Începând cu data de 21 februarie 2005, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur, emisiunea "Istoria monedei - replică după moneda dacică de tip Koson".
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
- formă: rotundă;
- metal: aur;
- titlu: 999/1000;
- greutate: 8,50 grame;
- diametru: 20 mm.
Aversul monedei conţine: în centru, imaginea a trei bărbaţi mergând spre stânga (un consul roman însoţit de doi lictori - persoane ce însoţeau pe înalţii demnitari romani); dedesubt, legenda în limba greacă "KOSON"; împrejur, cerc perlat.
Reversul prezintă imaginea unui vultur cu aripile deschise, în profil spre stânga, stând cu un picior pe un sceptru şi ţinând în gheara dreaptă o cunună; împrejur, cerc perlat.
Pentru ca replica emisă de Banca Naţională a României să nu fie confundată cu moneda autentică, aceasta conţine în interiorul cununei de pe revers monograma "R" (replică).
Fiecare monedă din aur, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central.
Tirajul maxim al acestei emisiuni, destinat vânzării în ţară şi străinătate, este de 250 de exemplare.
Preţul de vânzare este de 6 600 000 lei/monedă şi nu include cota TVA de 19%. Costul capsulei de metacrilat şi al certificatului de autenticitate este inclus în preţul de vânzare menţionat.
Monedele vor fi vândute în cutii de prezentare adecvate. În preţul de comercializare nu este inclus preţul cutiei de prezentare.
Comercializarea monedelor din aur, emisiunea "Istoria monedei - replică după moneda dacică de tip Koson", se realizează prin ghişeele Sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.