În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul său şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea BNR de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 31 august 2001, trei monede de argint, cu valoarea nominală de 50 lei, dedicate omagierii pionierilor aviaţiei române: Traian Vuia, Henri Coandă şi Elie Carafoli care, prin invenţiile lor în domeniul aviaţiei, au construit aparate de zbor ce au izbutit să cucerească văzduhul, iar prin activitatea ştiinţifică au contribuit la crearea şcolii româneşti de aeronautică.
Caracteristicile celor trei monede sunt următoarele:
- metal: argint;
- titlu: 999/1000;
- calitate: proof;
- formă: octogonală;
- latura octogonului (l): 11,1 mm;
- raza cercului circumscris (R): 14,5 mm;
- grosimea (g): 2,49 mm;
- greutatea: 15,551 grame;
- marginea: netedă;
- an emisiune: 2001.
Aversul şi reversul celor trei monede conţin atât elemente grafice şi heraldice comune, cât şi elemente specifice.
Aversul monedelor cuprinde:
a) elemente comune:
- în partea superioară este gravată, circular, cu majuscule, inscripţia "ROMANIA";
- în partea inferioară este amplasată, central, stema României, flancată de anul emisiunii "2001". Sub stemă este gravată, pe orizontal, valoarea nominală "50 LEI".
b) elemente specifice:
Moneda dedicată inginerului Traian Vuia
Pe aversul monedei este reprezentat avionul "Vuia I-1906", conceput, proiectat, construit şi pilotat de inventator. Sub reproducerea avionului este inscripţionat, într-un cartuş delimitat de două linii paralele, orizontale, numele aparatului "AVIONUL VUIA I-1906", cu care Traian Vuia a făcut, în 18 martie 1906, lângă Paris, primul zbor mecanic din lume cu un aparat mai greu decât aerul.
Moneda dedicată savantului Henri Coandă
Pe aversul monedei este reprezentat avionul "Coandă 1910", primul avion reactiv din lume, conceput şi construit de inginerul român. Sub reproducerea avionului este inscripţionat, într-un cartuş delimitat de două linii paralele, orizontale, numele aparatului "AVIONUL COANDA-1910", expus de Henri Coandă la cel de-al doilea Salon Internaţional de Aeronautică de la Paris, motiv pentru care este considerat "părintele aviaţiei cu reacţie".
Moneda dedicată savantului Elie Carafoli
Pe aversul monedei este reprezentat avionul "IAR CV-11", primul avion românesc de vânătoare cu aripă joasă, proiectat de inginerul român. Sub reproducerea avionului este inscripţionat, într-un cartuş delimitat de două linii paralele, orizontale, numele aparatului "AVIONUL IAR CV-11".
Reversul fiecărei monede cuprinde:
a) elemente comune:
- în partea superioară este gravată, orizontal, pe două rânduri, cu majuscule, inscripţia "PIONIERI AI AVIATIEI ROMANE".
b) elemente specifice:
- în centrul fiecărei monede este reprodus portretul unuia dintre cei trei constructori români, respectiv Traian Vuia, Henri Coandă şi Elie Carafoli;
- sub portret este inscripţionat numele inventatorului: Traian Vuia, Henri Coandă şi Elie Carafoli, precum şi semnătura lui în facsimil. Pe vertical, de o parte şi de alta a portretului, sunt gravaţi anii naşterii şi trecerii în nefiinţă a personalităţii reprezentate.
Cele trei monede din argint ce formează emisiunea "Pionieri ai aviaţiei române", ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi comercializate numai în set, în cutii de prezentare adecvate şi vor fi însoţite de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.
Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 500 de seturi.
Monedele din argint puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.
Monedele din argint cu valoarea nominală de 50 lei - emisiunea 2001, dedicate omagierii celor trei pionieri ai aviaţiei române, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor prezentate se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României.