Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 8 din 8.sep.2005
Monitorul Oficial, Partea I 840 16.sep.2005
Intrare în vigoare la 16.sep.2005
pentru modificarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, cu modificările şi completările ulterioare

   Având în vedere prevederile art. 25 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
   în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

   Banca Naţională a României emite prezentul regulament.

   Art. I. - Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 23 august 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
   -Articolul 5 va avea următorul cuprins:
   "Art. 5. - Categoriile de performanţă financiară vor fi notate de la A la E, în ordinea descrescătoare a calităţii acesteia.
   În cazul clientelei din sectorul instituţiilor de credit performanţa financiară va fi încadrată în categoria A.
   În cazul persoanelor fizice performanţa financiară va fi încadrată în categorii de la A la E, potrivit criteriilor stabilite de instituţiile de credit prin norme interne. Performanţa financiară a persoanelor fizice nu va putea fi încadrată în categoria A decât dacă, pentru oricare dintre împrumuturile luate, persoanele respective dispun de venituri certe cu caracter de permanenţă, exprimate în aceeaşi monedă cu cea a împrumutului, al căror nivel, în urma deducerii tuturor celorlalte obligaţii de plată (indiferent de moneda de exprimare), să permită rambursarea la termen a fiecărei rate (principal şi dobândă). În orice altă situaţie în care nu este îndeplinită condiţia de mai sus, performanţa financiară va fi încadrată cel mult în categoria B. Prin monedă de exprimare se înţelege moneda în funcţie de care se determină sumele de încasat reprezentând venituri şi sumele de plătit reprezentând împrumuturi şi/sau alte obligaţii de plată.
   Evaluarea performanţei financiare a unei entităţi economice din afara sectorului instituţiilor de credit va conduce la încadrarea acesteia în una dintre cele cinci categorii de performanţă financiară. Această evaluare se va realiza potrivit normelor interne ale instituţiilor de credit, pe bază de punctaj atribuit unor factori cantitativi şi calitativi. Factorii cantitativi se vor referi în principal la următorii indicatori, acolo unde aceştia pot fi determinaţi: lichiditate, solvabilitate, profitabilitate şi risc, inclusiv riscul valutar. Factorii calitativi se vor referi cel puţin la aspecte legate de modul de administrare a entităţii economice analizate, de calitatea acţionariatului, de garanţiile primite (altele decât cele care sunt acceptate la diminuarea expunerii faţă de debitor), de condiţiile de piaţă în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.
   Indicatorii prevăzuţi la alineatul precedent se calculează pe baza datelor cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii economice, întocmite conform reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice sau de autorităţi cu competenţe similare din alte ţări, iar categoria de performanţă financiară se determină şi contribuie la stabilirea categoriei de clasificare a creditelor în luna următoare celei în care băncii i se prezintă raportările respective.
   În cazul în care băncile se găsesc în imposibilitate de a evalua performanţa financiară a unui client, persoană juridică, în afara celor din sectorul instituţiilor de credit, aceasta va fi încadrată direct în categoria E."
   Art. II. - Pentru creditele acordate înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament, prevederile art. 5 alin. 3 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 se vor aplica cel târziu cu data de 31 octombrie 2005.

   PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU

   Bucureşti, 8 septembrie 2005.
   Nr. 8.