Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată Aniversării a 450 de ani de la tipărirea Evangheliei în limba română

23.09.2011

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 26 septembrie 2011, o monedă din argint dedicată aniversării a 450 de ani de la tipărirea Evangheliei în limba română.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • metal: argint;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • calitate: proof;
  • cant: zimţat.

Aversul prezintă în interiorul unui contur circular: inscripţia „ROMANIA“, imaginea unei tiparniţe Gutenberg şi a două cărţi tipărite, valoarea nominală „10 LEI“ şi stema României; circular, la exterior, un citat din Epilogul Evangheliei în limba română tipărită de către diaconul Coresi, în 1561: „MAI BINE E A GRAI CINCI CUVINTE CU INTELES, DECAT 10 MIE DE CUVINTE NEINTELESE IN LIMBA STRIINA”; în exergă, anul de emisiune „2011“.

Reversul prezintă un detaliu de pe frontispiciul unei pagini din Evanghelia tipărită de diaconul Coresi; în stânga, anul tipăririi „1561“ şi numele tipografului „CORESI“; la exterior, inscripţia semicirculară „450 DE ANI DE LA TIPARIREA EVANGHELIEI IN LIMBA ROMANA“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de bucăţi.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 360 lei, exclusiv TVA.

Monedele din argint dedicate aniversării a 450 de ani de la tipărirea Evangheliei în limba română, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.