Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 350 de ani de la înălţarea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz, Maramureş

08.02.2013

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 11 februarie 2013, o monedă din argint dedicată aniversării a 350 de ani de la înălţarea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz, Maramureş.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat.

Aversul monedei prezintă imaginea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz şi siluetele din faţă şi din profil ale bisericii, decupate în imaginea unui fragment din peretele exterior al acesteia; stema României, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2013” şi inscripţia „ROMANIA”.

Reversul monedei redă icoana Sfintei Treimi din absida altarului bisericii Sfinţii Arhangheli din Rogoz şi inscripţiile: „monumente de arta medievala crestina”, „BISERICA SFINTII ARHANGHELI ROGOZ” şi anul înălţării „1663”.


Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 370,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 350 de ani de la înălţarea bisericii de lemn Sfinţii Arhangheli din Rogoz, Maramureş, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.