Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 38 din 10.dec.2013
Monitorul Oficial, Partea I 815 20.dec.2013
Intrare în vigoare la 20.dec.2013
Circulara nr. 38/2013 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur cu tema Istoria aurului - Tetraevangheliarul de la Hurezi

   Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 16 decembrie 2013, o monedă din aur cu tema Istoria aurului - Tetraevangheliarul de la Hurezi.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:
   
Valoare nominală 10 lei
Metal aur
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 13,92 mm
Greutate 1,224 g
Calitate proof
Cant zimţat

    Aversul monedei prezintă un fragment din icoana Învierii Domnului redată prin scena Pogorârii la iad, aşa cum este reprezentată pe ferecătura Tetraevangheliarului de la Hurezi, valoarea nominală "10 LEI", inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României şi anul de emisiune "2013".
    Reversul monedei redă portretul şi numele domnitorului Constantin Brâncoveanu, biserica mare, foişorul şi paraclisul mănăstirii Hurezi, tetraevangheliarul dăruit mănăstirii de către domnitor şi inscripţia în arc de cerc "TETRAEVANGHELIARUL DE LA HUREZI".
   Art. 3. - Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din aur cu tema Istoria aurului - Tetraevangheliarul de la Hurezi au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 10 decembrie 2013.
    Nr. 38.