În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, aprobată prin Legea nr.244/1998, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 5 decembrie 2005, o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 lei, emisiunea ,,Istoria aurului - Tezaurul de la Perşinari''.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
- forma: rotundă;
- metal: aur;
- titlu: 999/1000;
- calitate: proof;
- greutate: 1,224 grame;
- margine: zimţată;
- diametru: 13,92 mm.
Aversul conţine valoarea nominală "10 LEI", inscripţia "ROMANIA" şi anul emisiunii "2005". În centrul aversului este amplasată stema României, într-un medalion romboidal, ornamentat la exterior cu motive geometrice.
Reversul conţine imaginea spadei cu lamă triunghiulară alungită şi gardă semiovală şi a patru pumnale cu nervură longitudinală şi aripioare la bază, piese ce fac parte din Tezaurul de la Perşinari. Inscripţiile "TEZAUR" şi "PERSINARI" sunt amplasate în partea superioară, respectiv în partea inferioară a suprafeţei monedei.
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.
Tirajul acestei emisiuni este de 1 000 de exemplare. Preţul de vânzare unitar este de 166 lei noi, respectiv 1 660 000 lei vechi. Costurile capsulelor, certificatului de autenticitate şi pliantului de prezentare a emisiunii, sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.
Monedele vor fi vândute în cutii de prezentare adecvate. În preţul de vânzare nu sunt incluse preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19 la sută.
Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.
Monedele din aur, emisiunea ,,Istoria aurului - Tezaurul de la Perşinari'', au putere circulatorie pe teritoriul României.
Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, emisiunea ,,Istoria aurului - Tezaurul de la Perşinari'', se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.