Cursurile pieţei valutare în format XML


Pentru diseminarea cursurilor valutare, BNR pune la dispoziţia programatorilor fişierul
https://www.bnr.ro/nbrfxrates.xml

Actualizarea datelor se face in timp real, imediat după ora 13:00, în fiecare zi bancară.

Se recomandă evitarea utilizării paginilor site-ului pentru preluarea automată a datelor, deoarece conţinutul sau structura acestora se poate modifica fără preaviz.

Informaţiile preluate trebuie stocate la nivelul aplicaţiei de preluare pentru a evita generarea de trafic redundant. IP-urile care generează un volum de trafic disproporţionat sunt restricţionate automat.

Fişierele de curs în format XML sunt generate conform schemei
https://www.bnr.ro/xsd/nbrfxrates.xsd

În atenția utilizatorilor

Vă rugăm să aveți în vedere trecerea de la accesare tip http (port 80) la https (port 443), conexiunea stabilindu-se în baza unui certificat digital.

Astfel se vor implementa mecanisme de criptare TLS (Transport Layer Security), traficul necriptat urmând a nu mai fi acceptat.

Utilizatorii de aplicații ce colectează în mod automat informații despre cursul valutar trebuie să implementeze la rândul lor mecanisme de criptare, utilizând protocolul TLS 1.2 și Cipher Suites

  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_128_GCM_SHA256
  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_256_GCM_SHA384
  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_128_CBC_SHA
  • TLS_ECDHE_RSA_WITH_AES_256_CBC_SHA

Note metodologice

  1. Cursurile incluse în Lista cursurilor medii ale pieţei valutare au la bază cotaţii ale societăţilor bancare autorizate să efectueze operaţiuni pe piaţa valutară.
  2. Lista publicată de BNR nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor sau a aurului în tranzacţii efective de schimb valutar sau în înregistrări contabile.

Observaţie:

Vă rugăm să ţineţi cont de clauzele specificate în pagina Copyright şi aspecte juridice.