Banca Națională a României, a 16-a bancă centrală înființată în lume, deține un însemnat patrimoniu imobiliar, istoric, artistic și moral. Refacerea acestuia, demarată în urmă cu peste 20 de ani reprezintă un efort propriu al instituției, autofinanțat. De asemenea, acest proces este justificat atât moral, cât și financiar, fiind menit să redea societății un filon de tradiție și trecut național, istoria Băncii Centrale fiind direct legată de aceea a statului român modern.
Patrimoniul imobiliar al Băncii Naționale a României este compus în principal din cele trei clădiri aflate în Centrul Istoric financiar-bancar al Capitalei, care găzduiesc sediul central al BNR și sucursala regională București. Acestora li se adaugă alte clădiri istorice ce deservesc rețeaua teritorială a Băncii Naționale a României. În perioada 1940-1990 au avut loc lucrări de întreținere și de reparație a acestora, însă niciodată sub regimul comunist nu s-a încercat restaurarea lor. Din cauza stării avansate de degradare, s-a impus demararea unor ample lucrări de consolidare, restaurare și modernizare, în special în cazul Palatului Vechi, o clădire grandioasă, adevarată emblemă a Centrului Vechi al Bucureștiului. De-a lungul întregii sale existenţe, clădirea nu a fost reparată decât de trei ori.
Interesul BNR pentru refacerea patrimoniului și consecvența în acest proiect îndelungat este în concordanță cu demersurile altor bănci centrale europene cu tradiție (Banca Angliei, Banca Franței sau Banca Belgiei), care au înțeles necesitatea conservării acestei moșteniri, prin prisma funcției de reprezentare publică și a dorinței de deschidere, într-o eră definită de comunicare și de transparență. Printre elementele esențiale ale importantei moșteniri istorice a Băncii Naționale a României se numară Biblioteca, Arhiva și Muzeul, cel din urmă axat preponderent pe elemente de numismatică.
- Patrimoniul imobiliar
- Palatul Vechi
- Palatul Nou
- Palatul Chrissoveloni
a fost construit între anii 1923-1928, între străzile Lipscani şi Stavropoleos, lângă Banca Generală Română, arhitecţi fiind George Matei Cantacuzino şi August Schmiedigen. Acest edificiu construit în spiritul Renaşterii Italiene şi-a păstrat de-a lungul deceniilor întreaga valoare funcţională şi artistică și a intrat în proprietatea Băncii Naţionale în anul 1933 prin cumpărare. Încă din 1990, Palatul din strada Lipscani numărul 16 găzduiește sucursala regională Bucureşti. În perioada 1996-1998, clădirea a fost restaurată respectându-se finisajele originale.
- Sucursale și agenții
- Patrimoniu istoric
Parte însemnată a patrimoniului istoric, Biblioteca Băncii Naționale a României este una dintre cele mai importante deţinătoare de literatură economică din ţară. Deschisă publicului larg, aceasta rămâne un valoros izvor de informație de specialitate. Conservând și administrând documentele create de BNR de la înființare până astăzi, Arhiva BNR a fost modernizată, începând cu anul 1997, astfel încât corespunde standardelor internaționale actuale. Documentele mai vechi de 30 de ani pot fi consultate prin intermediul sălii de studiu. Un alt element de patrimoniu istoric este Muzeul, axat pe elemente de numismatică, cu accent pe istoria monedei naţionale.
- Patrimoniu artistic
- Ansamblul statuar Eugeniu Carada
În anul 1924 a fost inaugurat Grupul statuar dedicat lui Eugeniu Carada, unul dintre făuritorii statului român modern. Monumentul de bronz a fost realizat de sculptorul Ernest Dubois, însă, în 1948, sub regim comunist, anasamblul a fost distrus.
BNR a redat acest ansamblu centrului istoric bucureştean prin inaugurarea unei replici a monumentului, pe amplasamentul original.
Ceremonia dezvelirii momumentului a avut loc în data de 9 septembrie 2013.
- Alte elemente de patrimoniu artistic: tablouri, mobilier, vitralii, seturi de masă și alte obiecte destinate protocolului.
- Patrimoniu moral
Patrimoniul moral al BNR include resursa umană, prețioasă în viața organizațiilor și chiar primordială în cazul unei instituții de talia unei bănci centrale.
De asemenea, elementele de identitate la nivel de cultură organizatională (cronici ale evenimentelor, documente de epocă, fotografii-document etc.) și cele de identitate vizuală, împreună cu proiectele axate pe responsabilitate socială și implicare socială sunt, în mod cert, apanajul "moștenirii morale" a BNR.
Pentru mai multe detalii legate de patrimoniul Băncii Naționale a României și de amplul demers pentru refacerea acestuia, puteți consulta secțiunile Documentare și Galerie imagini.