Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie şi medalie de aliaj de argint dedicată aniversării a 170 de ani de la ridicarea Palatului Şuţu Bucureşti

06.11.2003

Banca Naţională a României va pune în vânzare, în scop numismatic, prin ghişeele sucursalelor sale, un nou set de monetărie, cu anul de emisiune 2003, începând cu data de 10 noiembrie a.c.

În scopul individualizării, acest set conţine, pe lângă monedele emise după 1990, şi o medalie jubiliară din aliaj de argint, dedicată aniversării a 170 de ani de la ridicarea Palatului Şuţu Bucureşti.

Caracteristicile medaliei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: aliaj de argint;
  • titlu: 800 /1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 10 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 28 mm.

Pe aversul medaliei sunt gravate imaginea Palatului Şuţu, anii aniversari şi inscripţiile "PALATUL ŞUŢU BUCUREŞTI - 170 ANI DE LA RIDICARE", iar pe revers, reprezentarea zeiţei de la Vidra şi inscripţiile "MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI - ZEIŢA DE LA VIDRA". "Zeiţa de la Vidra" este un vas ritualic antropomorf, reprezentativ pentru civilizaţia neolitică, aparţinând Culturii Gumelniţa, aflat în patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Pliantul de prezentare are format de carte, este introdus într-un etu şi conţine 6 pagini, cele 9 monede fiind încastrate în paginile 3-4. Pe prima copertă a setului şi etuului este reprodusă o pictură în ulei aparţinând artistului plastic D. Segărceanu, care prezintă imaginea Palatului Şuţu, iar pe ultima pagină a pliantului sunt reproduse aversul şi reversul medaliei, împreună cu o prezentare succintă a Muzeului Municipiului Bucureşti. Coperta finală a etuului conţine imaginea zeiţei de la Vidra. Pe pagina a doua a setului sunt prezentate aversul şi reversul unui coson, piesă numismatică rară, descoperită în zona Sarmizegetusei. Pagina a 5-a a setului conţine o scurtă prezentare a personalităţilor reprezentate pe monedele de 20, 50, 100 şi 1 000 lei.

Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice, destinat vânzării în ţară şi străinătate, este de 10 000 exemplare, preţul de vânzare fiind de 345 000 lei/set.

Grafica pieselor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestora constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.