituie sub forma titlurilor de stat şi/sau depozitelor interbancare este de minimum 200 de milioane lei.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU

   Bucureşti, 23 ianuarie 1997.
   Nr. 1.