În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 16 octombrie 2006, o monedă din aur, cu valoarea nominală de 10 lei, dedicată Tezaurului de la Cucuteni-Băiceni, emisiunea făcând parte din ciclul tematic "Istoria aurului".
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
- formă: rotundă;
- titlu: 999/1000;
- calitate: proof;
- greutate: 1,224 grame;
- diametru: 13,92 mm;
- margine: zimţată.
Aversul conţine, în jumătatea superioară, valoarea nominală "10 LEI" şi stema României, iar în partea inferioară, o aplică de harnaşament din tezaurul de la Cucuteni-Băiceni şi inscripţia "ROMANIA".
Reversul prezintă, în plan central, o imagine de pe obrăzarul coifului de aur din tezaurul de la Cucuteni-Băiceni, ce reprezintă un personaj îndeplinind un ritual şi textul circular "TEZAURUL CUCUTENI BAICENI".
Fiecare monedă din aur, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.
Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 175,00 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.
Monedele din aur, dedicate tezaurului de la Cucuteni-Băiceni, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Grafica monedelor din aur este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea dedicată Tezaurului de la Cucuteni-Băiceni, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.